Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Χρήστος Κατσώτης και Γιώργος Λαμπρούλης για την τραγική κατάσταση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας.
Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:
«Η κατάσταση του Κέντρου Υγείας της Σαλαμίνας είναι παραπάνω από τραγική, ενώ ήδη έχει κλείσει και η μονάδα ΠΕΔΥ του νησιού.
Σε μια περιοχή που ζουν 75.000 κάτοικοι και που το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού υπερτριπλασιάζεται, όσοι έχουν την ατυχία να χρήζουν ιατρικής φροντίδας έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που ξεπερνάνε κάθε φαντασία.
Το ΚΚΕ είχε αναδείξει τη νοσούσα κατάσταση και βουλευτές του ζητούσαν να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων με την υπ’ αριθμ. 662/10.3.2015 Ερώτηση, η οποία όμως ποτέ δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο.
Ωστόσο όλη τη γύμνια του συστήματος Υγείας ανέδειξαν οι βροχές το Σαββατοκύριακο 29-30 Σεπτέμβρη.
Το Κέντρο Υγείας πλημμύρισε. Το νερό από τον 1ο όροφο σύντομα κατέβηκε στο ισόγειο, με τους γιατρούς και το προσωπικό να τρέχουν να σώσουν τον ιατρικό εξοπλισμό.
Μετά τις βροχές γιατροί, προσωπικό και ασθενείς συμβιώνουν με τη μούχλα, με πεσμένους σοβάδες, με μαύρα σκουλήκια που έχουν γεμίσει τους τοίχους και τα ταβάνια που έχουν φουσκώσει.
Το ακτινολογικό εργαστήριο βρέθηκε εκτός λειτουργίας.
Αν και έχουν περάσει 10 μέρες μετά τη βροχή, επιβεβαιώνεται ότι και για την τραγική αυτή κατάσταση την κύρια ευθύνη δεν την έχουν "τα ακραία καιρικά φαινόμενα", αλλά η ακραία ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που υλοποιούν η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, αλλά και η δημοτική αρχή της περιοχής.
Γιατί στα παραπάνω προβλήματα του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας προστίθενται και αυτά που για χρόνια ταλανίζουν τους κατοίκους, που δίκαια αγανακτούν και διαμαρτύρονται, διεκδικώντας την επίλυσή τους:
- Δεν υπάρχουν οι ειδικότητες καρδιολόγου, παιδιάτρου, οφθαλμίατρου, ορθοπεδικού, ουρολόγου, δερματολόγου, χειρουργού, ενδοκρινολόγου, ακτινολόγου. Κάποιες ειδικότητες δεν συμπεριλαμβάνονται καν στη σύνθεση που προβλέπουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα Κέντρα Υγείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητες για το λαό του νησιού.
- Συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, με την καθυστέρηση στον εφοδιασμό να ξεπερνά το τρίμηνο.
- Δεν υπάρχει θυρωρός και αρκετό προσωπικό ασφαλείας, όπως δεν υπάρχει μόνιμο συνεργείο καθαριότητας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας και οι κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία να είναι υπαρκτοί.
- Δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία για να αντιμετωπίζει άμεσα τις ζημιές.
- Ο υπέρηχος που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας και περίμενε το εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσει, με διαδικασίες-"αστραπή" στάλθηκε στο Κερατσίνι.
- Στο νησί υπάρχει ακόμα ανάγκη για δημιουργία δημόσιας Μονάδας Τεχνικού Νεφρού, που να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και που μπορεί να ανακουφίσει το πλήθος των νεφροπαθών στη Σαλαμίνα.
- Η συγκοινωνία για το Κέντρο Υγείας είναι αραιή και πανάκριβη.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την:
1) Άμεση αποκατάσταση των ζημιών του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας.
2) Αναβάθμιση και πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων που λείπουν, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες υγείας των κατοίκων του νησιού και να δοθεί επιπλέον βαρύτητα για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει άμεσα το τμήμα υπερήχων.
3) Δημιουργία φαρμακείου εντός του Κέντρου Υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα παρέχει δωρεάν φάρμακα στους άπορους.
4) Για τη δημιουργία δημόσιας Μονάδας Τεχνικού Νεφρού, που να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και που θα μπορεί να ανακουφίσει το πλήθος των νεφροπαθών στη Σαλαμίνα».