εκκένωσης και δήλωσε ότι έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις από την πυροσβεστική και την αστυνομία.
Σοβαρότατες καταγγελίες για την ολιγωρία που επέδειξαν οι αρμόδιοι και ειδικότερα οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, με συνέπεια η φωτιά στην Νταού Πεντέλης να εξελιχθεί σε μία άνευ προηγουμένου τραγωδία στην παραλία και συγκεκριμένα στο Μάτι, κατέθεσε ο επικεφαλής του κλιμακίου εθελοντών δασοπυρόσβεσης Νέας Μάκρης, κ. Δαμιανόγλου.
Ο έμπειρος εθελοντής δασοπυροσβέστης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι έγινε λάθος εκτίμηση στην αρχική εστία φωτιάς, στην Νταού Πεντέλης, τονίζοντας ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ το σχέδιο Ξενοκράτης για την εκκένωση των περιοχών, ενώ η αστυνομία έκανε επίσης λάθος εκτίμηση, στέλνοντας τον κόσμο μέσα από το Μάτι, με δραματικές συνέπειες.
Όσον αφορά τον διαθέσιμο για εκκένωση χρόνο, ήταν χαρακτηριστική η δήλωσή του: «Το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση, δεν ισχύει. Τη φωτιά εμείς από τον σταθμό, τη βλέπαμε να ανεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το ένα διάσελο, να κατεβαίνει το δεύτερο διάσελο, να έρχεται στο τρίτο. Υπήρχε τεράστιος χρόνος να γίνει η διάσωση και όχι η δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος».
Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Δαμιανόγλου:
«Εάν είχε κρατηθεί η φωτιά στην Νταού Πεντέλης, δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα. Ο λόγος που έγινε αυτό, ήταν η κακή εκτίμηση του αξιωματικού, ο οποίος βρισκόταν στην Νταού Πεντέλης και δεν έκανε την κλήση να έρθουν εναέρια μέσα Καναντέρ. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Το χρονικό διάστημα δεν το έχουμε υπολογίσει, όμως αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο, είναι η εκτίμηση ότι για όσο διάστημα η φωτιά ήταν στη χαράδρα, μπορούσε άνετα να καλυφθεί, έας μπορούσαν με το Καναντέρ να κάνουν ρίψεις. Οι ρίψεις με το Καναντέρ δεν έγιναν και εστάλη ελικόπτερο. Για να αποδειχθεί ότι δεν μπορούσαν λόγω ανέμων να επιχειρήσουν τα Καναντέρ, θα πρέπει να μας δώσουν τα στοιχεία που το αποδεικνύουν.
Αυτό εγώ δεν μπορώ να σας το πω. Γνωρίζω όμως, ότι αν ερχόταν Καναντέρ, δεν υπήρχε το ενδεχόμενο να θρηνήσουμε ούτε έναν νεκρό. Είναι πάρα πολύ σοβαρο αυτό που λέω. Ζω 19 χρόνια σε αυτό το δάσος. Έχουμε ζήσει τις φωτιές του 2005, του 2007, του 2009, του 2012, έχουμε ζήσει πάρα πολλές φωτιές. Έχω εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, άρα καταλαβαίνετε ότι αυτά που λέω, έχουν ένα σοβαρό νόημα.
Ξενοκράτης στην περιοχή μας, για την εκκένωση των περιοχών, δεν υπήρξε ολοκληρωμένος και αποδεικνύεται αυτό, διότι εμείς είχαμε υποβάλει τέτοιο σχέδιο Ξενοκράτης στον Δήμο το 2012, το οποίο ουδέποτε μας απαντήθηκε. Με πλήρη ανάλυση το πώς έπρεπε να γίνει. Αυτό το σχέδιο, ουδέποτε υλοποιήθηκε. Στο συγκεκριμένο θέμα, ορίζονται οι δρόμο της εγκατάλειψης, ορίζονται τα μέσα με τα οποία θα γίνει η εγκατάλειψη, ορίζονται τα μέσα με τα οποία θα ενημερωθούν οι κάτοικοι, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπήρξε καμία τέτοια ενημέρωση.
Φωνάζαμε εμείς στον δρόμο στους γείτονες, προκειμένου να εγκαταλείψουν την ώρα της φωτιάς. Δεν υπήρξε μικροφονική ή κάποιο αυτοκίνητο να περάσει «κάνουμε εγκατάλειψη της περιοχής, εγκαταλείψτε τα σπίτια σας». Τουλάχιστον να είναι ενήμεροι οι κάτοικοι. Ένα δεύτερο κομμάτι που προβλέπεται στον Ξενοκράτη, είναι ότι ορίζονται οι δρόμοι βάσει των οποίων θα γίνει η λειτουργία, η χρησιμοποίησή τους την ώρα της εγκατάλειψης. Ούτε αυτό υπήρχε, άρα εγκλωβίστηκε ο κόσμος από λάθος χειρισμό της τροχαίας, η οποία θεωρώ ότι αφού δεν γνώριζε κάτι διαφορετικό, τους έστειλε μέσα από το Μάτι, με αποτέλεσμα να γίνει όλο αυτό το κομφούζιο.
Το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση, δεν ισχύει. Τη φωτιά εμείς από τον σταθμό, τη βλέπαμε να ανεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το ένα διάσελο, να κατεβαίνει το δεύτερο διάσελο, να έρχεται στο τρίτο. Υπήρχε τεράστιος χρόνος να γίνει η διάσωση και όχι η δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος».