Σε μηνιαία βαθμολόγηση των οφειλών προχωρά η εφορία (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) προκειμένου να κλιμακώνει τα μέτρα που λαμβάνει για τους οφειλέτες.
Για οφειλές κάτω από 500 ευρώ υπάρχει εντολή για να πραγματοποιούνται τηλεφωνικές κλήσεις και ειδοποιήσεις και όχι κατασχέσεις. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν πληρωθεί η οφειλή ή δεν γίνει ρύθμιση τότε προχωρά η κατάσχεση.
Η εφορία προχωρά σε ειδοποιήσεις προτού προχωρήσει στην κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού ή κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει κατάσχεση και απροειδοποίητα.
Άλλωστε, ο Συνήγορος του Πολίτη σε πρόσφατη ενέργειά του άσκησε έντονη κριτική στις κατασχέσεις της εφορίας, υπογραμμίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται αντίκειται στην αρχή της χρηστής διοίκησης και της εμπιστοσύνης του διοικούμενου.
Οι κατασχέσεις πραγματοποιούνται από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και από τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, επομένως ακόμα κι αν οι οφειλέτες διαπιστώσουν ότι η αρμόδια ΔΟΥ δεν έχει ξεκινήσει διαδικασίες κατάσχεσης, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να κινείται η διαδικασία κεντρικά.
Βάσει της νομοθεσίας, οι ειδοποιήσεις που λαμβάνει ο οφειλέτης είναι:
Πριν το χρέος του καταστεί ληξιπρόθεσμο με την πρώτη ειδοποίηση του άρθρου 5 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 37 Κ.Φ.Δ. ή μέσω e-mail (για ΕΝΦΙΑ).
Αφού καταστεί ληξιπρόθεσμος, μέσω του auto reminder system λαμβάνει e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αν εμφανίζει χρέος για πρώτη φορά, είτε κεντρικά αν εμφανίζει παλιά και νέα χρέη.
Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail, λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
Η Εφορία μέχρι στιγμής, σε γενικές γραμμές, έχει «γραμμή» να μην προχωρά σε πλειστηριασμούς ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι ενός ποσού, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτει ο οφειλέτης αλλά σε γενικές γραμμές διαμορφώνεται σε ποσά 50-70.000 ευρώ, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο αφού με βάση το νόμο μπορούν να εκπλειστηριαστούν ακίνητα και για οφειλές 3-4.000 ευρώ.
Συνήθως η ΑΑΔΕ προχωρά στη λεγόμενη «κατάσχεση» ακινήτου, πράγμα που σημαίνει ότι το ακίνητο είναι δεσμευμένο και υποψήφιο για πλειστηριασμό, αλλά επιδεικνύεται ανοχή για περιπτώσεις όπως αυτές που προαναφέρθηκαν και δεν προχωρά σε πλειστηριασμό.