Τέσσερις Έλληνες δισεκατομμυριούχοι φιγουράρουν και φέτος στη σχετική λίστα του Forbes με τους 2.153 πλουσιότερους ανθρώπους του
πλανήτη. Πρώτο, στην 804η θέση, συναντάμε τον Φίλιππο Νιάρχο με περιουσία που αγγίζει τα 2,8 δισ. δολάρια. Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερος γιος του εκλιπόντος μεγιστάνα της ναυτιλίας Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος κληρονόμησε μεγάλο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του.

Η συλλογή, που αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατ. δολ. από τον ηθοποιό Edward G. Robinson, περιλαμβάνει ορισμένα από το πιο γνωστά έργα τέχνης παγκοσμίως. Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh και περιλαμβάνει την αυτοπροσωπογραφία του με το κομμένο αυτί αλλά και τον πίνακα του Picasso «Υο, Picasso». Όπως σημειώνει το Forbes, από τότε που κληρονόμησε τη συλλογή, ο Φίλιππος Νιάρχος την έχει εμπλουτίσει με μεταπολεμικά και σύγχρονα έργα τέχνης δια χειρός Andy Warhol και Maurizion Cattelan.

Λίγες θέσεις πιο κάτω, στο Νο 838 της κατάταξης, βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης (και η οικογένεια Λάτση) με περιουσία 2,7 δισ. δολ.
Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία από το 2003, όταν απεβίωσε ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Ιωάννης Σ. Λάτσης. Η οικογένεια συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην ναυτιλία μέσω της Latsco Shipping και έχει επίσης εισέλθει και σε άλλους κλάδους όπως ο τραπεζικός, αυτός των ακινήτων και ο πετρελαϊκός.

Όπως αναφέρει το Forbes, η οικογένεια κατέχει μερίδιο στην πετρελαϊκή εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και την εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development. Διατηρεί επίσης μερίδιο στην EFG International, έναν όμιλο ιδιωτικής τραπεζικής με έδρα τη Ζυρίχη, στον οποίο ο κ. Λάτσης κατέχει τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην 1.116η θέση είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με περιουσία 2,1 δισ. δολ. Γνωστός ως «Τέλης», αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή του κλάδου χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018. Όπως υπενθυμίζει το Forbes, πέρυσι οι καναδικές ρυθμιστικές αρχές του επέβαλαν πρόστιμο και του απαγόρευσαν να ασκεί καθήκοντα διευθυντή λόγω παραβιάσεων κανόνων συμμόρφωσης.

Ο Τέλης Μυστακίδης ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill και εντάχθηκε το 1993 στην Marc Rich & Co. η οποία στην πορεία μετονομάστηκε σε Glencore. Δισεκατομμυριούχος έγινε για πρώτη φορά το 2011 όταν η Glencore εισήχθη στο Χρηματιστήριο, ενώ πλέον σε αυτόν ανήκει το 3% των μετοχών της εταιρείας.

Τέταρτος, στην θέση 1.349, με περιουσία 1,7 δισ. δολάρια, βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης (και η οικογένεια Βαρδινογιάννη), ο οποίος το 1970 ίδρυσε μαζί με τον αδερφό του την πετρελαϊκή εταιρεία Motor Oil Hellas η οποία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Αύγουστο του 2001.

Όπως σημειώνει το Forbes, η Saudi Aramco ήταν μεταξύ των βασικών επενδυτών μέχρι το 2005, οπότε και αποεπένδυσε.

Εκτός από την Motor Oil, η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει επενδύσει στη ναυτιλία, στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και σε ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως αναφέρει το Forbes. 

 
Top