Με φόντο την αισιοδοξία του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το Forbes αναρωτιέται εαν πράγματι η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει 
αισιόδοξα το μέλλον, ή αν τα βάσανα έχουν ακόμα διάρκεια.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που υπέστη η Ελλάδα κατά την ύφεση είναι εξωπραγματικό. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει, πως στην αρχή κιόλας της έκθεσής του το ΔΝΤ συγκρίνει την ύφεση στην Ελλάδα με αυτή της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ.

Όπως σχολιάζει η Φράνσις Κόπολα στο άρθρο της με τίτλο «Η μεγαλύτερη ύφεση» (The Greatest Depression), η ελληνική οικονομία, παρά τις τελευταίες θετικές ενδείξεις, έχει υποστεί μία τόσο μεγάλη καταστροφή που δύσκολα αυτή μπορεί να αποκατασταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».


Όπως υπογραμμίζει, «Το ΔΝΤ μόλις κυκλοφόρησε την τελευταία έκθεση για την ελληνική οικονομία. Μετά από μια βαθιά και παρατεταμένη συρρίκνωση, η ανάπτυξη επέστρεψε τελικά στην Ελλάδα. Το πράσινο φως δόθηκε για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσής της τον Αύγουστο του 2018.

Για πολλούς, είναι ευπρόσδεκτα νέα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Οι σκοτεινές μέρες είναι πίσω της, και το μέλλον θα είναι φωτεινό.

Αλλά αυτό είναι πραγματικά το τέλος των προβλημάτων της Ελλάδας ή θα υπάρξει περισσότερος πόνος;

Το μέγεθος της κατάρρευσης της Ελλάδας κατά την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακό.

Ο ελληνικός λαός μόλις έζησε μια ύφεση τόσο βαθιά όσο η Μεγάλη Ύφεση και πολύ περισσότερο.

Είναι πλέον η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη εποχή ύφεσης. Ευτυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της ύφεσης ενδέχεται να έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 1,4% το 2017 και το ΔΝΤ προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 2% το 2018 και στο 2,4% το 2019.


Φυσικά, οι προβλέψεις ανάπτυξης του ΔΝΤ για την Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή. 

Καθώς η ελληνική οικονομία βυθίζόταν όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, το ΔΝΤ συνέχισε να προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει "κάθε μέρα τώρα".

Ωστόσο, η Ελλάδα αναδύθηκε από τη μακροχρόνια ύφεση μόλις το 2017 και οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί φέτος.

Εν μέρει, η ανάκαμψη της Ελλάδας οφείλεται στην γενικά ισχυρή ανάπτυξη της Ευρωζώνης: όταν η παλίρροια ανεβαίνει τότε, όπως λένε, επιπλέουν όλα τα σκάφη. Να δούμε αν θα συνεχιστεί αυτό...
»  πηγή

 
Top