Σταύρος Τσιριγωτάκης: Ο Έλληνας Χειρούργος που Νίκησε τον Καρκίνο του Θυρεοειδούς  και έσωσε μια έγκυος γυναίκα στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης της

Είναι γνωστή πλέον στο Πανελλήνιο η δράση και η πολυσχιδής προσφορά του διακεκριμένου Πειραιώτη χειρούργου κ. Σταύρου Τσιριγωτάκη που είναι ειδικευμένος στις επεμβάσεις του Μαστού και του Θυρεοειδούς. Πρόκειται για έναν ΕΛΛΗΝΑ επιστήμονα  με τεράστια κοινωνική και επιστημονική προσφορά και γνωστό για τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του, ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ, στους μοναχούς της Ιερής κοινότητας.

Το τελευταίο διάστημα πληροφορηθηκαμε για την  δύσκολη επέμβαση που πραγματοποίησε με επιτυχία σε έγκυο ασθενή  του με καρκίνο στον Θυρεοειδή σώζοντας στην κυριολεξία τη ζωή της μητέρας και του εμβρύου. Πρόκειται για μια επέμβαση με εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας την οποία πολλοί λίγοι μπορούν να πραγματοποιήσουν.

Διαβάστε παρακάτω τη δήλωσε ο διακεκριμένος χειρούργος μετά την επέμβαση που έσωσε την ζωή μιας συνάνθρωπου μας:

"Είναι στιγμές, που τα ανθρώπινα συναισθήματα, καταφέρνουν και εκτοπίζουν προσωρινά, τον αναγκαίο επαγγελματικό ρεαλισμό και την τόσο απαραίτητη ψυχρή αποφασιστικότητα..
Γιατί απλά και το Ιερό Λειτούργημα μου, από άνθρωπο επιτελείται. Με ευαισθησίες και ευθύνη. Δεν κρύβω λοιπόν, την συναισθηματική μου φόρτιση και την αυτονόητη αγωνία μου, στην διάρκεια εκτέλεσης της επέμβασης αυτής..
 
Η ασθενής μου 42 ετών και εγκυμονούσα στον πέμπτο μήνα,και μάλιστα στην πρώτη της εγκυμοσύνη, έπασχε από καρκίνο του θυρεοειδούς, που είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες..Έτσι κι αλλιώς, στην περίπτωση αυτή, ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος.. Και η ευθύνη του θεράποντος, τεραστία. 
 
Μα..έτσι μπαίνουν και τα στοιχήματα με τον εαυτό μας.. Γιατί δεν έχεις στα χέρια σου μια μοναχά ζωή.. μα δύο, με τη δεύτερη, μόλις ανατέλλουσα. Οι αισθήσεις όλες στην απόλυτη εγρήγορσή τους..
 
Η αδρεναλίνη στα ύψη...Η καρδιά στους πιο γοργούς παλμούς της..
 
Και η συναισθηματική φόρτιση στην πλήρη της απογείωση. Είμαι αρκετά έμπειρος.. Δεν είχα 
σαφώς, τον παραμικρό ενδοιασμό. Όμως Άνθρωποι είμαστε.. Που καλούμαστε να προσφέρουμε
ίαση..Κάτω κι από την πιο πολύπλοκη συνθήκη.. 
Πλάνο επέμβασης λοιπόν. 
 
Ολική θυρεοειδεκτομή με πλάγιο και κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό
 
....Ας δούμε τις δυσκολίες μιας τέτοιας παρέμβασης..
....1) Τι βαθμό δυσκολίας έχει μια επέμβαση, για καρκίνο του θυρεοειδούς που πρέπει να αφαιρεθούν οι λεμφαδένες από τον λαιμό..?
Στην χειρουργική του θυρεοειδούς, η θυρεοειδεκτομή με αφαίρεση των λεμφαδένων, έχει σίγουρα, τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. 
....2) Μεγαλώνει η δυσκολία και η πολυπλοκότητα, αν η ασθενής είναι έγκυος και μάλιστα στην πρώτη της εγκυμοσύνη? Εκτινάσσεται η προσοχή και η ευθύνη, κατακόρυφα προς τα πάνω.. 
....3) Τότε είναι που ο χειρούργος θα πρέπει να μοιράσει την προσοχή του σε δυο κατευθύνσεις
Εξ ίσου πολύ σοβαρές και οι δυο..Θα πρέπει αφ' ενός να είναι συγκεντρωμένος στην ασθενή του,χωρίς στιγμή να του διαφεύγει η προσοχή του και από το έμβρυο σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Θα πρέπει να σκέφτεται τα πάντα. Και με πολύ λεπτούς χειρισμούς να λειτουργεί άμεσα και καθοριστικά.. 
...Όταν ξεκίνησα λοιπόν την επέμβαση, είχα απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών που είχα μπροστά μου να αντιμετωπίσω.. Κρατούσα, σε όλη τη διάρκεια σχεδόν την ανάσα μου, φοβούμενος και αυτήν ακόμα, μην μου.. αποσπάσει την προσοχή..
Όταν όμως, μετά από πολύ ώρα τελείωσα.. Και με τρυφερότητα χάϊδεψα το πρόσωπο της ασθενούς μου η ανάσα που ένοιωσα να παίρνω ήταν βαθιά και ανθρώπινη. 
Γιατί όσοι γνωρίζουν, θα με νοιώσουν.. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση, για τον γιατρό, 
για τον χειρούργο,από το να διενεργεί με απόλυτη επιτυχία, μια τόσο δύσκολη και επίπονη επέμβαση.. Και μετά από αυτήν, στο υπερηχογράφημα, να βλέπεις το έμβρυο να είναι υγιέστατο.Και μάλιστα με το ενθουσιώδες βλέμμα της φαντασίας σου να το βλέπεις και να...σου χαμογελά. Όλα είχαν πάει καλά.. Γύρισα ασυναίσθητα, προς την συνεργάτιδά μου, τη χειρουργό.. συναισθανόμενη και κείνη την ικανοποίησή μου είχε δακρύσει. 
 
Άθελα μου σκέφθηκα εκείνον τον γέροντα ασκητή στο Άγιο Όρος που μου είχε πει.. 
Το καλό σαν το κάνεις παιδί μου, η χαρά μοιράζεται και στους δυο σας.. Και στον ευεργετηθέντα μα και στον ευεργετούντα".

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ


Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε από οικογένεια βιοπαλαιστών, στον Πειραιά. Η οικογένεια του και η πόλη του Πειραιά τον επηρέασαν στη ζωή του, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, σε όλα τα στάδια της ζωής του, είναι η πόλη που αγάπησε και είναι περήφανος για την οικογένεια του, αλλά και για την γενέτειρα του. Οι αρχές της τιμιότητας, της αξιοπρέπειας, της ειλικρίνειας, του σεβασμού στον συνάνθρωπο, είναι όροι απαράβατοι.
​Μετά την αποφοίτηση του από την Ιατρική Σχολή, υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία στην Τρίπολη στην αρχή, ενώ στην συνέχεια στη Λάρισα στην 110 Π.Μ. μέχρι το τέλος της θητείας του (24 μήνες) ως δόκιμος έφεδρος αξιωματικός και πήρε το απολυτήριο του, με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ
Στη συνέχεια ξεκίνησε την ειδίκευσή του στη γενική χειρουργική ως ειδικευόμενος στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο», στην Α΄ Χειρουργική Κλινική, της οποίας Διευθυντής το 1997 ήταν ο επίκουρος καθηγητής κος Αναστάσιος Ρήγας. Στη διάρκεια της ειδίκευσής του εκπαιδεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, της οποίας ήταν υπεύθυνος για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμμετείχε στις μεγάλες και μικρές εφημερίες της κλινικής καθώς και στα τακτικά εξωτερικά χειρουργικά ιατρεία.

Την περίοδο 1994-1995 εξετέλεσε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, υπηρετώντας ως αγροτικός ιατρός στο αγροτικό ιατρείο Καρδαμύλης Μεσσηνίας.Συμπλήρωσε την εκπαίδευσή του, παρακολουθώντας διαδοχικά από ένα εξάμηνο, Ουρολογία, Ωτορινολαρυγγολογία και Παιδοχειρουργική.
Μετά το πέρας της ειδίκευσής του έδωσε εξετάσεις και απέκτησε με επιτυχία τον τίτλο της ειδικότητας της γενικής χειρουργικής.Ως α’ χειρουργός με αίσθημα ευθύνης έχει εκτελέσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων.Μετέβη στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, στο Elisabethen-Krankenhaus Hospital, όπου εξειδικεύτηκε στη λαπαροσκοπική χειρουργική.Από το 1999 έως το 2002 υπηρέτησε ως έμμισθος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο όπου εξειδικεύτηκε στη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα, δίπλα στον καθηγητή κ. Γ. Καπελάκη. Για δύο χρόνια περίπου ήταν ο υπεύθυνος χειρουργός της Γενικής Κλινικής Πειραιά “Ιπποκράτης”.
Συνεργάστηκε με την εταιρεία Medicines SOS όπου για 1 ½ χρόνο περίπου ήταν υπεύθυνος της χειρουργικής ομάδας.Από το 2002 έως και το 2013 υπηρέτησε στο ΙΚΑ σε θέση τακτικού εξωτερικού ιατρού.

Από την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας μέχρι και σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης στα μεγαλύτερα νοσηλευτικά κέντρα της Αττικής, όπως στο Metropolitan Hospital,στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, στο Νέο Αθήναιον, στην Βιοκλινική Πειραιά, στην Βιοκλινική Αθηνών, στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, στο Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου, καθώς και στο Iaso General.
Εντάχθηκε στην Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ), η οποία είναι η πρώτη Επιστημονική Εταιρεία για τις Παθήσεις Μαστού στην Ελλάδα(από το 1980). Εγγράφηκε στη σχολή για τις παθήσεις μαστού, της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, παρακολούθησε τα μαθήματα της για ένα ολόκληρο έτος, έδωσε εξετάσεις τις οποίες πέρασε με επιτυχία και πήρε το πτυχίο εξειδίκευσης στις παθήσεις και στη χειρουργική του μαστού. Η εξειδίκευση του στη Μαστολογία είναι πιστοποιημένη από την Παγκόσμια Εταιρεία Μαστολογίας SIS (Senologic Intrnational Society), την πιό καταξιωμένη Επιστημονική Εταιρεία Μαστού, παγκοσμίως.
Εξειδικεύτηκε στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του πρωκτού(minimal invasive surgery). Για τον λόγο αυτό μετέβη στην πόλη Witten της Γερμανίας, στο Marien-Hospital, σε ένα από τα πιό καταξιωμένα κέντρα εφαρμογής laser και εξειδικευμένο στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική των παθήσεων του πρωκτού(αιμορροίδες-περιεδρικό συρίγγιο, κύστη κόκκυγος), με τα τελευταίας γενιάς laser της Biolitec.
Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ανακοινώσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις σε Πανελλήνια και Πανευρωπαϊκά συνέδρια επί θεμάτων λαπαροσκοπικής, καρκίνου πεπτικού, case reports, αγγειοχειρουργικής, παθολογοανατομίας και τα τελευταία χρόνια επί θεμάτων παθήσεων μαστού και μαστολογίας.
Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης είναι ενεργός ιατρός μέσα στην ιατρική κοινότητα και είναι μέλος των κάτωθι επιστημονικών εταιρειών:
Eλληνική Χειρουργική Εταιρεία
American College of Surgeons
Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων
Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ)
EUSOMA (European Society of Mastology)
EURAMA (Euro Asian Mastology)
SIS (Senologic International Society)
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
Ελληνοαμερικανική Ιατρική Εταιρεία
ATA (American Thyroid Association)
ASCO (American Society of Clinical Oncology)
Ελληνική Φλεβολογική Εταιρεία
BAETS(British Association of Endocrine and Thyroid Surgeons)


Ο γενικός χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης πιστεύει βαθιά στη σημασία της εκπαίδευσης και της συνεχούς κατάρτισης. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχει επενδύσει όχι μόνο στη δική του συνεχή εκπαίδευση αλλά και των συνεργατών του και γι΄ αυτό το λόγο συμμετέχει ενεργά σε τόσες ιατρικές χειρουργικές επιστημονικές εταιρείες. Ύψιστη προτεραιότητα για τον χειρουργό Σταύρο Τσιριγωτάκη, είναι να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με κάθε ασθενή. Μέσα από την εκπαίδευση του ασθενή και με ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές αλλά και τα πλεονεκτήματα και τα πραγματικά αποτελέσματα της κάθε χειρουργικής επέμβασης και θεραπείας, ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης προσπαθει να κάνει τον κάθε ασθενή, ενεργό εταίρο στη θεραπεία του.

Το πρότυπο χειρουργικό κέντρο Πειραιά Σταύρος Τσιριγωτάκης, εξειδικεύεται στις παθήσεις αλλά και επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, θυρεοειδούς και μαστού
Τηλέφωνο: 2104619735, 6986989220, 6944413076
E-mail: info@tsirigotakis.gr
Διεύθυνση: ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Μ. Μπότσαρη 66, Δραπετσώνα
Ιστοσελίδα: www.tsirigotakis.com

 
Top