«Maybe not too old to rock ’n’ roll but certainly too young to die...». Με αυτό το post έκλεισε την ανάρτησή του στο Facebook, ο Αντώνης Μαυρόπουλος, λίγες
ώρες μετά τη συντριβή του Boeing 737 Max που κόστισε τη ζωή σε 157 επιβάτες, αλλά όχι τη δική του. Η παράφραση των στίχων των Jethro Tull αποκτούν άλλο νόημα πλέον για τον υπερτυχερό Ελληνα…

της Μαριάννας Τζάννε

Ο μοναδικός επιβάτης που δεν πέταξε με τις Αιθιοπικές Αερογραμμές έγινε μέσα σε λίγα λεπτά ο Ελληνας αλχημιστής του Πάουλο Κοέλιο, που όλο το σύμπαν συνωμότησε για να χάσει τη μοιραία πτήση. O Aντώνης Μαυρόπουλος δεν έδωσε τη βαλίτσα του στις αποσκευές και ο Connection Ambassador που θα τον μετέφερε στην επόμενη πτήση θανάτου καθυστέρησε ελάχιστα λεπτά να τον παραλάβει στο αεροδρόμιο. Το τέλειο σενάριο για τον ίδιο, με τραγικό φινάλε για όλους τους υπόλοιπους επιβάτες.

«Ακόμη δεν μπορώ να χωνέψω αυτό που μου συνέβη, ξυπνάω μέσα στη νύχτα και νιώθω ότι παίζω σε ταινία», δηλώνει ο Eλληνας επιχειρηματίας, που έχασε την πρωινή πτήση από την Αντίς Αμπέμπα για το Ναϊρόμπι και γλίτωσε τη ζωή του, κάνοντας τα social media να παραληρούν για την καλή του τύχη.

Ο συνιδρυτής της ΕΠΕΜ, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες μελετών μεγάλων έργων υποδομής, ιδρυτής της D-Waste και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Στερεών Αποβλήτων (ISWA) είναι από την περασμένη Κυριακή ένα είδος ιερού συμβόλου για τους Αφρικανούς.

Το διαπίστωσε παίρνοντας την επόμενη πτήση για το Ναϊρόμπι, το απόγευμα της ίδιας μέρας, για να παραβρεθεί στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, όπου τα νέα για τον survivor του αεροπορικού δυστυχήματος είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.

«Οταν μπήκα στη διάσκεψη του ΟΗΕ ο κόσμος έτρεχε να με ακουμπήσει για να πάρει, όπως έλεγε, λίγη από τη θετική μου ενέργεια. Χρειάστηκε να βγάλω πάνω από 100 selfies με συνέδρους που ήθελαν να φωτογραφηθούν με τον πιο τυχερό άνθρωπο»
, λέει χαμογελώντας, χωρίς όμως να έχει συνέλθει από το σοκ της παραλίγο τραγωδίας, στην οποία χάθηκαν και γνωστοί του άνθρωποι. Προσωπικό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αξιωματούχοι, διανοούμενοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, όλοι τον περιτριγύρισαν.



Στο ISWA επανεκλέχθηκε ομόφωνα τον περασμένο Οκτώβριο με την ψήφο 45 κρατών

Το πρότζεκτ στον Λίβανο

Τις τελευταίες μέρες προσπαθεί να ξαναπιάσει το νήμα της ζωής του με εργασιοθεραπεία. Κάτοικος του Λιβάνου τον τελευταίο 1,5 χρόνο, εργάζεται full time για την κυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου αλλά και όλο τον σχεδιασμό για το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.

Μετά από διεθνή διαγωνισμό, η ΕΠΕΜ σε συνεργασία με μια ισπανική και μια λιβανέζικη εταιρεία έχει αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης τη σύνταξη 12 περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη την εκπόνηση τεχνικών μελετών των αντίστοιχων έργων μαζί με την επίβλεψη της κατασκευής τους και την εκπαίδευση φορέων, υπουργείων και δήμων.

«Ο Λίβανος στον τομέα των απορριμμάτων είναι όπως ήταν η χώρα μας πριν 25 χρόνια, με έλλειψη υποδομών διαχείρισης και πολλές χωματερές», εξηγεί ο κ. Μαυρόπουλος. Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνας χημικός μηχανικός στέκεται στο πλευρό ξένων κυβερνήσεων αναλαμβάνοντας μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομών.

Στο Σάο Πάολο μετά το Μουντιάλ

Προ τετραετίας είχε επιλεγεί από το Σάολο Πάολο για να διαχειριστεί 40.000 τόνους αποβλήτων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, αναλαμβάνοντας να πειραματιστεί «παντρεύοντας» δύο εκατομμύρια ρακοσυλλέκτες που εργάζονται νόμιμα στη Βραζιλία στον τομέα της αποκομιδής και της ανακύκλωσης με τις μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας απορριμμάτων. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στην εκπόνηση του θεσμικού πλαισίου της Βραζιλίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, αλλά και η δημιουργία ενός παγκόσμιου διαδραστικού χάρτη καταγραφής των συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων με συγκεκριμένες μετρήσεις και δείκτες. Μία ακόμη από τις ευρηματικές ιδέες που γέννησε το κοφτερό μυαλό του Ελληνα μελετητή, η οποία όμως ατόνησε ελλείψει πόρων, παρά το γεγονός ότι είχε θέσει υποψηφιότητα για χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Κλίντον.
Στην Αθήνα δεν κάνουμε τίποτα για τα σκουπίδια
Τα τελευταία χρόνια ο Αντώνης Μαυρόπουλος έχει αποστασιοποιηθεί από την Ελλάδα και η προεδρία του ISWA, διεθνούς οργανισμού με μεγάλο κύρος και επιρροή κυρίως σε κυβερνητικό επίπεδο στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην ΕΠΕΜ. «Λίγο η κρίση και η έλλειψη οράματος, λίγο η έλλειψη πόρων στην Αθήνα, 20 χρόνια δεν κάνουμε τίποτα για τα σκουπίδια», μας λέει.

Οι φίλοι του σχολιάζουν ότι έχει διοχετεύσει όλη του την ενέργεια στα πρότζεκτ του εξωτερικού, με αποτέλεσμα η κρίση και η έλλειψη τεχνικού αντικειμένου στην Ελλάδα να έχουν επηρεάσει τις δραστηριότητες στην εσωτερική αγορά. Σήμερα η ΕΠΕΜ διαθέτει συμβάσεις σε διάφορα έργα διαχείρισης απορριμμάτων (Θεσσαλονίκη, Αμφισσα, Θήβα, Μυτιλήνη) είτε σε επίπεδο μελετών είτε σε επίπεδο σχεδιασμού και συμβούλου και έγινε μεγάλο τεχνικό γραφείο. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1994 με τη σύμπραξη τεσσάρων μηχανικών και φίλων που σάρωνε τις συμβάσεις στην αγορά υλοποιώντας μεγάλα και σύνθετα τεχνικά έργα.

Μελέτες για Αργεντινή, Τουρκία, Κόσοβο και Κύπρο

Σήμερα, περίπου το 80%-85% του τζίρου της εταιρείας του προέρχεται από το εξωτερικό, όπου έχει αναλάβει μια σειρά από σημαντικά έργα, όπως για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως τεχνικός σύμβουλος στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Jujuy στην Αργεντινή. 

Ενα έργο το οποίο περιλαμβάνει την προετοιμασία του σχεδιασμού, τις μελέτες για τα έργα που θα κατασκευαστούν, αλλά και τις υπηρεσίες επίβλεψης των έργων. Τα διεθνή συμβόλαια επεκτείνονται με την Παγκόσμια Τράπεζα στην υλοποίηση τριών εγκαταστάσεων αποβλήτων στην Τουρκία, στην επίβλεψη έργων στο Κόσοβο, αλλά και σε επίπεδο συμβούλου στο υπουργείο Εσωτερικών στην Κύπρο για μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και επίβλεψη κατασκευής.Υπολογίζεται ότι έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 100 μεγάλης κλίμακας έργα σε 15 διαφορετικές χώρες. 

Μάλιστα οι εμπειρίες του από τις αναπτυσσόμενες χώρες τον οδήγησαν σε μια συστηματική ενασχόληση και μελέτη της κοινωνικής διάστασης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη διεθνή του καριέρα. Στον ISWA επανεκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος τον περασμένο Οκτώβριο με την ψήφο 45 κρατών.

Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της έρευνάς του στην κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις της απεξάρτησης από τον άνθρακα, στην παγκοσμιοποίηση και την επίδραση της Δ’ Βιομηχανικής Επανάστασης στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Είναι επίσης από τους πρωτοπόρους στη χρήση συστημάτων πληροφορικής και στην υιοθέτηση των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας σε ζητήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης, ένας τομέας που αναμένεται πολύ σύντομα να παράξει σημαντικά εργαλεία και στη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα μας.

Ο Αντώνης Μαυρόπουλος θεωρεί ότι το μήνυμα εκείνης της μοιραίας Κυριακής ήταν πολύ ισχυρό: «Μέσα από αυτή την τραγωδία κατάλαβα ότι είναι πλέον καιρός να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου και την 20χρονη κόρη μου. Ισως είναι και μια καλή ευκαιρία να γράψω και ένα βιβλίο». 


 
Top