Ο Άκης Σκέρτσος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, παρουσίασε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στοιχεία που δείχνουν γιατί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ο καταλύτης για την αλλαγή σκηνικού, τονίζοντας παράλληλα όμως ότι στην Ελλάδα υπάρχει φορολογική αδικία και για τις συνεπείς επιχειρήσεις αλλά και για τα συνεπή νοικοκυριά, τα οποία σηκώνουν σχεδόν όλο το βάρος των εσόδων από φόρους."Όσο αυτοί δεν παίρνουν ανταλλάγματα, θα μένουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο και οδήγησε στην κρίση”, τόνισε ο A. Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι σήμερα λίγοι πληρώνουν πολλά και οι περισσότεροι ελάχιστα, αναφέροντας πως 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι συνεισφέρουν το 92% των εσόδων, άλλα 2,6 εκατομμύρια το 8%, ενώ 5,1 εκατομμύρια δεν πληρώνουν φόρους.

Στο τέλος της τοποθέτησής του, στάθηκε στην ανάγκη και για ηλεκτρονική τιμολόγηση, η απουσία της οποίας είναι πηγή φοροδιαφυγής. "Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα φέρουν εξορθολογισμό, φορολογική δικαιοσύνη, και συνεπώς δουλειές, επενδύσεις και ανάπτυξη”, ανέφερε τελειώνοντας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), σημείωσε πως είναι αναγκαίο να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

"Είναι πολύ μικρό το ποσοστό των νοικοκυριών που πληρώνουν σημαντικά ποσά και τους φόρους που τους αντιστοιχούν. Οι αγρότες για παράδειγμα δεν δηλώνουν τίποτα και η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών είναι κάτω από το όριο των 9 χιλιάδων. Συνεπώς θεωρώ αναπόφευκτη κάποια στιγμή τη μείωση του αφορολόγητου”, είπε ο N. Βέττας, προσθέτοντας ότι η διαφάνεια συναλλαγών φέρνει έσοδα και ότι υπάρχει αύξηση χρήσης χρεωστικών καρτών, αλλά όχι πιστωτικών, παρατηρώντας σε εκείνο το σημείο πως τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν μεν κάρτες για τις καθημερινές μικροσυναλλαγές τους, αλλά έτσι δεν πιάνεται το κρίσιμο κομμάτι της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Συνεχίζοντας, o Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ τόνισε πως ένα στα επτά ευρώ της αγοράς που ήταν "μαύρο” έγινε πλέον φανερό και αν η Ελλάδα φθάσει στο μέσο όρο της Ευρώπης, τότε ένα ποσό 3,3 δισ. ευρώ θα μπει στα κρατικά ταμεία.
 economistas.com
 
Top