Ο Γιαγιτζί δηλώνει, επίσης, κατηγορηματικά ότι η Τουρκία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το μοίρασμα των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, είναι ένα ορόσημο. Η Τουρκία μεγεθύνθηκε κατά το 1/4. Τράβηξε ένα φράχτη σε μία περιοχή 189.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», αναφέρει ο τούρκος αντιναύαρχος και πρόεδρος του Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Bahçeşehir (BAUDEGS), σύμφωνα με την ιστοσελίδα dha.com.tr.
«Μετά το Χατάι, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επεκτείνεται. Στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις που θα βλάψουν τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία οπωσδήποτε δεν πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το μοίρασμα των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» υπογραμμίζει ο Γιαγιτζί.
Και εξηγεί πως «από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας καταργείται. Η διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θα παραχωρήσετε περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων. Αν φύγει αυτή η γραμμή, τότε καταργείται και η συμφωνία με τη Λιβύη, καταρρέει η πολιτική για τη Λιβύη, τίθεται εν αμφιβόλω η παρουσία μας στη Λιβύη και καταρρέει και η πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αναφέρει ότι η λέξη Αιγαίο είναι ελληνική, προσθέτοντας ότι «η ονομασία ενός χώρου μεταφέρει το πνεύμα του παρελθόντος και το μεταφέρει προς το μέλλον. Μεταφέρει το πνεύμα των γενιών πριν από μας. Τα ονόματα των χώρων δείχνουν την κυριότητα του έθνους. Τα ονόματα άλλαξαν μετά από τις κατακτήσεις. Αν αυτό έχει ελληνική ονομασία τότε φαίνεται σαν εκείνοι να είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τουρκική ονομασία για ένα μέρος της Ελλάδας, επειδή θεωρούμε αυτό ως κυριαρχικό τους δικαίωμα, αλλά οι Ελληνες δεν κάνουν έτσι».
Ισχυρίζεται, επίσης, ότι «Σε βάρος του κόσμου μας διεξάγεται μία σοβαρή επιχείρηση διαμόρφωσης της γνώμης του. Λες και οι πρόγονοί μας πήραν αυτά τα νησιά από τους Ελληνες και με τη συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επέστρεψαν στους αρχικούς ιδιοκτήτες. Μα εμείς πήραμε αυτά τα νησιά από τους Βενετούς και τους Γενοβέζους. Δεν τα πήραμε από τους Ελληνες».
Και συμπληρώνει, λέγοντας πως «Στα νησιά αυτά μιλάνε ελληνικά. Επειδή έμειναν υπό την επήρεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η γλώσσα τους ήταν τα ελληνικά και αυτήν μιλάνε. Η πλειονότητα των κατοίκων σε Κρήτη και Ρόδο δεν είναι Ελληνες».
Ο Tούρκος αντιναύαρχος επανέρχεται στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, υποστηρίζοντας ότι «Η Ελλάδα κατάργησε τον όρο με τον οποίο τα παρέλαβε. Υπάρχει όρος για αποστρατικοποιημένο στάτους. Αυτοί λένε πως τα εξόπλισαν και τα στρατιωτικοποίησαν για νόμιμη άμυνα. Το σημερινό κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας από τότε που ιδρύθηκε, ποτέ δεν επιτέθηκε και δεν κατάλαβε κανένα νησί της Ελλάδας. Για αυτό το λόγο η δικαιολογία περί νόμιμης άμυνας είναι έωλη»
Και καταλήγει, αναφέροντας πως «Στη Νησιωτική Θάλασσα (έτσι ονομάζει το Αιγαίο) πέραν της Τουρκίας δεν υπάρχει άλλη παράκτια χώρα. Αυτό σημαίνει ότι τα εξόπλισαν ενάντια στην Τουρκία. Αν δεν υπάρχει επίθεση της Τουρκίας, τότε δεν πρόκειται για άμυνα, αλλά ο στόχος τους είναι η επίθεση. Είναι ανάγκη αυτό να το ακούσουν όλοι. Ο στόχος για τον οποίο η Ελλάδα όπλισε τα νησιά της είναι να εισβάλει στη Δυτική Ανατoλία».