Τα μέτρα θα εφαρμοστούν την τρέχουσα χρονιά - «Ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται»
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο εξήγγειλε δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης, το οποίο έχει στόχο να απαλύνει τις «πληγές» των πολιτών από την κρίση, ειδικά εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ετοιμάσει πακέτο θετικών μέτρων που χωρίζεται σε δύο μέρη: σε αυτά που αφορούν το 2019 και θα εφαρμοστούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλα τα μέτρα θα έχουν μόνιμη μορφή.
Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν την τρέχουσα χρονιά είναι τα εξής:
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.
Την μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%. Το μέτρο θα έχει κόστος από τώρα 260 εκατομμύρια ευρώ.
Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στον υπερ-εκπτωτικό συντελεστή του 6%.
Κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους που αντιστοιχεί στο λεγόμενο δώρο Πάσχα δηλαδή στο μισό της μηνιαίας σύνταξης. Αυτό κοστολογείται από το οικονομικό επιτελείο με 800 εκατομμύρια ευρώ.
«Ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται»
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πακέτο μέτρων με τη φράση: «Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τη «σαφή πορεία ανάκαμψης» που βρίσκονται η χώρα και η οικονομία τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε ειδικότερα ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018 από 8 ολόκληρα χρόνια σκληρής προσαρμογής, η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ».
«Ο σχεδιασμός θα τονώσει την οικονομία»
Ωστόσο, είπε πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στα χρόνια της κρίσης "που δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας". Για να σημειώσει ότι "τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους".
Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ' έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.
«Με δυο λόγια δηλαδή», εξήγησε, «θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ».
«Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς».