Ίσως αρκεί το όραμα μερικών σπουδαίων ευεργετών για να αλλάξει τον κόσμο: Αγγελόπουλος, Βαρδινογιάννης, Λασκαρίδης, Λάτσης, Μαρινάκης, Μαρτίνος, Νιάρχος, Περρωτή,
Παπαδημητρίου.
Οι ιστορικές φυσιογνωμίες της Ελλάδας: Αβέρωφ, Αρσάκης, Βαρβάκης, Γεννάδιος, Γουλανδρής, Εμμανουήλ Παππάς, Ζάππας, Ζωσιμάδες, Μπενάκης, Παπάφης, Σίνας, Τοσίτσας, Υψηλάντης…

Οι σημαντικοί αυτοί ευπατρίδες έμειναν στην Ιστορία ως σύμβολα μεγάλων αξιών (αλτρουισμού και γενναιοδωρίας inter alia) μιας εποχής από καιρό χαμένης.

‘Η μήπως όχι; διότι ενώ ευποιία τέτοιου μεγέθους μοιάζει σήμερα ασύλληπτη, αυτή η αναλυτική αναφορά αποδεικνύει ότι η αλληλεγγύη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας.


Ύστερα από την εθνική τραγωδία του 2018, το Ίδρυμα Νιάρχος διέθεσε 25 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων, η Motor Oil για την αποκατάσταση του Λύρειου Ορφανοτροφείου, το Ίδρυμα Λάτση πέντε εκατομμύρια ευρώ για δομές υγείας, ο όμιλος Κοπελούζου δύο εκατομμύρια για την αποκατάσταση μόνιμων κατοικιών ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα στις πληγείσες περιοχές και το Ιδρυμα Ωνάση πέντε εκατομμύρια ευρώ…
Ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι μεγάλες ελληνικές οικογένειες φανερώνουν εντυπωσιακή κινητοποίηση. Μοιάζει να έχουν συσπειρωθεί γύρω από το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ραγδαία ανάπτυξη της χώρας.

Σε μία κοινή προσπάθεια εθνικής αναγέννησης: σήμερα όπως και παλιότερα απαιτούσε τη σύμπλευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με σύγχρονους και ευέλικτους κυβερνώντες.

Η συγκεκριμένη μνεία αποτελεί αργοπορημένο φόρο τιμής (σε δέκα από τους) σύγχρονους ευεργέτες. Τις οικογένειες που (ήδη) κατέχουν αξιοσημείωτη θέση στις σελίδες της ημέτερης ιστορίας.

Σήμερα μάλιστα φαίνεται ότι διαθέτουν μεγαλύτερους πόρους και περισσότερη τεχνογνωσία για ακόμη μεγαλύτερη αγαθοεργία από ό,τι προπολεμικά. Το παρελθόν έχει νόημα μόνο όταν ενημερώνει την ερμηνεία του παρόντος όχι για να επιμένει κανείς σε αυτό και να το δοξάζει με εμμονή.

Ειδικά στην εκπνοή της κρίσης όπου το 64% των πολιτών δηλώνουν ότι γνωρίζουν λίγα ή τίποτα για τη δράση των κοινωφελών ιδρυμάτων και ενώ το 56% αντιμετωπίζει τη δράση τους «επιφυλακτικά» (Ίδρυμα Μποδοσάκη, ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ και Μονάδα Ερευνών ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα).
Οικογένεια ΛάτσηΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΤΣΗ

«H φιλανθρωπία του δεν υπάκουε στους σημερινούς κανόνες, δεν μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκπαίδευσης, δεν είχε σωστές και λανθασμένες πρακτικές, ήταν αυθεντική και πηγαία, ανυστερόβουλη και ταπεινή, ευεργετική και καλοδεχούμενη» δήλωσε η Mαριάννα Λάτση. Μαζί με τον αδελφό της Σπύρο Λάτση, συνεχίζουν την πορεία του πατέρα τους.

Ο Ιωάννης Λάτσης γεννήθηκε το 1910, το έκτο από τα εννιά παιδιά του ψαρά, μικροκαλλιεργητή, βαρκάρη Σπύρου Λάτση και της Αφροδίτης Ευθυμίου στο παραθαλάσσιο Κατάκολο του Νομού Ηλείας.

Από όπου με αγάπη για τη θάλασσα και την ασίγαστη επιθυμία για περιπέτεια και δημιουργία, ξεκίνησε ως καπετάνιος και κατέληξε κυβερνήτης μίας περιουσίας ανάμεσα στις χίλιες μεγαλύτερες παγκοσμίως. Απεβίωσε το 2003 έχοντας κατακτήσει τον κόσμο.

«Αγκάλιασε με τη φαντασία σου τον κόσμο ολόκληρο» έγραφε με τελικό αποδέκτη τα εγγόνια του. «Ζήσε μαζί του τις λύπες και τις χαρές. Κατάλαβε τα προβλήματά του. Βοήθησε όπου μπορείς και όσο μπορείς».

Σταθερά ανέτρεχε στο φυσικό τοπίο όπου ξαμολιόταν ως παιδί, εξελίχθηκε σε μεγάλο ευεργέτη του τόπου του (αναρίθμητα έργα υποδομών, υδροδότησης, σχολικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής…).

Το πατρικό του σπίτι σήμερα στεγάζει το Μουσείο αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων και παιχνιδιών. Το λιμάνι φέρει το όνομά του.

Το Ίδρυμα Yποτροφιών Hλείων Iωάννη Σ. Λάτση (από το 1967 ως το 2011) χορήγησε περίπου δυο χιλιάδες υποτροφίες σε φοιτητές για την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ άλλων βοηθημάτων στους μαθητές του Nομού.

Χωρίς να αναφερθεί κανείς στο πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης Είναι καθήκον μας που ανέλαβαν από κοινού το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η τράπεζα Eurobank EFG με προϋπολογισμό εξήντα εκατομμύρια ευρώ αρχικά για το Νομό Ηλείας και τις πυρόπληκτες περιοχές.

Το 2012 δημιουργήθηκε και το έκτακτο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης με την ίδια ονομασία για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Από τότε έχει χρηματοδοτήσει επισιτιστικά προγράμματα ετήσιας διάρκειας σε διάφορους δήμους της Περιφέρειας Αττικής και οχτώ δήμους της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης στηρίζοντας σχεδόν έξι χιλιάδες οικογένειες και ηλικιωμένους.

Το 2017 προέβη σε δωρεά για το Πυροσβεστικό σώμα και στην υιοθέτηση ηλικιωμένων σε συνεργασία με το TIMA και τη Hellenic Hope.
Όσο για τη συμβολή του στην υγεία: Ακριβώς πριν από έναν χρόνο εγκαινιάστηκε το νέο αγγειογραφικό σύστημα (στεφανιογράφου) στο επεμβατικό τμήμα καρδιολογίας στο «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ». Πρόκειται για δωρεά στο πλαίσιο του προγράμματος Συμπράττουμε για την Υγεία που εγκαινιάστηκε το 2018 σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ με στόχο την αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία εντός και εκτός Αθηνών.

Μόλις ανακοινώθηκε μάλιστα και ο τρίτος κύκλος του προγράμματος με δημόσια πρόσκληση για δωρεές μικρής και μεσαίας κλίμακας.

Αδύνατο να καλύψει κανείς όλες τις δράσεις της οικογένειας: Από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο στον Πύργο ως το Λάτσειο του Κολλεγίου Ψυχικού και τις ετήσιες υποτροφίες του Ιδρύματος.

Και μάταιο, διότι κάποια από τις πιο μικρές θα χαθεί στα ψιλά γράμματα (την αυξημένη φροντίδα του Αννουσάκειου Ιδρύματος – Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μονής Κισάμου και Σελίνου…) ή θα μείνει παντοτινά στην αφάνεια.
«Αν κάποιος έχει περισσότερα αγαθά -είτε από σκληρή δουλειά είτε από τύχη- είχε το χρέος να επιστρέψει περισσότερα… Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την παρακαταθήκη», δήλωσε πρόσφατα η Μαριάννα Λάτση για τον αείμνηστο πατέρα της Γιάννη Λάτση.

Η κόρη της Εριέττα Κούρκουλου τρέχει το δυναμικό σωματείο για τα αδέσποτα της χώρας Save A Greek Stray, για τους σκοπούς του οποίου ετοιμάζεται τώρα να τραγουδήσει ο Σάκης Ρουβάς. Και αυτά ζωή δεν έχουν;


Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη

ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν απασχολεί το κοινό με τις μεγαλοπρεπείς δεξιώσεις στη Φιλοθέη ή τα κεράσματα στο σκάφος ΟΚΤΟ με τους Ρόθτσιλντ, τον Κάρολο και την Καμίλα.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη θα αφήσει εποχή με δωρεές που απορρέουν από τη διανοούμενη πλευρά της. Και εμπίπτουν στη σφαίρα των πνευματικών ενδιαφερόντων της στην πολιτική φιλοσοφία, την επιχειρηματικότητα, την επιστήμη.

Η Γιάννα κινείται πάντα στην αιχμή του δόρατος: ξεκίνησε με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Harvard) που ως το πλουσιότερο του κόσμου, διαθέτει τους πόρους για να κατακτήσει την ερευνητική πρωτοπορία.

Το 1994 διορίστηκε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Πρυτανείας στο περίφημο Κέντρο δημόσιας ηγεσίας Τζον Φ. Κένεντι στο Χάρβαρντ . Το 2012 μάλιστα θέσπισε το Διεθνές Πρόγραμμα Αγγελοπούλου (Angelopoulos Global Public Leaders Fellowship program) με πρώτο καλεσμένο τον απερχόμενο πρόεδρο του Μεξικού και απόφοιτο του Κέντρου, Φελίπε Καλντερόν.

Οι διάφοροι ηγέτες μεταδίδουν την εμπειρία τους σε μια όσμωση με φοιτητές του Χάρβαρντ που επωάζει μελλοντικούς ηγέτες.

Το 2014 με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων της Σχολής δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ και με την αρωγή της Γιάννας Αγγελοπούλου, ξεκίνησε μία σειρά από προγράμματα που στόχευαν στην αναβάθμισή της καθώς και στη μετάβαση σε μια διδασκαλία επί του πεδίου.

Ας σημειωθεί ότι σε όλες τις κοιτίδες της γνώσης και της διπλωματικής επιρροής, η πρώην βουλευτής και δικηγόρος ορίζεται (δικαιωματικά, τιμητικά και επίσημα) ως πρέσβειρα του ελληνικού κράτους. Σε παγκόσμια κλίμακα, αναδείχθηκε σπόνσορας στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον CGI επιδοτώντας τη συμμετοχή ελλήνων φοιτητών σε ενέργειες κοινωνικής δράσης, αλληλεγγύης και επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας (CGI U).

Πριν από έναν χρόνο εγκαινιάστηκε το πενταετές Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία στο κορυφαίο πανεπιστήμιο του Cambridge (ειδικότερα στο Maxwell Centre του τμήματος Φυσικής). Μοναδικό διεθνώς, αποσκοπεί στην επιστημονική καινοτομία για την οποία εκδηλώνεται ταυτόχρονα ζήτηση από την αγορά έτσι ώστε η Ελλάδα να στραφεί σε ένα μέλλον «ριζωμένο στην αριστεία και ταυτόχρονα στην πραγματικότητα» όπως τόνισε η ίδια.


«Ήδη χαίρομαι που 15 Έλληνες φοιτητές παρακολούθησαν εξειδικευμένο πρόγραμμα πληροφορικής υψηλών επιδόσεων στο Cambridge, ενώ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμμετέχουν εκεί σε πρόγραμμα στήριξης των διαδικασιών μάνατζμεντ, που τους υποβοηθά στην ανάπτυξή τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας, μια φιλοσοφία που βρίσκεται στον πυρήνα του Cambridge Cluster, δηλαδή της συμπόρευσης έρευνας που στηρίζεται σε αριστεία καθώς και επιχειρηματικότητας. Με προωθημένα ερευνητικά εργαλεία και παντρεύοντας την επιστήμη με την οικονομία».

Η ακροτελεύτια φράση στην αυτοβιογραφία της προέρχεται από τον Ζορμπά, έτσι ώστε να υπερτονίσει το αίσθημα δημόσιου καθήκοντος που την διακατέχει εξ απαλών ονύχων. «Διότι πρέπει να αγαπάς την ευθύνη. Οφείλεις να λες θα σώσω τον κόσμο. Αν ο κόσμος χαθεί, θα έχω την ευθύνη».

Το όραμα από μόνο του δεν αρκεί, απαιτείται ταυτόχρονη δράση και έτσι η Γιάννα Αγγελοπούλου ορίστηκε από τον πρωθυπουργό επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό της 200ης επετείου από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.


Αδελφοί Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Τα αδέλφια Πάνος και ο Θανάσης ίδρυσαν το ομώνυμο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στη μνήμη της μητέρας τους.

Με πνευματικό χαρακτήρα, η δράση του στη διάχυση του ελληνικού πολιτισμού δεν γνωρίζει σύνορα. Από την έκθεση στο πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου Ελληνική Γλώσσα: Οι Ρίζες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στην Κίνα, τα προγράμματα ψυχικής υγείας, τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής και βιομηχανικού σχεδίου και τις εκθέσεις Περδικίδη και Σεμερτζίδη, ως τη ναυτική συλλογή και τη συλλογή Ναυάρχου Nelson μεταξύ άλλων, πρόκειται για πολυσχιδές Ίδρυμα που επιβλέπει κυρίως ο Πάνος Λασκαρίδης.

Ελάχιστα έχει αξιολογηθεί η εξαιρετικά σημαντική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος με περίπου τετρακόσιους πενήντα χιλιάδες τίτλους και πάνω από εκατό αρχέτυπες εκδόσεις. Με συλλογές του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, του Κωνσταντίνου Δημαρά, της Αικατερίνης Κουμαριανού inter alia.

Στην επιστημονική επιτροπή του Ιδρύματος προεδρεύει ο σπουδαίος Αθανάσιος Φωκάς –καθηγητής στο Cambridge και Ακαδημαϊκός.

Εκτός Ελλάδας, η Έδρα Μαριλένα Λασκαρίδη στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ιδρύθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών η οποία χρηματοδοτείται κυρίως από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο των στόχων του για την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων. Για το έτος 2020-2021 προσφέρονται ήδη δύο υποτροφίες για έρευνα στο Πανεπιστήμιο.

Τα δύο αδέλφια σταθερά στηρίζουν το Πολεμικό ναυτικό (όπως πρόσφατα με το πλοίο γενικής υποστήριξης ανοιχτής θάλασσας ΆΤΛΑΣ I) και εν γένει την ελληνική ακτοπλοϊα έχοντας τιμηθεί από το κράτος για την ανεκτίμητη προσφορά τους. «Δεν έχει υποχρέωση η πολιτεία να τιμά τους πολίτες της, αλλά οι πολίτες να τιμούν την πολιτεία και την πατρίδα», δηλώνει ο Πάνος Λασκαρίδης.

Στηρίζουν το φιλανθρωπικού σωματείο της Ένωσης ελλήνων εφοπλιστών Συν-ένωσις, καθώς και οργανώσεις για τα παιδιά που βρίσκονται σε έσχατη ανάγκη. Υλοποιούν προγράμματα καθαρού νερού για μετανάστες, στο ανθρωπιστικό τους έργο δεν υπάρχουν διακρίσεις.

Το 2016 ο Θανάσης Λασκαρίδης δημιούργησε παράλληλα το κοινωφελές Ιδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη. Κυρίαρχο στον τομέα του και ανεκτίμητο αφού στους χαλεπούς καιρούς περιβαλλοντικής κατεδάφισης τάσσεται υπέρ της προστασίας του κόσμου της θάλασσας με στόχο να δράσει καταλυτικά υπέρ των ακτών και του βυθού της. Η γαλάζια οικονομία, η σύνδεση του περιβάλλοντος με την αειφορία, αποτελεί αιχμή του δόρατος σε παγκόσμια κλίμακα.

Το ίδρυμα επικεντρώνεται σε δύο ακόμη πυλώνες: καταρχήν στην τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας μέσω του ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού The People’s Trust (με πρόεδρο στο εξαιρετικό Δ.Σ. την Εύη Λαζού).

Λειτουργώντας με μικροχρηματοδότηση (όχι δάνεια) ως δέκα χιλιάδων ευρώ για υφιστάμενες ή νέες start ups αυτό ο καινοφανής οργανισμός έχει ήδη δημιουργήσει ορατό αποτύπωμα στον ελληνικό χάρτη.

Στηρίζει πρόσφυγες και ελληνικές οικογένειες σε κατάσταση ένδειας (μέσω συνεργασίας με ιδρύματα και ΜΚΟ όπως το Παιδί και Οικογένεια, Πρωτοβουλία για το παιδί, Δεσμός, Ίδρυμα Λαμπράκη μεταξύ άλλων).

Τρίτο πυλώνα συνιστά ο τομέας κοινού συμφέροντος με δράσει, παραδείγματος χάριν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς έξω από τα σύνορα και στο London School of Economics όπου ο Θανάσης Λασκαρίδης (ως απόφοιτος του 1975) στηρίζει το Hellenic Observatory.

Αρκεί μια αναφορά στη δωρεά ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ για την ανανέωση της πλατείας Συντάγματος ώστε να αξιολογήσει κανείς το gravitas της προσωπικότητάς του.

Επιπλέον, μόλις ανακοινώθηκε η συνεισφορά του Ιδρύματος στην ανάπλαση της πλατείας Ομόνοιας. Προικίζεται με νέο σύστημα σιντριβανιών με επιδότηση πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ.


Οικογένεια Νιάρχου και Ανδρέας Δρακόπουλος
ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


Ο Ανδρέας Δρακόπουλος δεν τοποθετήθηκε επικεφαλής του ηγετικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μόνο για την αναντίρρητη πνευματική αξία και επιστημονική του κατάρτιση.

Η οικογένεια Νιάρχου τον επέλεξε και ως στενό συγγενή της: εγγονό της αδελφής του Σταύρου Νιάρχου, Μαρίας και γιο του Κωνσταντίνου Δρακόπουλου, πρώτου ξαδέλφου του Φίλιππου Νιάρχου (ο μεγαλύτερος γιος του κροίσου, που κληρονόμησε την περιουσία του και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επτακόσιους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου). Τα τέσσερα παιδιά του (Σταύρος, Τεό, Ηλέκτρα, Ευγενία) έχουν τον Ανδρέα δεύτερο ξάδελφό τους.ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Εξάλλου ο Σταύρος Νιάρχος εν ζωή εξέφρασε κάθετη εμπιστοσύνη στον ανιψιό του μεταβιβάζοντάς του το 10% των μετοχών της εταιρείας Willow Trust Company, η οποία διαχειριζόταν το σύνολο της δυσθεώρητης περιουσίας του -από ναυτιλιακές εταιρείες μέχρι συμμετοχές σε μετοχικά κεφάλαια και ομόλογα.

Από την ίδια διαθήκη δημιουργήθηκε και το κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο οποίο κληροδοτήθηκε το 20% της Willow Trust Company ορίζοντας πρόεδρο τον Ανδρέα.

Η ανυπολόγιστη φιλανθρωπική δράση των Νιάρχων απλώνεται (με τρόπο εξαιρετικά καίριο) στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό (εξήντα οχτώ δράσεις μόνο μέσα στο 2017).

Ο Φίλιππος Νιάρχος παρέδωσε στο ελληνικό δημόσιο το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος -έργο 630 εκατομμυρίων ευρώ. Αναβάθμισε κατακόρυφα τη ζωή των Ελλήνων και θα αρκούσε μόνο  αυτό για να αφήσει εποχή.
Αλλά η δράση του ιδρύματος μοιάζει με χιονοστιβάδα. Με έντεκα εκατομμύρια ευρώ δίνει τη δυνατότητα σε σχεδόν 950 νέους να εργαστούν σε διάφορους τομείς του ΚΠΙΣΝ, κατά την περίοδο 2017-2022
Εξακολουθεί απαρεγκλίτως το ευαγές του έργο αγγίζοντας κάθε πτυχή της ελληνικής πραγματικότητας: Από τα 100.000.000 ευρώ για την υποστήριξη των νέων της χώρας (πέρα από τις υποτροφίες), ως τα 14 εκατομμύρια στο ΕΚΑΒ και τα επιπλέον διακόσια εκατομμύρια για την ενίσχυση του τομέα της υγείας στην Ελλάδα το 2017.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος μόλις ανακοινώθηκε η αναμόρφωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Συμβάλλουν η οικογένεια Μαρτίνου και η Αλίκη Περρωτή.

Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της αναμόρφωσης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ευχαρίστησε το Ίδρυμα για την τεράστια προσφορά του, ενώ παρουσιάστηκαν και τα επικείμενα σχέδια της Πρωτοβουλίας για την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων: Δύο γενικά νοσοκομεία σε Κομοτηνή και Σπάρτη αντιστοίχως και το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Από το 1996 ως το 2017 πάντως το συνολικό ποσό που διέθεσε για ανθρωπιστικούς σκοπούς έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια η συνολική προσφορά του (ένα μέρος κοινοποιείται στη διαδικτυακή σελίδα του). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Ιδρύματα του κόσμου, που απλώνεται σε περισσότερες από εκατόν δέκα χώρες -με το 67% των δράσεών του να εστιάζουν στην Ελλάδα.

Η συνολική προσφορά στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος ανέρχεται στα 44 εκατομμύρια ευρώ από το 1996 ως το 2018.


Εξάλλου η διαθήκη του κορυφαίου ευεργέτη Σταύρου Νιάρχου, το δηλώνει καθαρά και ξάστερα: το Ίδρυμα υποχρεούται να διαθέτει το 50% των εσόδων του από την περιουσία σε χρηματοδοτήσεις κοινωφελών έργων στην Ελλάδα: «πέραν της ιδίας του περιουσίας θα έχει την πρόσθετη δυνατότητα να δανείζεται από την κληρονομιαία περιουσία κατά την αναλογία της κληρονομικής του μερίδος κάθε ποσόν που θα έχει τυχόν ανάγκη για την εκτέλεση κοινωφελών έργων στην Ελλάδα».


Οικογένεια Μαρτίνου


Για τις αθρόες ευεργεσίες του προς τα Πατριαρχεία, τις πλουσιοπάροχες δωρεές στις ιερές μονές στο λεγόμενο Περιβόλι της Παναγίας ο Θανάσης Μαρτίνος χρίστηκε διοικητής του Αγίου Όρους το 2019. Έτσι γεφυρώθηκαν ίσως και οι διαφορές ανάμεσα στο Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας.

Προηγήθηκε χρονικά η τιμητική του διάκριση ως Οφικίου του Άρχοντος Εξάρχου από τον Οικουµενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το 2017.

Για την απαρασάλευτη στήριξή του, ο Θανάσης Μαρτίνος εξηγεί ότι «η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία αποτελούσε πάντα στήριγμα του λαού μας σε δύσκολα χρόνια και θεωρώ ότι είναι μέρος της ταυτότητας μας».


Από την κατασκευή του περίλαμπρου Ιερού Ναού αφιερωμένου στην Παναγία τη Φανερωμένη στη Βουλιαγμένη, την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου στη Μεσσηνιακή Μάνη, την εκ βάθρων ανακαίνιση του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο ως την αποκατάσταση της Τράπεζας της Ιεράς Μονής Καρακάλλου στο Άγιο Όρος, διατηρεί την ίδια ταπεινοφροσύνη.

Η προσφορά του όμως δεν περιορίζεται στην Εκκλησία. Η αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ ιδρύθηκε το 2015 για να στεγάσει τη μακροχρόνια δράση του μαζί με τη σύζυγό του Μαρίνα Μαρτίνου.

Εκσυγχρονίζουν τα νοσοκομεία της χώρας, τον εξοπλισμό και στην ανακαίνιση των εγκαταστάσεών τους: την Πνευμονολογική κλινική στο ΣΩΤΗΡΙΑ, το Γενικό αντικαρκινικό ογκολογικό νοσοκομείο Αθηνών Άγιος Σάββας, το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά Άγιος Παντελεήμων, τη Μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς και τη Μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών στο Παίδων Π. & Α. Κυριακού και το Ασκληπιείο Βούλας.

Παρομοίως στηρίζουν το Αστυνομικό Σώμα (Αλίμου) και την πυροσβεστική υπηρεσία (Βουλιαγμένης, Ζακύνθου). Επενδύουν στην κατασκευή σχολείων και παιδικών κατασκηνώσεων, στην ενίσχυση της Αμερικανικής Γεωργικής σχολής, στην ανακαίνιση του πρώτου ορόφου της Νομικής Αθηνών.

Και τα τρία αδέλφια Θανάσης, Ανδρέας και Ντίνος Μάρτινος αποτελούν ιδρυτικά μέλη της εταιρείας κοινωνικής προσφοράς ελληνικού εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ που δημιούργησε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών το 2016 με αφορμή την ελληνική κρίση.

Η μοναδική αδελφή τους Ελένη Μαρτίνου η οποία από 19 χρονών διευθύνει το Παλαιοπωλείο Μαρτίνος (τόσο στην Πανδρόσου όσο και στην Πινδάρου, πολύ αργότερα) παραχώρησε 855 αρχαιότητες από τη συλλογή της στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Αναβαθμισμένη με δωρεά του ζεύγους Αθανάσιου και Μαρίνας, ονομάζεται πλέον αίθουσα Μαρτίνου.ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ, ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ EASTERN MEDITERRANEAN MARITIME

Φοιτητές, μελλοντικοί αρχαιολόγοι, φιλόλογοι και ιστορικοί θα απολαμβάνουν καθημερινά αυτά τα θαυμάσια αγαλματίδια, βάζα, σκεύη και κοσμήματα από την περίοδο του πρώιμου κυκλαδικού πολιτισμού μέχρι και το Βυζάντιο. Όπως συμβαίνει σε όλα τα μουσεία των μεγάλων πανεπιστημίων στον κόσμο.

Η δωρεά υψίστης πολιτιστικής, ιστορικής σημασίας πραγματοποιήθηκε εντελώς αθόρυβα, πέρασε στα ψιλά γράμματα του Τύπου. Όπως τόσες άλλες κοινωφελείς δράσεις της οικογένειας που δεν διαθέτουν αρκετά αβανταδόρικο χαρακτήρα.

Από την άλλη, υπάρχει το ευαγές έργο της Αλεξάνδρας Μαρτίνου που από το 1996 διατελεί πρόεδρος της πασίγνωστης Ένωσης μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων Μαζί για το Παιδί. Τo 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της προσφορά.

Αγωνίζεται για την ευημερία παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν φτώχεια, αναπηρία, κακοποίηση και αρρώστια. Στις υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις τους προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως -δέκα χιλιάδες εκ των οποίων στηρίζονται σε συστηματική βάση. Πολλά από τα προγράμματά τους θεωρούνται πρότυπα στον τομέα τους.

Η ένωση Μαζί για το Παιδί δεν λαμβάνει κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικούς πόρους οι οποίοι προκύπτουν από τη διοργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και από χορηγίες και δωρεές εταιρειών, ιδρυμάτων και ιδιωτών.

Ο εθελοντισμός παραμένει κινητήριος μοχλός της Ένωσης καθώς και το πρόταγμα «ισχύς εν τη ενώσει».


Οικογένεια Βαρδινογιάννη

Η λέξη φιλανθρωπία και φιλανθρωπικό ίδρυμα βρισκόταν στα σπάργανα (ή και στα αζήτητα) πριν από τριάντα χρόνια όταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ίδρυσε τον Σύλλογο Φίλων παιδιών με καρκίνο Ελπίδα με μία ομάδα πιστών της φιλενάδων.
Με σταθερό όραμά της να σώσει τα παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες, παραμένει αδιαφιλονίκητη πρωτεργάτης στον φιλανθρωπικό τομέα.

Τα μέλη που συσπειρώνονται σαν πιστές εργάτριες μέλισσες γύρω από την προσωπική της ακτινοβολία, έχουν επιτύχει τα μέγιστα.

Με επιστέγασμα βέβαια την Ογκολογική μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα στο Αγία Σοφία που παραδόθηκε στον ελληνικό λαό το 2010.


Όλα αυτά βέβαια πραγματοποιήθηκαν εξαρχής με τη συμβολή του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Εκείνος εστιάζει αλλού: στην εκπνοή του 2019 ανακοίνωσε τη δωρεά από τη Motoroil πέντε χιλιάδων λίτρων πετρελαίου κίνησης για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης δήλωσε ότι από τα κέρδη της εταιρείας, 10,6 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στους εργαζόμενους -ένα αξιοζήλευτο μπόνους.

Έχει αναλάβει την ανακατασκευή κτισμάτων στο Λύρειο Ίδρυμα που κάηκε στο Νέο Βουτζά (τον ξενώνα κατοικίας των παιδιών μεταξύ άλλων) και του περιβάλλοντος χώρου ενώ θα αντικαταστήσει και τα οχήματα που καταστράφηκαν, τα οποία απαιτούνται για τη μετακίνηση των παιδιών.ΒΑΡΔΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Ο εορτασμοί για τα τριάντα χρόνια του Συλλόγου ξεκίνησαν φέτος το καλοκαίρι με τη φιλανθρωπική επίδειξη μόδας της Μαίρης Κατράντζου (την οποία έχει υποστηρίξει ποικιλοτρόπως η Μαριάννα Βαρδινογιάννη) που πραγματοποιήθηκε στο Ναό του Ποσειδώνα ).

Η προικισμένη σχεδιάστρια λειτούργησε ως μαγνήτης για τις βαθύπλουτες κληρονόμους της υφηλίου, που χωρίς δεύτερη σκέψη εξασφάλισαν μία θέση υπό το σεληνόφως για 1000 ευρώ ανά άτομο.

Η Σαμπίν Γκέτι, η Ευγενία Νιάρχου έκλεψαν την παράσταση αλλά όχι περισσότερο από την ίδια την εγγονή της, Μαριάννα (Γουλανδρή) Λαιμού, από τη μεγάλη κόρη της Χριστιάννα Γουλανδρή.


Αποδείχθηκε άξια απόγονός της. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Elpida Youth, την Επιτροπή νεολαίας που συμπληρώνει τον Σύλλογο με πρωτότυπες ιδέες ενώ προσιδιάζει σε αυτόφωτο οργανισμό.

Εστιάζει κυρίως στην ψυχολογική φροντίδα των παιδιών (και των γονιών τους), που πραγματοποιείται καθημερινά στον απαράμιλλο Ξενώνα Ελπίδα (από την καταπληκτική υποστηρικτική ομάδα που τον στελεχώνει). Δημιουργήθηκε το 1999 έχοντας έκτοτε φιλοξενήσει πάνω από 1700 οικογένειες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα μόλις εγκαινιάστηκε ο ανακαινισμένος τρίτος όροφός του.

Αποτελεί ανεκτίμητο πλέγμα ασφάλειας, οικογενειακής θαλπωρής και ψυχικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των παιδιών σε ογκολογικές κλινικές. Στον Ξενώνα λειτουργεί μέχρι και σχολείο με δάσκαλο για όλες τις βαθμίδες ώστε να μην διακόπτεται βίαια η ροή της ζωής τους, να συνδέονται πάντα με την ζωή.ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΛΑΙΜΟΣ

Με την ίδια λογική, το Elpida Youth οργανώνει το θεραπευτικό πρόγραμμα κατασκήνωσης που γεφυρώνει την ομαλή έξοδο των παιδιών στην κανονικότητα μετά το πέρας της θεραπείας τους. Ή τονώνει την πνευματική, ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα, όσων ακόμη παλεύουν. Σε ξεχωριστά camp η κάθε ομάδα.

Στο The Ranch της Κορινθίας τους επισκέπτεται ο σταθερός υποστηρικτής τους Σάκης Ρουβάς.


Μέσω του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η πρόεδρος πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει εορτασμούς για την εθνική επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθέτησε την πρότασή της η οποία πλέον διαδραματίζεται σε όλη τη χώρα.
Ας σημειωθεί ότι το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη υποστηρίζει ως εκ του περισσού και μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων. Αθόρυβο έργο ανυπολόγιστης αξίας.

Ίδρυμα Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου

Στην εκπνοή του προηγούμενου χρόνου εγκαινιάστηκε η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ). Πρόκειται να παραδοθεί στο κοινό σε 3,5 χρόνια.

Δηλαδή περίπου τριάντα χρόνια μετά την ίδρυση του Ωνάσειου καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) το 1992 (κόστισε συνολικά 75 εκατομμύρια δολάρια με την ισοτιμία της εποχής, 150 εκατομμύρια ευρώ σήμερα). Παραμένει κοιτίδα ιατρικής καινοτομίας για τις παθήσεις της καρδιάς με την αφρόκρεμα των γιατρών να εργάζεται σε περιβάλλον ισότιμο των κορυφαίων αμερικανικών ιδρυμάτων.

Εκεί ως γνωστόν διαδραματίστηκε η τελευταία πράξη στη δημόσια ζωή του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Το Ωνάσειο αποτέλεσε εξαρχής κεντρικό στόχο του Ιδρύματος Ωνάση που εγκαινίασε η Χριστίνα το 1975. Με την ολοκλήρωσή του βέβαια παραδόθηκε στο ελληνικό δημόσιο. Το ΩΚΚ αποτελεί δηλαδή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (ο πλήρης τίτλος του), ιδρύθηκε σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο όνομα του γιου του. Κεντρικό ενδιαφέρον του αποτελούσε πάντα η διάχυση της αίγλης του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο. Παράλληλα με την ενίσχυση του τομέα της υγείας, που τόσο άγγιξε την οικογένεια.

Η επιρροή του στον πολιτισμικό τομέα, στα γράμματα και της τέχνες παραμένει διεθνώς αισθητή. Από το περίφημο Αρχείο Καβάφη, τις γνωστές υποτροφίες, τα έργα συντήρησης-αναστήλωσης και κατασκευής χώρων πολιτισμού και τεχνών, τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση με 1400 τίτλους από τη Συλλογή Στάικου, τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Re-think Athens για την περιβαλλοντική αναβάθμιση, ως τις διμερείς πολιτισμικές σχέσεις με την Αμερική που εξυφαίνει με το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Πέμπτη λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Κορύφωση βέβαια της πνευματικής ακτινοβολίας του αποτελεί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος. Ένα φυτώριο πολιτισμού, που συνομιλεί με τη διεθνή πρωτοπορία στο χορό, στη μουσική, στο θέατρο, στο βιβλίο, στις ιδέες. Αποτελεί όραμα της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, η οποία είχε διαγράψει πορεία στο χώρο του πολιτισμού με ιδιαίτερη απόδοση προτού ακόμη αναλάβει τα ηνία της Στέγης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Εκεί πραγματοποιήθηκε και η επίσημη τελετή έναρξης εργασιών του ΩΕΜΕΚ, όπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου δήλωσε: «πριν από 46 χρόνια κόπηκε το νήμα της ζωής του Αλεξάνδρου Ωνάση. Είμαι βέβαιος ότι αν το 1973 υπήρχε αυτή η δυνατότητα ο Ωνάσης θα είχε πάρει την απόφαση να δωρίσει τα όργανα του παιδιού του».

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «ιδανικό παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», στο οποίο «θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι αλλά και οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες».

Το ΩΕΜΕΚ θα ανεγερθεί δίπλα στο καρδιοχειρουργικό κέντρο. Παράλληλα έχει ανακοινωθεί ολιστικό πρόγραμμα δράσεων για την ανοικοδόμηση του τομέα μεταμοσχεύσεων και δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα.

«Η νέα δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση αξίας 100 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Ωνασείου και την ανάπτυξη προγραμμάτων μεταμόσχευσης και άλλων συμπαγών οργάνων πέραν της καρδιάς, δεν θα αντικαταστήσει τις άλλες μονάδες στο ΕΣΥ, αλλά θα τις υποστηρίξει και θα τις ενισχύσει» δήλωσε ο πρόεδρος του ΩΚΚ, καθηγητής Ιατρικής Ιωάννης Μπολέτης. Επιπλέον τριάντα εκατομμύρια κοστίζει ο εξοπλισμός του.

Έτσι δημιουργείται ένας ακόμη γιγαντιαίος πυλώνας υγείας για τη χώρα. Τις δάφνες πιστώνεται ο Αντώνης Παπαδημητρίου, έξοχος δικηγόρος και οικονομολόγος. Βρίσκεται στο τιμόνι του Ιδρύματος Ωνάση από το 2005 ως διαχειριστής της αμύθητης περιουσίας. Αρχικά μαζί με τον Γιάννη Ιωαννίδη και Γιώργο Ζαμπέλα τους οποίους όμως υπερκέρασε και εκείνοι αποχώρησαν για να εδραιωθεί η αδιαφιλονίκητη πλέον παντοκρατορία του.

Ο πατέρας του Στέλιος Παπαδημητρίου, διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Ιδρύματος (αλλά και της Ολυμπιακής). Υπήρξε εξάλλου νομικός σύμβουλος του Ωνάση, εκτελεστής της διαθήκης του, προσωπικός του φίλος.

Η γιγαντιαία συμβολή του Ιδρύματος στη δημόσια υγεία και τον πολιτισμό, ξεκινάει από τη φαντασία και το εύρος του Αριστοτέλη Ωνάση και εξελίσσεται στα χέρια του συνεχιστή του χωρίς διαφαινόμενο τέλος.

Βαγγέλης Μαρινάκης ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Δεν προβάλλεται αρκετά προς τα έξω, όμως το ευαγές έργο του Βαγγέλη Μαρινάκη αγγίζει τις ζωές των πολιτών του κόσμου.

Ειδικά μέσω της ΠΑΕ Ολυμπιακός που στην κυριολεξία κάθε μέρα μοιράζει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που βρίσκονται στην εσχατιά της επιβίωσης.

Αυτό το καθημερινό, αθέατο έργο πολλαπλασιάζεται σε βάθος χρόνου φέρνοντας κύματα αλλαγής στη ζωή των τοπικών κοινωνιών. Ο Πειραιάς πρώτος αποδέχτης αυτής της αγοθοεργίας και έτσι ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ βράβευσε τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο περιθώριο της μεγάλης συναυλίας κατά της φτώχιας «Προσφέρουμε – Ελπίζουμε – Τραγουδάμε» που πραγματοποιήθηκε στο Βεάκειο τον Μάιο του 2019.

«Θα ήθελα να σας υποσχεθώ (…) και η ιστορία έχει δείξει ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας, ότι θα είμαι στο πλευρό σας όσο καιρό έχουμε την υγεία μας, τη δύναμη και τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη αυτά που ονειρεύεστε για την Μητρόπολη Πειραιά και για τη βοήθεια που προσφέρετε στα ασθενέστερα στρώματα και σε όλους τους Πειραιώτες», δήλωσε τότε ο «μεγάλος» εφοπλιστής.

«Το ίδιο συμβαίνει και για τον Δήμο Πειραιά, γιατί ο Πειραιάς είναι η πόλη που λατρεύουμε», συμπλήρωσε με άλλο τόνο «όπου έχουμε μεγαλώσει και μας ευχαριστεί ιδιαίτερα να είμαστε δίπλα του». Ως γνωστόν, υπηρετεί το λιμάνι και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου.

Και ύστερα στράφηκε στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που επίσης βραβευόταν, για να της υποσχεθεί ότι θα βρίσκεται πάντα κοντά στο λειτούργημα του Ελπίδα. Εξάλλου, η σύζυγός του Αθανασία Κασσιώτη Μαρινάκη συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου.

Τίποτα ωστόσο δεν τον συγκινεί περισσότερο από τα παιδιά που βιώνουν συνθήκες τραγικής ένδειας. Πάνω από ένα εκατομμύριο θάνατοι σημειώνονται ετησίως από ασθένειες που θα μπορούσαν να ανατραπούν με βασικό εμβολιασμό.

Έτσι κινητοποιήθηκε τόσο ώστε το 2013 να ενώσει τις δυνάμεις του με τη UNICEF μέσω Ολυμπιακού για τη δημιουργία της παγκόσμιας εκστρατείας ενημέρωσης και ανεύρεσης πόρων για το νεότευκτο και πρότυπο πρόγραμμα εμβολισμού με τίτλο Εκστρατεία 100%.

Μεγάλοι δωρητές και υποστηρικτές ανά τον κόσμο (με τον Σύλλογο να παραμένει ο μεγαλύτερος) συσπειρώθηκαν με σκοπό να συλλεχθούν δύο εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα ορθώσουν την ασπίδα προστασίας για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν θανάσιμες αρρώστιες.

Τόσο πολύ τον απασχόλησε ο συγκεκριμένος σκοπός, που η ομάδα του φόρεσε στη φανέλα της το λογότυπο της Unicef. Με την 100% έχουν χρηματοδοτηθεί παγκόσμιες εκστρατείες πολιομυελίτιδας ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης. Από το 2013, έχουν σωθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά και δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί.

Η συνεργασία του με τη Unicef επεκτάθηκε και σε ευρύτερο πρόγραμμα προστασίας νεογνών αφού σήμερα πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά δεν επιβιώνουν ύστερα από τον πρώτο μήνα ζωής τους.

Το ότι μία τόσο μετρήσιμη και συγκεκριμένη παράμετρος όπως ο εμβολιασμός, μπορεί να πετύχει τα μέγιστα για την ανθρωπότητα, έδειξε στον Βαγγέλη Μαρινάκη το δρόμο μίας άλλης φιλανθρωπίας, που δεν περνάει μόνο μέσα από το χρήμα.

Πιο ουσιαστική, απαιτεί προσωπική επένδυση με χρόνο και έγνοια, από έναν επιχειρηματία πλανητικής εμβέλειας.

Στην άλλη άκρη του Ατλανικού βραβεύτηκε για τη φιλανθρωπική δράση του από τις Αθηναΐδες, παράρτημα των Daughters of Penelope του κολοσσιαίου ελληνοαμερικανικού οργανισμού AHEPA που σε λίγο κλείνει 100 χρόνια δράσης.

Αλίκη Περρωτή
Μεγάλη ευεργέτιδα από τη διασπορά, γνωστή για την αγαθοεργία της κυρίως στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College, η Αλίκη Περρωτή απέδειξε για ακόμη μια φορά το πατριωτικό της πνεύμα:

Ένωσε τις δυνάμεις της με την οικογένεια Μαρτίνου και την Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Νιάρχου για την αναμόρφωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) στον Ευαγγελισμό με συνολικό κόστος 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και ό,τι κάνω το κάνω γι’ αυτήν. Αγαπάω τον τόπο μου και θέλω να βοηθάω με πράξεις» εξηγεί απλά η ίδια.



Τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκαινιάστηκε ακόμη μία δωρεά της στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών με την ανακαινισμένη νοσηλευτική πτέρυγα του χειρουργικού τομέα, που πλέον ονομάζεται πτέρυγα Αλίκη Περρωτή.
Η ευποιία της ξεκινάει από τη δεκαετία του 1980 όταν ο εφοπλιστής Δημήτρης Περρωτής βρισκόταν εν ζωή: προίκισε τη Νέα Ιωνία με το σύγχρονο νοσοκομείο Κωνσταντοπούλειο (πάνω από 760 εκατομμύρια δραχμές τότε) στη μνήμη των γονέων της Θόδωρου και Μαρίτσας Κωνσταντοπούλου. Πρόσφατα ανανέωσε τον εξοπλισμό του νοσοκομείου με επένδυση 700.000 ευρώ.

Εξίσου πατριώτης και ο πατέρας της. Εξαιρετικός μηχανικός και ιδρυτής της εταιρείας Οδών και Οδοστρωμάτων, απέκτησε μεγάλη περιουσία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρνήθηκε όμως να συνεργαστεί με τους Γερμανούς όπως με ευκολία έπραξαν συνάδελφοί του, με όλες τις αναμενόμενες συνέπειες για τα οικονομικά της οικογένειάς του αλλά και τους κινδύνους για τη ζωή τους.

Σε πρόσφατη βράβευσή της, ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για όλα όσα έχετε δώσει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η οποία αντανακλά τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας. Αποτελείτε το καλύτερο παράδειγμα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Διασποράς κι όλα αυτά που μπορούν να κατακτηθούν μέσα από αφοσιωμένη εργασία».

Από νεαρό κορίτσι στην Αθήνα εκδήλωνε ζωηρό ενδιαφέρον για τη νεολαία. Υπήρξε διάσημη εθελόντρια (όταν ο εθελοντισμός ακόμη ακουγόταν ως άγνωστη λέξη) στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Παρίστατο ενεργά στο πλευρό των παιδιών, πλένοντας, κοιμίζοντας, παίζοντας μαζί τους τρεις φορές την εβδομάδα για περισσότερα από 15 χρόνια. Απαύγασμα κοινωνικής αλληλεγγύης ή αγγλιστί hands ανθρωπισμός.

Τελικά όμως εστίασε στους μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Αρχικά με γενναιόδωρες υποτροφίες, που χάρισαν σε πολλά παιδιά την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον στον αγροδιατροφικό τομέα. Σταδιακά αναμείχθηκε περισσότερο με τη Σχολή,αλλάζοντάς την ριζικά.

Μετά το θάνατο του συζύγου της, προχώρησε στη σύσταση του Perrotis College (το πρώτο τριτοβάθμιο ίδρυμα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που επικεντρώνεται στη δημιουργία ηγετών στον πρωτογενή τομέα).

Εξίσου σημαντικές δωρεές η βιβλιοθήκη Perrotis, το οικοτροφείο Aliki Perrotis , το Εκπαιδευτικό Κέντρο Aliki Perroti.
Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Πάνος Κανέλλης αναφέρθηκε στην πολύχρονη προσφορά της κ. Αλίκης Περρωτή που άφησε τη «σφραγίδα της στη ζωή των μαθητών της και βοήθησε «τη Διοίκηση να προχωρήσει σε τολμηρά βήματα για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που όλοι έχουμε οραματιστεί».  

 
Top