Στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της PULSE, που έλαβε χώρα από 19 έως 21 Οκτωβρίου, 1.306 πολίτες ρωτήθηκαν για τον κορωνοϊό, τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, την κατάσταση που επικρατεί με τα ελληνοτουρκικά και την κατάληξη στη δίκη της Χρυσής Αυγής...
Συγκεκριμένα, οι Ελληνες απάντησαν σχετικά με το πόσο ανησυχούν για το νέο κύμα κορωνοϊού και πώς αξιολογούν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Ερωτήθηκαν επίσης για το πώς κρίνουν οι πολίτες τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τέλος, σχολίασαν την κατάληξη στη δίκη της Χρυσής Αυγής και τις ποινές που επιβλήθηκαν στα καταδικασμένα μέλη της.
Η πρόθεση ψήφου και ο καταλληλότερος πρωθυπουργός
Μάλιστα, στη δημοσκόπηση υπήρχαν και πολιτικοί δείκτες, με τους πολίτες να απαντούν κατά 47% πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα. Οσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 18 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, με 41,5% έναντι 23,5%.
Μεγάλη ανησυχία για τον κορωνοϊό
Σχετικά με τον κορωνοϊό, το 70% ανησυχεί είτε πολύ είτε αρκετά για την κατάσταση η οποία επικρατεί, ενώ το 17% έχει μια μέτρια εικόνα και το 9% ανησυχεί από λίγο έως καθόλου. Στην ίδια ερώτηση παρατηρείται ότι όσο οι ηλικιακές βαθμίδες αυξάνονται, η ανησυχία εντείνεται, καθώς το 60% των 17-29 ετών ανησυχούν αρκετά έως πολύ, ενώ το ίδιο αισθάνεται το 83% των 60 και άνω. Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό (36%) θεωρεί πως τα μέτρα είναι λογικά και το 32% πιστεύει ότι είναι πιο επιεική από ό,τι πρέπει.
Η δημοσκόπηση σχετικά με την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή
Αναφορικά με την εξέλιξη και την απόφαση της δίκης των στελεχών της Χρυσής Αυγής, το 49% απάντησε πως το αποτέλεσμα ήταν αυτό που περίμενε, το 30% ότι η απόφαση ήταν πιο επιεικής από ό,τι την περίμενε και το 11% ότι είναι αυστηρή.
Η θέση των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 73% απάντησε ότι ανησυχεί πολύ έως αρκετά για τη στάση της Τουρκίας και το 7% από λίγο έως καθόλου. Επίσης, το 55% κρίνει προς τη σωστή κατεύθυνση τις κινήσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, σε αντίθεση με το 35%, που τις χαρακτηρίζει προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Οσον αφορά στη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα ελληνοτουρκικά, το 62% την κρίνει αρνητικά και το 25% θετικά.