Η Okeanis Eco Tankers έχει γράψει ήδη ιστορία. Είναι η πρώτη ναυτιλιακή της οικογένειας Αλαφούζου, η οποία εισήχθη σε
χρηματιστηριακή αγορά (παρά την εμπειρία στις δημόσιες εγγραφές και τις εισηγμένες από την «Καθημερινή»). Το πρώτο βήμα που σχεδίασε ο Γιάννης Αλαφούζος, ήταν η είσοδος στην αγορά Merkur και το δεύτερο, η μεγαλύτερη αγορά του Όσλο. Ωστόσο, στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα συζητείται ότι η ελληνική ναυτιλιακή έχει χαράξει «ρότα» για την κορυφαία αγορά του κόσμου, το NYSE.

Από τον Ιούνιο του 2018, η Okeanis Eco Tankers έχει εισέλθει στο χρηματιστήριο της Νορβηγίας, αντλώντας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, 100 εκατ. δολάρια. Αρκετές φορές, έχει πέσει στο «τραπέζι» της οικογένειας η ιδέα της πρόσβασης σε εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων, όμως πάντα επικρατούσε το βασικό κίνητρο: Η εξεύρεση νέων ιδεών για την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της οικογένειας.

Ο εφοπλιστής –ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο στη "Deal"- έχει ξεκαθαρίσει για το μέλλον, πως «εάν προκύψουν ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη ή συσσώρευση, θα τις εξετάσουμε προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι μας ενδιαφέρει περισσότερο η νομισματική απόδοση της επένδυσης από το να κτίσουμε μία αυτοκρατορία»

Ο ίδιος άλλωστε ξέρει ότι η εκμετάλλευση των κύκλων της ναυτιλιακής αγοράς, που έχει εκμεταλλευθεί η οικογένεια, πουλώντας αρκετά πλοία με μεγάλο περιθώριο κέρδους, είναι κάτι ευκαιριακό. «Αυτή είναι μία συγκεκριμένη ευκαιρία που θα διαρκέσει για λίγα χρόνια και μετά θα τελειώσει», έχει εξηγήσει ο Γιάννης Αλαφούζος. Άραγε τώρα, ο επικεφαλής της Okeanis, βλέπει την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ως την επόμενη ευκαιρία;
Τα καλά νέα

«Σύμμαχος» σε ένα τέτοιο σενάριο για τη ναυτιλιακή, η οποία ανήκει κατά 55% στην οικογένεια Αλαφούζου (άλλοι μέτοχοι είναι οι State Street Bank and Trust Comp, Credit Suisse Securities, Brown Brothers Harriman και Euroclear Bank) είναι και η καλή απόδοση που έχει η Okeanis. Η ελληνική ναυτιλιακή, έχει έναν στόλο τριών τάνκερ aframaxes και τεσσάρων suezmaxes, ενώ «έτρεξε», προβλέποντας νωρίς τους περιορισμούς στις εκπομπές θείου, ώστε να είναι η πρώτη εισηγμένη στην αγορά των τάνκερ που προσάρμοσε scrubbers σε ολόκληρο τον στόλο της, καθώς περιμένει τους επόμενους μήνες και την παράδοση των νέων παραγγελιών της, οκτώ VLCCs.
Η εταιρία, από συστάσεώς της, το καλοκαίρι του 2018, έχει αντλήσει 130 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, έχει εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 233 εκατ. δολαρίων, ενώ έχει απελευθερώσει ρευστότητα 18 εκατ. δολαρίων μέσω μίας συμφωνίας sale and leaseback με την Ocean Yield για την αναχρηματοδότηση του M/T Milos.

Σε ό,τι αφορά τα τελευταία της αποτελέσματα, για το τελευταίο τρίμηνο του 2018, η Okeanis έκλεισε με καθαρές ζημίες ύψους 600.000 δολαρίων (0,02 δολάρια ανά μετοχή), τα έσοδά της από ναυλώσεις ανήλθαν σε 12,4 εκατ. δολάρια, με μέση τιμή ναύλωσης για τα suezmaxes της τα 20.260 δολάρια ημερησίως και για τα aframaxes της τα 21.060 δολάρια ημερησίως. 

Το προσαρμοσμένο EBITDA της εταιρίας έφτασε στα 7,4 εκατ. δολάρια, με τον Γ. Αλαφούζο να εκφράζει την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συγκρίσιμα μεγέθη προηγούμενων ετών, αφού η εταιρία ιδρύθηκε μόλις πέρυσι.

Την ίδια ώρα, η Okeanis Eco Tankers δεν κρύβει την αισιοδοξία της για το μέλλον στην αγορά των VLCCs φέτος, εκτιμώντας ότι ο παγκόσμιος στόλος των πλοίων αυτής της κατηγορίας θα αυξηθεί φέτος κατά μόλις 10 πλοία, εάν ληφθούν υπόψη και οι αναμενόμενες διαλύσεις.
Για μια εταιρία που θα κατέχει τα 8 από τα 10 αυτά πλοία, η μικρή προσφορά στην συγκεκριμένη αγορά, δεν μπορεί παρά να κρύβει μόνο ευκαιρίες...
πηγή
 
Top