Οι επιστήμονες μιας ερευνητικής ομάδας χρειάστηκε να περπατήσουν πολλά χιλιόμετρα μέσα στην ζούγκλα Μπίλι - Ουέλε του Βορειοδυτικού Κονγκό για να ανακαλύψουν ένα μεγάλο πληθυσμό χιμπατζήδων που θεωρούν ότι ίσως πρόκειται για τον μεγαλύτερο στην Αφρική.
Η ερευνητική αποστολή ήρθε σε επαφή με τον πληθυσμό των χιμπατζήδων το 2007 και επί οκτώ μήνες παρακολουθούσε τις κινήσεις τους μέσα από βιντεοκάμερες με ανιχνευτή κίνησης αφού οι λαθροθήρες που συνάντησαν μέσα στο δύσβατο δάσος δυσκόλευαν το έργο τους και συχνά πυρπολούσαν τις σκηνές τους.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι χιμπατζήδες που ζουν στα δύσβατα δάση τηςΛαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανήκουν σε υποείδος των χιμπατζήδων της Κεντρικής Αφρικής και έχουν την επιστημονική ονομασία Pan troglodytes schweinfurthii.
Οι χιμπατζήδες που κατοικούν στο δάσος Μπίλι - Ουέλε είναι πολύ πιο μεγαλόσωμοι από τους υπόλοιπους χιμπατζήδες, φτιάχνουν φωλιές στο έδαφος συχνότερα από τους συγγενείς τους και τρέφονται με κρέας λεοπάρδαλης και με γιγάντια αφρικανικά σαλιγκάρια.
Οι επιστήμονες που τους εντόπισαν και συνεργάζονται με το ερευνητικό ίδρυμα Λουκούρου, έδωσαν στην δημοσιότητα δύο βίντεο από την ζωή του σπάνιου αυτού είδους χιμπατζή.
Στο ένα βίντεο τα θηλυκά διδάσκουν τα μικρά τους πώς να χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία και στο άλλο τα αρσενικά χωρίζονται σε ομάδες φύλαξης της περιοχής τους.
Πάντως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μεγάλος κίνδυνος για τους χιμπατζήδες είναι οι λαθροθήρες που κυνηγούν για το κρέας σπάνιων ζώων αλλά και οι πρόσφυγες από την γειτονική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που εξαιτίας των ταραχών που επικρατούν στην χώρα τους έχουν αρχίσει να στήνουν καταυλισμούς μέσα στο παρθένο δάσος.

protothema
 
Top