Σε αχαρτογράφητα νερά έχει βάλει το Ευρωκοινοβούλιο η καταδίκη του Γιάννη Λαγού καθώς είναι ο πρώτος ευρωβουλευτής που καταδικάζεται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Σε ότι αφορά την περίπτωση του Γιάννη Λαγού, που δεν μπορεί να συλληφθεί λόγω μη άρσης ασυλίας, ως Ευρωβουλευτής, οι Αρχές σκέπτονται πως αν δεν υπάρξει ανασταλτικός χαρακτήρας στην ποινή, θα προχωρήσουν σε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείτε για οποιαδήποτε περίπτωση που κάποιος κριθεί ένοχος χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα -και δεν βρίσκεται στη χώρα- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Όπως όμως αναφέρει στην κάμερα του Open o καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος «η ποινική καταδίκη του Γιάννη Λαγού δεν συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμά του».Ο Γιάννης Λαγός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τις Βρυξέλλες όπου και βρίσκεται μετά και την απόφαση ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση ανέφερε: «Έζησα σε ένα καθεστώς πλήρους τρομοκράτησης όλων των θεσμών στην Ελλάδα, ζήσαμε το απόλυτο δικαστήριο του βουνού. Η δημοκρατία του βουνού επέστρεψε». Ο ίδιος αναφέρει ότι αν δεν βγει θετικό το τεστ για τον κορονοϊό στο οποίο έχει υποβληθεί, τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο δικαστήριο. Ο Γιάννης Λαγός χαρακτήρισε τη δίκη «αισχρή» και τους δικαστές «ανθρωπάκια που σέρνονται προκειμένου να αναρριχηθούν στα αξιώματα που θέλουν». «Δεν θα υποκύψουμε, αυτή είναι η δικαιοσύνη τους, τους τη χαρίζουμε».
Παραμένει γρίφος η διαχείριση της υπόθεσης του ευρωβουλευτή Λαγού, είναι μακρά η διαδικασία και είναι και η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να δει ένα τέτοιο περιστατικό.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open στις Bρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, καταρχάς, αφού οριστικοποιηθούν οι ποινές, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η πρωτοβουλία για να ζητηθεί η άρση της ασυλίας βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανήκει στον ασκούντα την ποινική δίωξη εισαγγελέα πλημμελειοδικών (άρθρο 27 ΚΠΔ) ή, κατά περίπτωση, στον εισαγγελέα ειδικών καθηκόντων (εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, άρθρο 33 ΚΠΔ, εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς άρθρο 35 ΚΠΔ). Η αίτηση του εισαγγελικού λειτουργού και η σχετική δικογραφία υποβάλλεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος καθίσταται αρμόδιος για τη διαβίβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτι, που απαιτεί κάποιες μέρες – εκ των πραγμάτων.
Στη συνέχεια, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας ή (κατά κανόνα) ο εντεταλμένος από αυτόν Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενεργεί όπως και στις περιπτώσεις άρσης της ασυλίας των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δηλαδή προβαίνει στον έλεγχο της δικογραφίας και τη διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, η Επιτροπή JURIτου Ευρωκοινοβουλίου ελέγχει το αίτημα. Παρόλο που υπάρχουν πολλά αιτήματα για άρση της ασυλίας, η Προεδρία της Ευρωβουλής δεν θα ήθελε να φανεί ότι κωλυσιεργεί για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί ο Γ. Λαγός. Οπότε, κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση Λαγού.
Τι προβλέπεται όμως από πλευράς των βουλευτικών προνομίων; Στην Ελλάδα, ο Λαγός δεν θα χάσει την ιδιότητά του, χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην θητεία του Γιάννη Λαγού, σύμφωνα με τη Μαρία Ψαρά. Επομένως, θα πληρώνεται ακόμη και μέσα στη φυλακή, με τον βασικό μισθό των Ευρωβουλευτών ύψους 6.500 ευρώ τον μήνα.