Την ώρα που ΗΠΑ και Ευρώπη πασχίζουν να θέσουν υπό έλεγχο το δεύτερο και πιο επιθετικό κύμα κορωνοϊού, η εικόνα σε δύο μικρές χώρες της Ευρώπης είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, καταφέρνοντας να κρατήσουν σε χαμηλό επίπεδο τα κρούσματα και χωρίς να επιβάλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Στον ευρωπαϊκό Βορρά, Φινλανδία και Νορβηγία εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας στη Δύση λόγω του κορωνοϊού και παράλληλα χαμηλούς αριθμούς νέων κρουσμάτων, παρότι κράτησαν τις οικονομίες και κοινωνίες τους σε μεγάλο βαθμό ανοικτές, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου επανέφεραν αυστηρά lockdown.

Η τακτική των δύο χωρών, παρόμοια με τη στρατηγική που εφήρμοσαν οι χώρες της Ασίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, τις προστάτευσε και απέφυγαν έως τώρα τα χειρότερα στην πανδημία, αναφέρει η «WSJ» σε ανάλυσή της.

Ποια είναι η «συνταγή» της επιτυχίας; Ένα μικρής διάρκειας στοχευμένο lockdown τον Μάρτιο, συνοδευόμενο από αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, με υποχρεωτικό τεστ Covid-19 και καραντίνα για όλους τους ταξιδιώτες.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα αυστηρά lockdowns στη διάρκεια της άνοιξης συνέβαλαν στο να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, όταν όμως οι περισσότερες χώρες άνοιξαν και πάλι τα σύνορά τους, οι ταξιδιώτες του καλοκαιριού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά του νέου και μεγαλύτερου κύματος μολύνσεων, όπως διαπιστώνουν επιδημιολόγοι και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων.

Η στρατηγική της Φινλανδίας και της Νορβηγίας θα μπορούσε να προσφέρει χρήσιμα μαθήματα για τις κυβερνήσεις της Δύσης, την ώρα που το δεύτερο lockdown προκαλεί την αντίδραση των πολιτών σε κάποιες χώρες ενώ βαθαίνει ακόμη περισσότερο τις πληγές στην οικονομία.

Οι δύο χώρες του Βορρά ακολουθούν παρόμοια στρατηγική αυστηρών συνοριακών ελέγχων, υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες και λεπτομερή ιχνηλάτηση επαφών, αποφεύγοντας έτσι τη διασπορά όταν εντοπίζονται κρούσματα. Οι ταξιδιώτες στη Νορβηγία εισέρχονται στη χώρα μόνο με αρνητικό τεστ και μετά την άφιξή τους μένουν σε καραντίνα δέκα ημερών σε πιστοποιημένα ξενοδοχεία. Όσοι παραβαίνουν τους κανονισμούς αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα ή απέλαση.

Το έγκαιρο κλείσιμο των συνόρων στο πρώτο κύμα και η έκκληση προς τους Φινλανδούς να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικο ήταν θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία της Φινλανδίας, αναφέρει στη «WSJ» ο Μίκα Σαλμίνεν, διευθυντής του Τμήματος Υγειονομικής Ασφαλείας και ένας εκ των «αρχιτεκτόνων» της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αυτό είχε ως συνέπεια να μην έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη», εξηγεί ο κ. Σαλμίνεν.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των δύο χωρών είναι ότι υπήρξε ευρεία πολιτική συναίνεση στην εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Παράλληλα, και οι δύο χώρες εκμεταλλεύθηκαν το καλοκαίρι ώστε να προετοιμασθούν για το κύμα του χειμώνα, ενώ ευνοούνται και από τη χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού, τις προηγμένες ψηφιακές υποδομές, τα υποδειγματικά συστήματα υγείας και τα σχετικά υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση. Σχεδόν το ήμισυ των 5,5 εκατ. Φινλανδών χρησιμοποιούν την εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών της κυβέρνησης -μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών στην Ευρώπη- και η συμμόρφωση με τους κανόνες υπερβαίνει το 80%.

Kαι οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Στην OP Financial Group με έδρα στο Ελσίνκι, περίπου οι 9.000 σε σύνολο άνω των 12.000 εργαζομένων δούλευαν την άνοιξη από το σπίτι. Τώρα ο αριθμός έχει υποχωρήσει στους 7.000, όμως μόλις το 30% του προσωπικού μπορεί να προσέρχεται την ίδια ώρα στο γραφείο, εξηγεί η Χανακάισα Λενσισάλμι, υπεύθυνη ανθρωπίνου δυναμικού στην εταιρεία.
 
Top