Αποδεκτή έκανε η κυβέρνηση την πρόταση των λοιμωξιολόγων για χρήση μάσκας από τα παιδιά του νηπιαγωγείου και όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Υποχρεωτική αναμένεται να είναι η χρήση μάσκας στα σχολεία, από το νηπιαγωγείο και για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σύμφωνα με όσα είπε η Νίκη Κεραμέως.

Αυτό έγινε γνωστό από την ίδια την αρμόδια υπουργό Παιδείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA. Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι αυτή ήταν και η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής λοιμωξιολόγων για το θέμα, η οποία έχει γίνει αποδεκτή, ως φαίνεται, από την κυβέρνηση. Όπως είχε γίνει γνωστό από την πρώτη τηλεδιάσκεψη για το θέμα, με τους καθηγητές να φορούν, επίσης, μάσκα, με βάση τα όσα είχε πει η υπουργός.

Βέβαια οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα (24/08), όπως έχει προγραμματίσει το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά η υπουργός χαρακτήρισε τη μάσκα «εξαιρετικό εργαλείο». Σε κάθε περίπτωση το «πρώτο κουδούνι» της φετινής σχολικής χρονιάς, θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως από τον Ιούνιο είχε ανακοινωθεί.


Τι είπε η υπουργός για τα πανεπιστήμια

Αναφορικά με τα πανεπιστήμια η υπουργός Παιδείας είπε πως η επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως εκείνη του Ιουνίου, δηλαδή τα πανεπιστήμια θα επιλέξουν τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, ενώ τόνισε πως από το χειμερινό εξάμηνο οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα έδρανα με τη διευκρίνιση ότι «οι θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 άτομα αλλά οι μεγάλες διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως».

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από 7 Σεπτεμβρίου προβλέπονται τα ακόλουθα αυξημένα μέτρα προστασίας στα σχολεία:

– Υποχρεωτική η μάσκα

– Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές

– Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι

– Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων

– Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Θυμηθείτε όλο το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων και τι θα ισχύει για τα διαλείμματα και τις απουσίες.









Τι μάσκες συνιστούν οι ειδικοί για τα παιδιά

Υπενθυμίζεται ότι στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και στη χρήση μάσκας από τους μαθητές αναφέρθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Όπως εξήγησε ο κ. Γαργαλιανός, «η μάσκα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών». Πρότεινε, μάλιστα, τη βαμβακερή μάσκα, η οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να πλένεται καθημερινά.

«Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν ακριβείς οδηγίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επιστήμονα, θα γίνουν σποτάκια και ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς.

Ταυτόχρονα, συμβούλευσε τους γονείς να προμηθεύονται τις μάσκες από φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε, για να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την ασφάλειά τους.

Όπως είπε και ο κ. Γαργαλιάνος οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και θα δοθούν σαφείς οδηγίες.

«Στόχος να μην κλείσει το σχολείο ούτε σε περίπτωση κρούσματος»

Τα παιδιά που συγχρωτίζονται με ηλικιωμένους θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους, υπογράμμισε ο κ. Γαργαλιάνος, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η μεταδοτικότητα από παιδιά σε ενηλίκους είναι μικρή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έως τώρα οι ειδικοί.

«Αν τα κρούσματα αυξηθούν δεν θα έχουμε την ίδια εικόνα και λειτουργία του σχολείου»,τόνισε.

Σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου, ο κ. Γαργαλιάνος ανέφερε ότι υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, που επικαιροποιείται συνεχώς και που σύμφωνα με το οποίο, τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, ενώ δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο.

Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου. Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο ούτε στην περίπτωση κρούσματος, τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.

Τέλος, τόνισε πως στην περίπτωση που τα δεδομένα αλλάξουν και υπάρξει επιδείνωση τους επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, το σενάριο της τηλεκπαίδευσης παραμένει ανοιχτό.
 
Top