Επέστρεψε στις πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και της Αρμενίας, ο Ρ.Τ Ερντογάν λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών χαρακτηρίζοντας «κακομαθημένους» Ελλάδα και Κύπρο και «αναποτελεσματικό θεσμό» την ΕΕ ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει άλλη «εναλλακτική» για την Τουρκία θα εφαρμόσει την δική της πολιτική στην Α.Μεσόγειο.

«Εγκλωβισμένη από τις απαιτήσεις της κακομαθημένης Ελλάδας και των Ελλοκυπρίων, η ΕΕ έχει εξελιχθεί σε αναποτελεσματικό θεσμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι, η Τουρκία δεν έχει εναλλακτική από το να εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές μόνη της προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο που όπως είπε «είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες μας, δεν θέλουμε σύγκρουση, αλλά δεν θέλουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας».

Όπως μεταδίδει η Sabah, ο Ερντογάν στην ομιλία του προς την τουρκική Βουλή τόνισε ότι:

«Εξαρτάται από την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους είτε να χαλαρώσουν την ένταση μέσω του διαλόγου είτε να τροφοδοτήσουν τη σύγκρουση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι η απάντηση «στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «θέλουμε διάλογο για να αποφευχθεί η σύγκρουση στη Μεσόγειο».


Έβαλε και κατά της ομάδας του Μινσκ για την «αδιαφορία των περασμένων χρόνων» σε ότι αφορά την αζερική επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Είναι μη αποδεκτό για την ομάδα του Μινσκ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να ζητά εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο.

«Το ότι το τρίο του Μινσκ που αποτελείται από ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία απευθύνουν εκκλήσεις για εκεχειρία μετά από χρόνια αδιαφορίας, δεν βγάζει νόημα. Οι καταληψίες πρέπει πρώτα να φύγουν από τη γη που έχουν καταλάβει»
σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

O ίδιος επανέλαβε πως είναι ώρα η Αρμενία να βάλει τέλος στην «κατοχή» της συγκεκριμένης περιοχής του Αζερμπαϊτζάν.
Νωρίτερα, συνεργάτης του Ερντογάν, είχε τονίσει πως η Άγκυρα δεν θεωρεί ακόμα αναγκαία την αποστολή στρατού στη ζώνη σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 
 
Top