Η εκπαιδευτική μας μονάδα, το 2ο Ε.Κ. Πειραιά,  συμμετέχει σε μία σύμπραξη με σχολεία από 4 διαφορετικές χώρες στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS PLUS KA2 project με τίτλο “Cyber Sensibility”. Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία αυτή ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2018 και αφορά μαθητές και εκπαιδευτικούς από Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία και Ουγγαρία. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και γενικότερα των νέων σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο ώστε να θέσει στρατηγικές για αποτελεσματική, ανοικτή σε όλους, χωρίς κινδύνους μάθηση. Μακροπρόθεσμα  επιχειρείται η στοχευμένη και ευρεία διάδοση των εμπειριών και αποτελεσμάτων του εν λόγω έργου, πέρα των μελών που συμμετέχουν άμεσα στο πρόγραμμα (τοπική κοινωνία, εταιρικά ευρωπαϊκά σχολεία, γονείς, τύπος).
Για το συντονισμό και την υλοποίηση όλου του εγχειρήματος, έχουν γίνει ήδη 2 συναντήσεις στην Τουρκία και στην Ιταλία, στις οποίες συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, αλλά και μαθητές (στη 2η μετακίνηση - Μπολόνια Ιταλίας) από το σχολείο μας. Επίσης, αυτή τη χρονιά από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου 2018,  ήταν η σειρά μας να δεχτούμε και να φιλοξενήσουμε στην όμορφη πόλη του Πειραιά, μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Στα πλαίσια του προαναφερόμενου προγράμματος, τρεις εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας συμμετείχαν στην προγραμματιζόμενη συνάντηση που έγινε στη Σεγκόβια Ισπανίας
από την Κυριακή 11 Μαρτίου έως την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.
Η άφιξη μας στη Segovia  έγινε την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, καθώς οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης της συνάντησης, συνάδελφοι από το ισπανικού εκπαιδευτικό ίδρυμα IES María Moliner School είχαν φροντίσει για τη παραλαβή μας και τη μεταφορά μας από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων - μαθημάτων που έλαβαν μέρος τόσο  στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Κατάρτισης και Καινοτομίας CFIE της Σεγκόβια, (Centro de Formación del Profesorado e Innovación Educativa de Segovia) όσο και στο σχολικό συγκρότημα IES María Moliner School, συζητήθηκαν  τα εξής θέματα:
  • Θεματολόγιο και στοχοθεσία συνάντησης
  • Επισκόπηση δεσμεύσεων και δυσκολιών που αντιμετωπίστηκανΑνταλλαγή υλικού των δραστηριοτήτων που διοργανώθηκαν από κάθε χώρα για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (06 Φεβρουαρίου 2018)
  • Αξιολόγηση/αναθεώρηση του λεξικού διαδικτυακών εκφράσεων, όπως αυτές χρησιμοποιούνται τόσο στην αγγλική όσο και στη μητρική γλώσσα καθεμίας από τις εμπλεκόμενες χώρες.
  • Καθορισμός χαρακτηριστικών/προϋποθέσεων  που απαιτούνται για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό εντύπου  με θέμα “ Έξυπνος Ψηφιακός Πολίτης - Smart Citizen Leaflet ”
  • Αξιολόγηση του παραγόμενου βιβλίου κόμικ.
  • Σαφής σχεδιασμός ενεργειών διάχυσης, δημοσιοποίησης και αξιοποίησης παραγόμενων πληροφοριών του παρόντος έργου
  • Συντονισμός των δράσεων που θα λάβουν χώρα κατά την επόμενη μετακίνηση στην Ουγγαρία τον Ιούνιο 2018.

  • Εκτός από τις δραστηριότητες εκπαιδευτικού περιεχομένου, το σχέδιο εκπαιδευτικής δράσης συμπλήρωσαν τα παρακάτω δρώμενα - εκδηλώσεις:
    • Ξενάγηση στους χώρους (αίθουσες, εργαστήρια, γραφεία) του ισπανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, IES María Moliner School, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης.
    • Επίσκεψη στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Ι.Ε. (Instituto de Empresa), το οποίο έχει εγκαταστάσεις σε Σεγκόβια, Μαδρίτη και Καστίλη-Λεόν, καθώς και στις εγκαταστάσεις του δημόσιου πανεπιστημίου“MARIA ZAMBRANO”.
    • Επίσκεψη στην τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και ο υπεύθυνος επιθεωρητής, ενημέρωση από τους υπεύθυνους του τοπικού Κέντρου Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών.

  • Επίσκεψη σε χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως:


  • Το ις
  • Το ιστορικό κέντρο της Σεγκόβια,
  • Το Βασιλικό ανάκτορο με κήπους και συντριβάνια (18ουαι) Palacio Real de La Granja de San Ildefonso,
  • Το κάστρο Alkazar de Segovia,
  • Ο ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός στην κεντρική
πλατεία της πόλης, αφιερωμένος στην Παρθένο Μαρία.

Η αναχώρηση μας έγινε την Παρασκευή 16 Μαρτίου από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης.
Η ανταλλαγή εμπειριών από τη συμμετοχή σε τέτοιες συναντήσεις είναι πραγματικά ανεκτίμητη και θεωρούμε ότι η διάδοσή τους σε όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους φορείς  είναι απαραίτητη.   

 
Top