Ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να… τουμπάρει τον πλανητάρχη – Πάνε… περίπατο οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Άγκυρα; «Θα παράγουμε πυραύλους με την Τουρκία», δηλώνει ο Πούτιν.
Εκεί που λέγαμε ότι ο Ερντογάν είναι απομονομένος και χωρίς πραγματικούς συμμάχους, εγκλωβισμένος στην αδιέξοδη πολιτική κατάσταση που ο ίδιος δημιούργησε, ξαφνικά ο «σουλτάνος» βγαίνει κερδισμένος και «αγκαλιά» με Πούτιν και Τραμπ.
Βέβαια, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είπε σαφώς ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία όταν παραλάβει τους ρωσικούς S-400. Ούτε δήλωσε ότι θα δοθούν τα μαχητικά F-35. Αντίθετα, είπε ότι τα F-35 δεν είναι συμβατά από τη σκοπιά μας. Όχι από την άποψη της συμβατότητας, αλλά από τη δική μας άποψη, της εθνικής ασφάλειας. Άρα είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να μην δοθούν τα F-35 στην Τουρκία όταν έχει ήδη εγκαταστήσει τους S-400.
Στην Αμερική, όπου ξέρουν πως λειτουργεί το σύστημα, παρέμειναν στη δήλωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ερντογάν. «Ο Πρόεδρος (Τραμπ) εξέφρασε την ανησυχία του (στον Πρόεδρο Ερντογάν) για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ».
Αυτά είναι τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αμερική. Να μην εγκατασταθούν οι S-400 και να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή του ΝΑΤΟ. Διότι όταν η Τουρκία διατηρεί στρατηγική σημασία με τη Ρωσία, αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα για το ΝΑΤΟ.
Κουτοπονηριές Ερντογάν
Κατά πάγια τακτική του, ο Ερντογάν έσπευσε να «μεταφράσει» τις δηλώσεις Τραμπ κατά το δοκούν, λέγοντας πως τελικά δεν θα επιβληθούν κυρώσεις και πως η Τουρκία θα παραλάβει τα F-35.
Eκτός του ότι κάνει τον «χαζό» λέγοντας πως περιμένει με αδημονία τα F-35 στην Τουρκία, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως με την… αδερφική χώρα Ρωσία «θα φτιάξουμε και πυραύλους μαζί».
Με απλά λόγια, θα τα πάρει όλα: Και S-400 και F-35 και καμία μορφή αντιποίνων από τις ΗΠΑ.
Τo Κρεμλίνο μάλιστα επιβεβαίωσε τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου πρόεδρου στο μέρος βέβαια που αφορά τα περί συμπαραγωγής πυραύλων και άλλων συστημάτων με τη Ρωσία.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι στη συμφωνία με την Τουρκία για τα S-400 περιλαμβάνεται και η μεταφορά τεχνογνωσίας προς την Τουρκία.
«Το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει και τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Peskov.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε τι ακριβώς μεταφορά τεχνολογίας είναι αυτή και αν εκτός από τα S-400 αφορά και άλλα συστήματα, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει νωρίτερα και λίγο πριν την συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν: «Θέλω να δηλώσω ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην παράδοση των S-400 στην Τουρκία. Ακόμη θέλω να πω ότι το συμβόλαιο έχει προτεραιότητα για εμάς και για τη συνεργασία μας με τη Ρωσία καθώς αυτό περιλαμβάνει τόσο κοινή παραγωγή πυραύλων όσο και μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία».
Πάντως σε ότι αφορά τις ΗΠΑ αν και ο Τραμπ επέλεξε αναμφίβολα συμφιλιωτικούς τόνους στη συνάντησή του με τον Τούρκου πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν νωρίτερα είχε διαμηνύσει πως «δεν θα υποχωρήσουμε στην αγορά των S- 400», δε σημαίνει ότι αυτό είναι κάτι το ουσιαστικό.
Είναι γνωστό και από άλλες συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου στο παρελθόν ότι το καλό κλίμα στις προσωπικές συναντήσεις δεν μεταφράζεται πάντα και σε απτά αποτελέσματα. Ο «σουλτάνος» δεν βγήκε χαμένος από τη συνάντηση, αλλά ούτε πήρε αυτό που ήθελε: μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη Τραμπ στην Τουρκία, που θα μπορούσε να τη διαφημίσει ως νίκη.
Πηγή