Όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά κακοποίησης ζώων τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις δεκάδες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν το σχετικό διάστημα στα κοινωνικά δίκτυα. Κάποιες περιπτώσεις έφτασαν στον Εισαγγελέα και για κάποιες άλλες κατατέθηκαν μηνύσεις.

Οι κατηγορούμενοι θα τιμωρηθούν και ευχόμαστε το δικαστήριο να εξαντλήσει όλη του την αυστηρότητα, αλλά μήπως θα έπρεπε να μάθουμε τα στοιχεία τους, να δούμε τα πρόσωπά τους, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις μετά από σχετική Εισαγγελική Διάταξη;

Και εξηγούμε.

Πολλές φορές ο Εισαγγελέας διατάσσει τη δημοσιοποίηση – για έξι μήνες – των προσωπικών στοιχείων ανθρώπων στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις ή εκκρεμούν καταδίκες για την «προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση των κατηγορούμενων, στη διευκόλυνση διερεύνησης τυχόν τέλεσης και άλλων ομοειδών πράξεων σε βάρος και άλλων θυμάτων, καθώς και στην ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσαν».

Σε ποιες περιπτώσεις οι Εισαγγελείς έχουν τη δυνατότητα έκδοσης διατάξεων δημοσιοποιήσεως των στοιχείων ταυτότητας των προσώπων, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις ή εκκρεμούν καταδίκες για τα αναφερόμενα στο άρθρο 3§2 β’ του Ν. 2472/97 εγκλήματα που τιμωρούνται;

“…ως κακουργήματα ή πλημμελήματα με δόλο και ιδίως εγκλημάτων κατά της ζωής, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κατά της προσωπικής ελευθερίας, κατά της ιδιοκτησίας, κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων, παραβάσεων της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, επιβουλής της δημόσιας τάξης, των τελουμένων σε βάρος ανηλίκων θυμάτων…. καθώς επίσης στις περιπτώσεις εγκλημάτων, των οποίων ο δράστης κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και διαφεύγει τη σύλληψη ή είναι αγνώστου διαμονής….”

Όχι, δηλαδή για κακοποίηση και θανάτωση ζώων. Δεν προβλέπεται.

Μήπως θα έπρεπε στον σχετικό νόμο να προστεθεί και η περίπτωση για την κακοποίηση και τη θανάτωση ζώων;

Πλέον οι περιπτώσεις είναι πολλές. Δεν είναι μεμονωμένες.

Για την «προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση των κατηγορούμενων και στη διευκόλυνση διερεύνησης τυχόν τέλεσης και άλλων ομοειδών πράξεων».

Γιατί μπορεί οι υπόδικοι ή οι καταδικασθέντες για κακοποίηση / θανάτωση ζώων να έχουν τελέσει κι άλλες αντίστοιχες πράξεις στο παρελθόν και μπορεί να τους έχουν δει κιόλας.

Δεν θα έπρεπε να τιμωρηθούν γι’ αυτές;
 
Top