Δεύτερο γεωτρύπανο είναι έτοιμη να στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει πως υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομογενών του στην κατεχόμενη Κύπρο, όπως υποστηρίζει.
Παρά τις αντιδράσεις με μια προκλητική δήλωση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε ως μπλόφα ή ρητορική τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του Πορθητή.
Ο Ερντογάν από την πλευρά του υποστήριξε πως η Τουρκία εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να σχολιάζει τις αντιδράσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ.
«Εμείς ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη βόρειο Κύπρο προσπαθούμε ως εγγυήτρια δύναμη να στηρίξουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο. Σε ό,τι βγει από αυτά τα νερά, όλος ο λαός της Κύπρου, και στον νότο και στον βορρά, είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες και εμείς δίνουμε αγώνα για να προστατεύσουμε σε ίσο βαθμό τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Όπως έγινε γνωστό, η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε διαβήματα ούτως ώστε σε περίπτωση που εταιρείες οι οποίες κατέχουν άδεια εργασίας στην Κύπρο προχωρήσουν με υποστηρικτές υπηρεσίες στο γεωτρύπανο του «Πορθητή», να τους επιβληθούν κυρώσεις είτε και τερματισμός του συμβολαίου τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο μεταξύ, δόθηκαν και οι κατάλληλες οδηγίες στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε συνεργασία με την Interpol σε έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, τόσο για το πλήρωμα του «Πορθητή» όσο και των υποστηρικτικών του πλοίων.
Παρέμβαση μέσω ανακοίνωσης έκανε και το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας το οποίο καλεί όλους να επωφεληθούν από την προσέγγιση της Τουρκίας για win – win, όπως αναφέρει. Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι δηλώσεις που έγιναν από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα». Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός και του γεωτρύπανου Πορθητής «βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές προηγουμένως, σε κάθε επίπεδο και πλατφόρμα, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην δική μας υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσον και τα δικαιώματα της ‘’τδβκ’’ γύρω από το νησί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή. «Σε αυτό το σημείο, αυτή η πολύπλευρη και θετική πολιτική ενέργεια η οποία δίνει σημασία τόσο στην ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας όσον και της Ευρώπης, πρέπει να αξιολογηθεί ως μια ευκαιρία για όλες τις πλευρές», προστίθεται.
Πηγή