Από την Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος μπορεί να συνδεθεί με την αντίσταση στην...
ινσουλίνη(IR) και τη Μη Αλκοολική Λιπώδη Νόσο του Ήπατος (NAFLD).
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'Hepatology' υποδεικνύει ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου ή/και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να σχετίζεται με Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (NAFLD) και Αντίσταση στην Ινσουλίνη (IR).
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συγχρονική μελέτη μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας 40 έως 70 ετών που είχαν προβεί σε κολονοσκοπική εξέταση μεταξύ των χρονολογιών 2013 και 2015 σε ένα Ισραηλινό διαγνωστικό κέντρο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατανάλωση κρέατος με σκοπό να μετρήσουν τον τύπο κρέατος και τη μέθοδο μαγειρέματος. Στο σύνολο, 789 άτομα είχαν έγκυρο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και 357 είχαν έγκυρο λεπτομερές ερωτηματολόγιο κατανάλωσης κρέατος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την ρύθμιση των τιμών του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), της Σωματικής Δραστηριότητας, του Καπνίσματος, του Αλκοόλ, της Ενέργειας, του Κορεσμένου Λίπους και της Χοληστερόλης, οι πιθανότητες για εμφάνιση Μη Αλκοολικής Λιπώδους Νόσου του Ήπατος (NAFLD) και Αντίστασης στην Ινσουλίνη (IR) αυξήθηκαν σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση του συνολικού κρέατος και του κόκκινου ή / και επεξεργασμένου κρέατος.
Η υψηλή πρόσληψη κρέατος το οποίο μαγειρεύεται με ανθυγιεινές μεθόδους, όπως το τηγάνισμα και το ψήσιμο σε βαθμό καλοψημένου ή/ και πάρα πολύ καλά ψημένου κρέατος, και οι ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες σχηματίζονται κατά την επεξεργασία του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με αυξημένες πιθανότητες Αντίστασης στην Ινσουλίνη (IR).
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "εάν τα ευρήματα τους επιβεβαιωθούν σε προοπτικές μελέτες, ο περιορισμός της κατανάλωσης ανθυγιεινών τύπων κρέατος και η βελτίωση των μεθόδων παρασκευής του κρέατος μπορεί να θεωρηθούν ως μέρος των αλλαγών στον τρόπο ζωής για τη θεραπεία της Μη Αλκοολικής Λιπώδους Νόσου του Ήπατος (NAFLD)".
Πηγή