Την 3η θέση διεθνώς στην παραγωγή και εξαγωγή ακτινιδίου κατέχει η Ελλάδα, καθώς το 90% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται.

Το ακτινίδιο ήταν δεύτερο στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στην κατηγορία εδώδιμα φρούτα και καρποί μετά τα πορτοκάλια για το 2018 με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 123,3 εκατ. ευρώ.
Την ουσιαστική συμβολή του ακτινιδίου στην αγροτική οικονομία της χώρας και την αυξητική τάση, που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στις νέες φυτεύσεις που σήμερα ανέρχονται σε περισσότερα 110.000 στρέμματα, συνεπώς σε 2 με 3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Άτυπης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου υπό το συντονισμό του Συνδέσμου Εξαγωγέων με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, στο περιθώριο της έκθεσης Frescon της Ηelexpo, την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, η φετινή εμπορική περίοδος 2018-2019 που βαίνει προς το τέλος της ήταν μία κακή χρονιά τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και σε επίπεδο τιμών, ιδίως δε σε σχέση με την περσινή που χαρακτηρίστηκε ως πολύ καλή. Διαπιστώθηκαν προβλήματα σε διάφορα επίπεδα παραγωγής - σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και πολύ καθυστερημένη η συγκομιδή - και καλλιεργητικής φροντίδας γενικότερα αλλά και συντήρησης που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακίνηση και μη ποιοτικών προϊόντων (με μαλακώματα).

Εξαιρετικά σημαντική είναι η διασφάλιση όλων εκείνων των προϋποθέσεων και προδιαγραφών που απαιτούνται για την καλλιέργεια και τη διακίνηση ποιοτικών προϊόντων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (σε μέγεθος, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, διατηρησιμότητα, κ.λ.π.) ώστε να είναι διεθνώς ανταγωνιστικά. Γι' αυτό, σύμφωνα με το ΣΕΒΕ, απαιτείται ενημέρωση, καθοδήγηση, ευαισθητοποίηση και αλλαγή νοοτροπίας πρωτίστως των παραγωγών, με δεδομένη μάλιστα την προαναφερθείσα αλματώδη και ανεξέλεγκτη αύξηση της παραγωγής και η αύξηση των περιορισμένων σήμερα αποθηκευτικών χώρων – κυρίως μέσω αξιοποίησης υφιστάμενων κενών-εγκαταλελειμμένων κτιρίων συνεταιρισμών - καθώς πρόκειται για αγροτικό προϊόν με μεγάλη περίοδο εμπορίας που φθάνει μέχρι τον Ιούνιο (από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο που γίνεται η συγκομιδή του).

Άλλα θέματα που αναφέρθηκαν ήταν:
η ανάγκη συσπείρωσης και συνεργιών στον κλάδο ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και διαπραγματευτική ικανότητα σε διεθνές επίπεδο, στο πρότυπο ανταγωνιστριών χωρών, στοιχείο που καθιστά επιτακτικότερη από ποτέ την ίδρυση και αναγνώριση μιας διεπαγγελματικής οργάνωσης του κλάδου
το άνοιγμα νέων αγορών με τη διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων εισόδου σε διμερές επίπεδο

η καταγραφή στο ΟΣΔΕ των ποικιλιών ακτινιδίου ανά στρέμμα

η επίσπευση του - τα τελευταία χρόνια αναμενόμενου - νέου εθνικού θεσμικού πλαισίου για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις

η αξιοποίηση προγραμμάτων προώθησης και εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στον κλάδο

οι σημαντικές ελλείψεις σε εργάτες γης και εργάτες σε τυποποιητήρια και συσκευαστήρια, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, που οφείλονται για τους πρώτους στη διακοπή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης-ΚΕΑ όταν υπάρχουν εργόσημα.

η αδυναμία εφαρμογής για τα ακτινίδια λόγω της μακράς περιόδου εμπορίας τους του Ν. 4492/2017 «Διακίνηση και Εμπορία Νωπών και Ευαλλοίωτων Αγροτικών Προϊόντων» ως προς την προθεσμία των 60 ημερών εξόφλησης από εμπόρους των τιμολογίων των παραγωγών.


Από την πλευρά της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άκουσε προσεκτικά τα θέματα του κλάδου και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, επί του σχεδίου της οποίας οι εκπρόσωποι του κλάδου έκαναν συγκεκριμένες παρατηρήσεις κυρίως ως προς την αντιπροσωπευτικότητά της.

Επίσης, τόνισε τη σημασία του κλάδου του ακτινιδίου για την αγροτική παραγωγή και την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ενώ αναφέρθηκε σε δύο επικείμενες σημαντικές ρυθμίσεις, αφενός ως προς την αξιοποίηση ακινήτων συνεταιρισμών από διάδοχα αγροτικά σχήματα, και αφετέρου ως προς την ευχερή διαδικασία απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης, μεταξύ των οποίων και μεταναστών-προσφύγων, με επίκληση καθεστώτος ανώτερης βίας. Ως προς την προθεσμία των 60 ημερών του Ν. 4492/2017 δήλωσε ότι παραμένει κατά βάση ως έχει, με δρομολογημένη όμως την επανεξέταση κάποιων περιπτώσεων που δικαιολογούν διαφορετική ρύθμιση.

Η κ. Τελιγιορίδου κατέθεσε αναλυτικά την πορεία των διμερών επαφών για το άνοιγμα νέων αγορών με ενδιαφέρον και προοπτική για το ακτινίδιο όπως Κορέα, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Βραζιλία και Ταϊβάν, ενώ, μετά την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Νότιο Αφρική, άνοιξε επίσημα η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας (SENASA).

Κλείνοντας, σημειώνεται ότι άλλα θέματα που προωθούνται είναι η ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η αξιοποίηση του ΠΑΑ και η ίδρυση 4 νέων Γεωπονικών Σχολών τα επόμενα δύο χρόνια.
 
Top