Σε εβδομάδα αποφάσεων για νέα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού εισέρχεται η κυβέρνηση, καθώς μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί ξανά υπό έλεγχο η διασπορά του ιού στην κοινότητα.


Τα 150 κρούσματα είναι τα λιγότερα τις τελευταίες έξι ημέρες, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την πορεία της πανδημίας, καθώς κάθε Δευτέρα τα κρούσματα είναι λιγότερα από τις υπόλοιπες ημέρες τις εβδομάδας καθώς την Κυριακή δεν λειτουργούν τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Το ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οφείλεται αφενός στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων και στον εφησυχασμό που επικράτησε.

Το βάρος πέφτει στην συγκράτηση του αριθμού των κρουσμάτων μετά την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα αλλά και στον περιορισμό της εξάπλωσης δεδομένου ότι ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων αλλά και η έξαρση της εποχικής γρίπης που μπορεί να φέρει εφιαλτικά αποτελέσματα τον τομέα τυς Υγείας.

Τοπικά lockdown όπου χρειαστεί

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε τοπικά lockdown εφόσον το «πείραμα» σε Πόρο, Πάρο και Αντίπαρο αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική στην μείωση των κρουσμάτων και την αντιμετώπιση εξάπλωσης του ιού. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και την Θεσσαλονίκη δεν αποκλείεται να δούμε «lockdown» και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση από τους επιστήμονες. Ήδη από χθες τα βράδυ ισχύει και στην Αττική το ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αποφάσεις για τα σχολεία

Η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε το άνοιγμα όλων των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με πηγές δεν υπάρχει πρόθεση για εκ περιτροπής λειτουργία. Η επιτροπή των λοιμοξιωλόγων, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα εξετάσουν τον τρόπο επιστροφής των μαθητών στα θρανία και τους κανόνες που θα ισχύσουν για την προστασία μαθητών και καθηγητών.
 
Top