Θρυλείται ότι κάποτε ο Ανδρέας Δαυΐδ, πατέρας του Άλκη και «πατριάρχης» της αυτοκρατορίας της Coca-Cola HBC, «γκρίνιαξε» πως θα του... έβγαινε πιο οικονομικό να
πληρώνει τον γιο του 4 εκατομμύρια το χρόνο για να δραστηριοποιείται αυτόνομα, παρά να του... κοστίζει 30 εκατ. ετησίως με τα «καμώματά» του. Η πορεία των χρόνων απέδειξε πως ο Άλκης Δαυΐδ μπορεί να κοστίζει πολλά περισσότερα, αλλά έχει και εξαιρετική «όσφρηση» σε ό,τι αφορά τις new businesses.

Με επιτυχημένη δραστηριότητα στο film industry, στις υπηρεσίες streaming και online tv, πρωτοπορία στις νέες τεχνολογίες, όπως τα Holograms και τα κρυπτονομίσματα, αλλά και εξαίρετα αντανακλαστικά στην αξιοποίηση της κάνναβης ως φαρμακευτικού υλικού, η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται σήμερα στα 1,7 δισ. δολάρια.
Όμως, παράλληλα, φαίνεται πως έχει και μια «ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία», καθώς φαίνεται πως δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Στις ΗΠΑ και το δικαστικό τoυς σύστημα, ο Άλκης Δαυΐδ είναι ίσως, σήμερα, το πιο μισητό -αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη- πρόσωπο. Σύρεται διαρκώς σε δίκες με διάφορες κατηγορίες, κυρίως της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Οι εκρήξεις που έχει και οι διάλογοι με τους δικηγόρους και τους προέδρους των δικαστηρίων δεν βοηθούν ιδιαίτερα, καθώς τον κάνουν μάλλον αντιπαθή στις συνθέσεις και... διευκολύνουν την εις βάρος του διαδικασία.
Έτσι, μόνο για φέτος, διάφορες δικαστικές του υποθέσεις, του έχουν κοστίσει ένα ποσό το οποίο ξεπερνά τα 75,3 εκατ. δολάρια. Και αυτό δεν είναι το τέλος. Kαθώς, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εκδικαστούν δύο ακόμα αγωγές εις βάρος του, στις ΗΠΑ.


Τα ρεκόρ

Στην πιο πρόσφατη από τις εναντίον του αγωγές, αυτή της πρώην βοηθού του Mahim Khan που τον κατηγορούσε για σεξουαλική παρενόχληση, το έργο των κατήγορων ήταν πολύ εύκολο.

Ο Δαυΐδ εκνεύρισε τόσο πολύ το δικαστήριο που δεν του επέτρεψε ούτε να παραστεί, ούτε να καταθέσει, αλλά ούτε και να ακουστούν μάρτυρες υπεράσπισής του! Το αποτέλεσμα, βγήκε τη Δευτέρα.

Ο δισεκατομμυριούχος διατάχθηκε να πληρώσει 50 εκατ. δολάρια στη μηνύτρια για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση, ποσό που προστέθηκε στα 8,25 εκατ. δολάρια που είχε επιδικάσει στην ίδια, μία εβδομάδα, το ίδιο δικαστήριο για αποζημίωση από ζημιά που υπέστη από τον κ. Δαυΐδ.

Ο Δαυΐδ εξερράγη με σκληρές δηλώσεις κατά του δικαστηρίου και του συστήματος της Καλιφόρνια που, όπως είπε, «πολεμά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», όμως ήταν η τρίτη χρονιά, φέτος, που ένα δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση σε μηνύτρια που στράφηκε εναντίον του επιχειρηματία.

Σε τέτοιο βαθμό, που στο LA συζητούν πως ο Άλκης Δαυΐδ έχει μετατραπεί σε ένα... εύκολο θύμα, για όποιον θέλει να βγάλει εύκολο και γρήγορο χρήμα, κατηγορώντας τον για επίθεση.

Μόλις έναν μήνα πριν, η Lauren Reeves, μια σεναριογράφος σε άλλη εταιρία του Δαυΐδ, τη Hologram USA, κέρδισε αποζημίωση ύψους 650,000 δολαρίων και, λίγο αργότερα 4,35 εκατ. δολάρια, σε μια αγωγή με την οποία τον κατηγορούσε ότι το 2016 την είχε χτυπήσει. Τον Απρίλιο, ένα άλλο δικαστήριο της Καλιφόρνια επιδίκασε σε μια άλλη πρώην υπάλληλο του Δαυΐδ, την Chastity Jones, 11 εκατ. δολάρια.

Αυτή, είχε ισχυριστεί ότι ο επιχειρηματίας την είχε απειλήσει με απόλυση εάν δεν ενέδιδε στις σεξουαλικές του προτάσεις. Το ίδιο δικαστήριο διέταξε τον Δαυΐδ να πληρώσει και 1,34 εκατ. δολάρια στη δικηγόρο της Jones, Lisa Bloom για τα «έξοδα δικαστηρίου». Είναι η ίδια δικηγόρος, η οποία είχε αναλάβει μια άλλη καταγγέλλουσα εναντίον του Δαυΐδ, την -επίσης πρώην εργαζόμενή του- Elizabeth Taylor.

Η δίκη διεκόπη, ελλείψει στοιχείων, αλλά ο Δαυΐδ, είχε προλάβει να καταγγείλει ότι η Bloom, έχει στήσει πλεκτάνη εναντίον του και αποβλήθηκε από το δικαστήριο, όταν της απευθύνθηκε με όχι και τόσο... γλυκούς χαρακτηρισμούς.

Και ενώ αναμένονται δύο ακόμα δίκες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση, ο Δαυΐδ έχει να πληρώσει ακόμα (τουλάχιστον) 10.000 δολάρια για προσβολή δικαστηρίων, αλλά και να λύσει μια άλλη, σοβαρή υπόθεση: Αυτή της σύλληψής του σε νησί της Καραϊβικής με συνεργάτες του, μεταφέροντας κάνναβη αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων (η οποία κατασχέθηκε). Για να αφεθεί ελεύθερος, πλήρωσε 300.000 δολάρια. Όμως η υπόθεση, δεν έχει ακόμα λήξει.

Με όλα αυτά, συνολικά για φέτος, ο «λογαριασμός» του Άλκη Δαυΐδ ξεπερνά τα 75,3 εκατομμύρια δολάρια. Και, αν σε κάποιον φαίνεται ιλιγγιώδες το ποσό, ίσως να πρέπει να σκεφτεί δύο «λεπτομέρειες»: Ότι οι δικαστικές του περιπέτειες για φέτος δεν έχουν ακόμα τελειώσει, αλλά και ότι η «όρεξη» των μηνυτών, έχει μόλις ανοίξει...


Η ΚΛΕΙΣΤΗ (;) HOLOGRAM USA ΚΑΙ Η SWISSX

Το βήμα στην αγορά των 24 δισ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρουν τα διεθνή Μέσα, το μεγαλύτερο, ίσως, εγχείρημα του Άλκη Δαυΐδ, η Hologram USA, η οποία είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση παρουσιάζοντας -σε ολόγραμμα- «ζωντανό» τον Tupac Shakur και ετοίμαζε και άλλες τέτοιες «εμφανίσεις», δεν λειτουργεί.

Απέτυχε το εγχείρημα; Οι συνεργάτες του Άλκη Δαυΐδ λένε πως για λίγο καιρό αυτός απέχει από τις άλλες δραστηριότητές του (Hologram USA Entertainment Inc., Alki David Productions Inc. FilmOn Media Holdings inc.) επειδή είναι πλήρως συγκεντρωμένος στη δραστηριότητα της SwissX.
Οι εκπρόσωποί του λένε ότι η FilmOn παραμένει κερδοφόρα, το hologram theater χρησιμοποιείται για ιδιωτικά events μόνο και πως έχουμε πολλά να περιμένουμε από την εταιρία που ασχολείται με την κάνναβη.
Λογικό, καθώς ο Δαυΐδ έχει ήδη ανακοινώσει επίσημα πως θα λειτουργήσει το πρώτο χρηματιστήριο νόμιμης κάνναβης, το Swissx Global Hemp Exchange, υποσχόμενος πως θα είναι “larger than Nasdaq” και θα λειτουργεί ως δευτερογενής αγορά διαπραγμάτευσης futures και άλλων συναλλαγών για ολόκληρο τον κλάδο.

Ήδη, ο επιχειρηματίας και η ελβετική κοινοπραξία του με έδρα το Γκστάαντ, έχουν ιδρύσει μία τράπεζα κάνναβης, την Swissx Bank of Cannabis, η οποία θα έχει και τη διαχείριση του SWX Coin, ενός νέου κρυπτονομίσματος, βασισμένου στην τεχνολογία blockchain του Bitcoin, η τιμή του οποία θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μέση τιμή του ανθού της κάνναβης.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του εγχειρήματός του, αρκεί να αναλογιστεί ότι η αξία της αγοράς κανναβιδιόλης-κάνναβης αναμένεται να φτάσει, μόνο στις ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες αγορές του πλανήτη, τα 24 δισ. δολάρια μέχρι το 2023...
 
Top