Έως και 600 ευρώ ανά μήνα –και για χρονικό διάστημα που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021 αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου θέλει να δίνει η κυβέρνηση σε όσους εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

 

Το πρόγραμμα που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών και αποσκοπεί στο να αποφευχθεί η δημιουργία μια νέας γενιάς κόκκινων στεγαστικών δανείων. Τα μεγαλύτερα ποσά επιδότησης –τα οποία θα φτάνουν ακόμη και στο 90% της μηνιαίας δόσης- θα αφορούν σε όσους εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2019 δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού.

 

Ο αριθμός των δανειοληπτών που θα επιδοτηθεί –πράσινων και κόκκινων- είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και θα εξαρτηθεί από τα εισοδηματικά κριτήρια που θα καθοριστούν.

 

Δεδομένου ότι οι δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό εκτιμώνται σε περίπου 300.000, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να θέσει ψηλά τον πήχη για να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Άλλωστε, τα εισοδηματικά κριτήρια, στην καλύτερη περίπτωση –αυτή που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων- θα οριστούν με βάση τα δεδομένα του 2019 τα οποία για χιλιάδες νοικοκυριά μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2020.

 

Το ποσό που θα λαμβάνει το κάθε νοικοκυριό θα εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το δάνειό του κατά την 29η Φεβρουαρίου.

 

1. Για τα πράσινα δάνεια, το ποσοστό επιδότησης θα διαμορφώνεται στο 90% της μηνιαίας δόσης για το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, στο 75% της δόσης για το διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο και στο 50% της δόσης για το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2021. Το ανώτατο ποσό της επιδότησης θα μπορεί να φτάνει στα 600 ευρώ τον μήνα.

 

2. Για τα δάνεια που βρίσκονταν ήδη σε καθυστέρηση 90 ημερών (και πάνω) το ποσοστό της επιδότησης θα είναι 80% για το πρώτο τρίμηνο, 65% για το δεύτερο τρίμηνο και 40% για το τρίτο τρίμηνο με ανώτατο ποσό ενίσχυσης τα 500 ευρώ.

 

3. Για τα δάνεια που είχαν ήδη καταγγελθεί από την τράπεζα –και για τα οποία θα υπάρχει προϋπόθεση να γίνει ρύθμιση σε συμφωνία με την τράπεζα- το μέγιστο ποσό ενίσχυσης δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ ενώ το ποσοστό επιδότησης θα ξεκινά από το 70% για το πρώτο τρίμηνο, θα πέφτει στο 55% για το 2ο τρίμηνο και θα περιορίζεται ακόμη περισσότερο στο 30% για το τρίτο τρίμηνο.

 

Εκτός από το εισοδηματικό κριτήριο, θα μπαίνει κριτήριο αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας (300.000 ευρώ για τους ενήμερους, 200.000 ευρώ για τους κόκκινους και 130.000 ευρώ για όσους έχουν δάνειο το οποίο έχει καταγγείλει η τράπεζα) αλλά και κριτήριο καταθέσεων (50.000 ευρώ για τους ενήμερους, 30.000 ευρώ για όσους είναι σε καθυστέρηση 90 ημερών και 15.000 ευρώ για τους καταγγελμένους).

 

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα διαφοροποιούνται με βάση την οικογενειακή κατάσταση (25.000 ευρώ για εργένη, 40.000 ευρώ για παντρεμένου και 5000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί). Να σημειωθεί ότι όλα τα ποσοστά επιδότησης και τα εισοδηματικά κριτήρια, συνιστούν πρόταση η οποία δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

 

Το νομοσχέδιο αναμένεται στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο.
 
Top