Σειρά προκλητικών ενεργειών εν όψει των «εκλογών» της ερχόμενης Κυριακής στην κατεχόμενη Κύπρο σχεδιάζει η Τουρκία. Η αρχή γίνεται με το άνοιγμα του κλειστού τμήματος της παραλίας των Βαρωσίων στην περιοχή της Αμμοχώστου που ανακοίνωσαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αποκαλούμενος "πρωθυπουργός" Ερσίν Τατάρ. Ήδη από τον Αύγουστο του 2017 οι κατοχικές αρχές είχαν ανοίξει ένα κομμάτι της παραλίας που βρίσκεται νοτίως της πόλης. Με τη νέα απόφασή τους στοχεύουν να ανοίξουν ολόκληρη την παραλία και το παραλιακό μέτωπο...
Όπως αναφέρει το Sigmalive, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Ερντογάν, που μεταδόθηκε ζωντανά από τον παράνομο σταθμό Μπαϋράκ, ο λεγόμενος "πρωθυπουργός" Τατάρ ανακοίνωσε ότι η ακτή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων θα ανοιχθεί στο κοινό το πρωί της Πέμπτης 8/10, προσθέτοντας ότι η περίκλειστη πόλης των Βαρωσίων είναι ασυζητητί έδαφος της "βόρειας Κύπρου". «Προς την κατεύθυνση του οδικού μας χάρτη κάναμε και το πρώτο συγκεκριμένο μας βήμα. Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στο θέμα των Βαρωσίων» σημείωσε ο Τατάρ, όπως γράφει η Yeni Düzen.
«Σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν αλλά μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων που κατελήφθη από τον τουρκικό στρατό το 1974.
«Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την απόφασή σας να διατεθεί η όμορφη παραλιακή λωρίδα των Βαρωσίων στο κοινό. Προσωπικά και εκ μέρους του έθνους μου, σας συγχαίρω για αυτήν την γενναία απόφαση. Ως πρώτο βήμα, είμαστε ικανοποιημένοι που ο τουρκοκύπριος λαός θα μπορέσει να εισέλθει στην κλειστή περιοχή από την Πέμπτη το πρωί για να επωφεληθεί από την παραλία των Βαρωσίων. Οι αντιρρήσεις των αντιπάλων είναι ήδη μάταιες, καθώς δεν υπάρχει εκεί ιδιωτική περιουσία, που ανοίγεται για χρήση. Ελπίζουμε ότι οι εργασίες, που πραγματοποιούνται με σεβασμό στα δικαιώματα ιδιοκτησίας, θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και τα Βαρώσια θα ανοίξουν πλήρως για χρήση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κάθε είδους υποστήριξη στις αρχές της ΤΔΒΚ σε αυτό το θέμα».
«Μετά την ειρηνευτική επιχείρηση, η πόλη της Αμμόχωστου εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της. Παρά το γεγονός ότι το θέμα έφτασε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολλές φορές στη δεκαετία του '90, δεν μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μία από τις υποσχέσεις που δώσαμε στους ανθρώπους μας το 2019 ήταν το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων. Έχουμε φέρει το έργο μας σε ένα στάδιο και κάνουμε το πρώτο απτό βήμα. Ξεκινάμε τις προσπάθειές μας να παραδώσουμε την παράκτια λεωφόρο και τη λεωφόρο Δημοκρατίας και την παράκτια ζώνη, προς χρήση από το λαό μας. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κόσμο μας από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης. Βλέπουμε το ζήτημα της Αμμοχώστου ως εθνικό σκοπό πάνω από κάθε πολιτικό ανταγωνισμό. Η επιτροπή ακινήτων συνεχίζει τις ενέργειές της για την παροχή σε κατόχους ιδιοκτησίας πριν από το ‘74 των σπιτιών και των χώρων εργασίας τους. Φυσικά, λαμβάνονται επίσης υπόψη κι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προχωράμε σε ένα νέο στάδιο στο ζήτημα της Αμμοχώστου. Εύχομαι αυτό το μη αναστρέψιμο βήμα που κάναμε στην Αμμόχωστο. να είναι επωφελές για την ΤΔΒΚ, για όλους τους πολίτες μας και ολόκληρο το νησί» είπε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός». Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Τατάρ συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με την περιοχή των Βαρωσίων.
Για το Κυπριακό
Υπενθυμίζοντας την διαδικασία για το σχέδιο Ανάν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η "βόρεια Κύπρος" έμεινε εκτός της ΕΕ. Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα κάνουν βήματα σύμφωνα με την πραγματικότητα και όχι τα όνειρα.""Σας συγχαίρω ακόμη μια φορά για την απόφαση του λαού σας για πρωτοβουλία σχετικά με το Βαρώσι", ανέφερε καταληκτικά.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος "πρέσβης" στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπατσερί, σε ζωντανή μετάδοση έξω από την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ανέφερε ότι αναμένουν να γίνουν επιδιορθώσεις για τον άνοιγμα της ακτογραμμής και των «λεωφόρων Δημοκρατίας και Κέννετυ». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ασφάλτωσης, όπως έχουν σχεδιαστεί. «Λήφθηκε ένα κρίσιμο βήμα χθες σχετικά με τα Βαρώσια, δόθηκε το μήνυμα από την Άγκυρα», σημειώνει η εφημερίδα. "Το δικαίωμα της περιουσίας θα γίνει σεβαστό", επισήμανε ο Ερντογάν.
Υπενθυμίζοντας την διαδικασία για το σχέδιο Ανάν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η "βόρεια Κύπρος" έμεινε εκτός της ΕΕ. Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα κάνουν βήματα σύμφωνα με την πραγματικότητα και όχι τα όνειρα.""Σας συγχαίρω ακόμη μια φορά για την απόφαση του λαού σας για πρωτοβουλία σχετικά με το Βαρώσι", ανέφερε καταληκτικά.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος "πρέσβης" στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπατσερί, σε ζωντανή μετάδοση έξω από την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ανέφερε ότι αναμένουν να γίνουν επιδιορθώσεις για τον άνοιγμα της ακτογραμμής και των «λεωφόρων Δημοκρατίας και Κέννετυ». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ασφάλτωσης, όπως έχουν σχεδιαστεί. «Λήφθηκε ένα κρίσιμο βήμα χθες σχετικά με τα Βαρώσια, δόθηκε το μήνυμα από την Άγκυρα», σημειώνει η εφημερίδα. "Το δικαίωμα της περιουσίας θα γίνει σεβαστό", επισήμανε ο Ερντογάν.
Περί υφαλοκρηπίδας
Εν τω μεταξύ, στην αρχή της κοινής συνέντευξης τύπου, σύμφωνα με τη Yeni Düzen, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα αποφύγουν καμία θυσία για τους Τουρκοκύπριους, προσθέτοντας ότι προσδίδουν σημασία στην προάσπιση των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.
Επαναλαμβάνοντας την δήλωσή του "δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχία κανενός σεναρίου στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και την Βόρεια Κύπρο", ο Ερντογάν ανέφερε ότι στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ δεν υπολόγισαν τον τουρκοκυπριακό «λαό». Στη συνέχεια, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι θα δώσει την απαραίτητη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικές, σημειώνοντας ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν έχει χωνέψει την ισότητα των Τουρκοκυπρίων.
Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, έγινε τηλεδιάσκεψη από το κατεχόμενο φράγμα στα Πάναγρα, που έδειχνε το νερό να ρέει μετά την επιδιόρθωση της βλάβης του αγωγού που μεταφέρει νερό από τον φράχτη Αναμούρ της Τουρκίας στα κατεχόμενα.
Αντιδράσεις Κύπρου
Η προκλητική κίνηση είναι εις γνώση της κυπριακής κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα έγιναν όλες οι διπλωματικές κινήσεις προς όλους τους θεσμούς. Ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου Μέρκελ ενώ για το ζήτημα ενημερώθηκε και ο Λαβρόφ.
Η Κύπρος, κατά τις πληροφορίες αυτές, διακίνησε non-paper στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (συζητήθηκε στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες) σύμφωνα με το οποίο αν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού.
Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν επηρεάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η εκτίμηση από ανώτερες διπλωματικές πηγές είναι ότι εντάσσεται στο πλαίσιο βοήθειας του Ερσίν Τατάρ ενόψει των παράνομων εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Ο ενδοιασμός Τουρκίας στο παρελθόν, που δεν επέτρεψε μια τέτοια κίνηση ήταν το γεγονός ότι δεν ήξεραν τον αντίκτυπο που θα είχε στο «εκλογικό σώμα».
Παράλληλα, το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου, του οποίου προήδρευσε ο Ν. Αναστασιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν.
Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, «το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, πέραν της ενημέρωσης που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των απόψεων που εκφράστηκαν από τα πολιτικά κόμματα, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη σημερινή παράνομη ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Το Εθνικό Συμβούλιο:
Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα. Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτή στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ.
Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».
Αμέσως μετά και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων απαράδεκτων η Τουρκία αποφάσισε σήμερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά ότι «η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αποφασίσει σήμερα. Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση».
Ανησυχία Μπορέλ
Tην ανησυχία του σχετικά με την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του τόνισε ότι αυτό που επείγει είναι η «οικοδόμηση εμπιστοσύνης κι όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών».
Πιο συγκεκριμένα, ο ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Η ΕΕ ανησυχεί βαθιά για τις σημερινές ανακοινώσεις και τις εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια.
Θα προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Αυτό που είναι επείγον τώρα είναι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες, όπως τόνισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου.
Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου. Ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει απαραίτητος.»