Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

«Μελετώντας επί πολλά χρόνια την Ιστορία σας,

κατέληξα στη θεωρία μου ότι οι Έλληνες κάθε φορά που υπάρχει κάποιο σοβαρό «χάος» στον κόσμο, ή κάτι άγνωστο που πρέπει να «φτιαχτεί», με κάποιον τρόπο ενώνονται και κάνουν φανταστικά πράγματα. 

Κι όταν το κάνουν, τότε στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου. Κι έτσι παραμένουν διχασμένοι, μέχρι το επόμενο πρόβλημα, οπότε και πάλι με μαγικό τρόπο ξαναενώνονται και κάνουν θαύματα!

Νομίζω ότι αυτό χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ στον κόσμο, οπότε είναι καλό το «τάιμινγκ». Βιαστείτε όμως και φτιάξτε τα κακά του κόσμου γιατί χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας περισσότερο από ποτέ. Αφού μπορείτε να επινοήσετε τα Μαθηματικά κι όλα αυτά που έχει επιτύχει η ελληνική κληρονομιά, αν μπορείτε να φτιάξετε τον «τρελό», πολυπολικό κόσμο μας σήμερα, τώρα είναι η ώρα να αποδείξετε την «ελληνικότητά σας». Σας χρειαζόμαστε τώρα».


Με αυτά τα θερμά λόγια μας εξήγησε ο Chris Jaymes, σκηνοθέτης και παραγωγός σπουδαίων ταινιών και σειρών (όπως το "Lost"), το τι έχει διαπιστώσει από την ενδελεχή μελέτη του της Ελληνικής Ιστορίας, που «γέννησε» το πρώτο πολυτελές κόμικ με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, το «Γιοι του Χάους».



Έπειτα από την πρώτη συνέντευξη που μας παραχώρησε το περασμένο καλοκαίρι, λίγο πριν από την έκδοση του πρωτότυπου αλλά και σημαντικού για εμάς εγχειρήματος - ο ίδιος ο συγγραφέας όπου σταθεί κι όπου βρεθεί αναφέρει ότι η Επανάσταση διαμόρφωσε τον δυτικό κόσμο όπως είναι σήμερα κι ότι επιτέλους θα πρέπει να το αντιληφθεί ο κόσμος αυτό - τον συναντήσαμε στην έκθεση AthensCon, που πραγματοποιήθηκε στις 30/11-01/12 στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο του Παλαιού Φαλήρου.


Εκεί, ο ίδιος εξέθετε το «Sons of Chaos», συγκεντρώνοντας όπως ήταν φυσικό τα φώτα της δημοσιότητας. Μάλιστα, όπως μας αποκάλυψε, τον προσέγγισαν στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού για κάποιες διερευνητικές επαφές, σχετικά με τη συμμετοχή του -και του έργου του - στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, που θα ξεκινήσουν το νέο έτος.



Μιλώντας για τη δημιουργία του, που έχει αποσπάσει ήδη πολύ θετικά σχόλια από τον Διεθνή Τύπο, ο Chris Jaymes ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο -ούτε ήρθε να μας μάθει την Ιστορία μας, αλλά «αναφέρω αρκετά γεγονότα στο βιβλίο και αληθινούς χαρακτήρες, όπως ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Αλή Πασάς. Αλλά πίσω από αυτό, πρόκειται για το τι θα έκανε ένας άνθρωπος γεννημένος αυτή την εποχή του χάους και της αβεβαιότητας, με την κάθε στιγμή να αποτελεί πρόκληση για την επιβίωση. 
 Τι σημαίνει το να να γεννιέσαι αυτή την εποχή και να προσπαθείς να βρεις τον δρόμο σου. Είναι η εξέλιξη ενός παιδιού που φοβάται τον κόσμο και πρέπει να ανακαλύψει πως θα γίνει ηγέτης για να επιβιώσει και να βοηθήσει την οικογένειά του και τους δικούς του».Δείτε τη συνέντευξη:



 
Top