Ξεκινάμε με ένα μάθημα ορολογίας: Η λέξη «Sunblock» στην ετικέτα πολλών αντηλιακών, αφορά στην προστασία που παρέχουν κάποιες χημικές ενώσεις μετάλλων (όπως τα οξείδια ψευδαργύρου και τιτανίου), οι οποίες αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου, έτσι ώστε να μην μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα. 

Η ένδειξη «Sunscreen», απ’ την άλλη, αφορά τις συνθέσεις αντηλιακών που απορροφούν τα φωτόνια από το ηλιακό φως και μέσω μιας χημικής αντίδρασης εμποδίζουν τις ακτίνες να καταστρέψουν τα κύτταρα του δέρματος.

Τα περισσότερα καλά προϊόντα προστασίας από τον ήλιο, έχουν στη σύνθεσή τους και τις δυο ιδιότητες. Αλλά εσύ, το μόνο που θέλεις είναι να μην καίγεσαι, έτσι δεν είναι; Εδώ είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις, με πρώτο -και χειρότερο- αυτό: Το μελάνωμα σκοτώνει κατά 60% περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες κάθε χρόνο.


Πώς λειτουργεί το SPF;

To Sun Protection Factor (Δείκτης Ηλιακής Προστασίας) είναι μια εκτίμηση σχετικά με το χρόνο που μπορείς να εκτεθείς στον ήλιο φορώντας αντηλιακό -χωρίς να καείς. Αν, χωρίς αντηλιακό, θα καιγόσουν στα 10 λεπτά (για παράδειγμα), με ένα SPF15, θα καείς στα 10Χ15. Δηλαδή, 150 λεπτά. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους. Όσο πιο ευαίσθητο τύπο δέρματος έχεις, τόσο πρέπει να επιλέγεις υψηλότερο δείκτη για τον ίδιο χρόνο έκθεσης στον ήλιο.
Ο παρακάτω πίνακας θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο SPF, ανάλογα με τον τύπο δέρματος και τις ώρες που γυμνάζεσαι, κολυμπάς ή απλά λιάζεσαι σε ακάλυπτους χώρους.

> Πάντα καίγεσαι εύκολα, αλλά ποτέ δεν μαυρίζεις: 25-30
> Καίγεσαι εύκολα, αλλά μαυρίζεις ελαφρά: 25-30
> Μερικές φορές καίγεσαι, μαυρίζοντας σταδιακά και μέτρια: 15
> Καίγεσαι σπάνια και μαυρίζεις εύκολα: 15
> Δεν καίγεσαι ποτέ και έχεις εκ του φυσικού σου σκούρο δέρμα: 15ε κατά νου κι αυτά:

> Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης. Είναι πολύ πιθανό, το περσινό μπουκάλι να μην είναι πια αρκετά αποτελεσματικό.

> Να είσαι λογικός: Χρειάζεσαι περίπου 35 γραμμάρια αντηλιακής κρέμας για να καλύψεις το σώμα σου –όσο ένα σφηνάκι.

> Να είσαι επιμελής: Πρέπει να επαναλαμβάνεις την εφαρμογή κάθε δυο με τρεις ώρες, ακόμη κι αν κάθεσαι σε σκιά.

> Να είσαι προσεκτικός: Οι χειρότερες ώρες να βρεθείς κάτω από τον ήλιο είναι από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Επίσης, ο χρόνος έκθεσης είναι αθροιστικός μέσα στην ημέρα. Δυο ώρες στη θάλασσα, μισή ώρα στο αυτοκίνητο, μιάμιση ώρα βόλτα στα μαγαζιά, μια ώρα τρέξιμο, όλα μαζί κάνουν 5 ώρες στον ήλιο.

> Να είσαι προνοητικός: Γυαλιά, καπέλο, πουκάμισο με μανίκια και μακριά βερμούδα είναι το ιδανικό αντηλιακό dress code.
 
Top