Ο κλασικός πλέον πατσάς γίνεται για πρώτη φορά τυποποιημένο φαγητό! Ο Γιώργος δημιούργησε τον πρώτο μαγειρεμένο και τυποποιημένο Ελληνικό Σπιτικό Πατσά και μας τον φέρνει σπίτι μας...



«Ο πατέρας μου είχε πατσατζίδικο στο Τσοτύλι από το 1953, στην οικογένεια έχουμε τις συνταγές και ξέρουμε ότι ο πατσάς μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά έχει πολλούς και φανατικούς φίλους. Όταν με την οικονομική κρίση οι νυχτερινές έξοδοι και οι δαπάνες των Ελλήνων περιορίστηκαν, σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ βολικό, να μπορούν εύκολα να απολαύσουν την αγαπημένη τους σούπα στο σπίτι, χωρίς να αναγκαστούν να τη μαγειρέψουν οι ίδιοι ή να βγούνε έξω το βράδυ για να πάνε σε κάποιο πατσατζίδικο», εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Καλαγασίδης.
Ο κ. Καλαγασίδης δημιούργησε το 2014 μια ατομική επιχείρηση που διασώζει την παράδοση παρασκευής πατσά και το 2015 μπήκε σε παραγωγική λειτουργία, ενώ από φέτος κάνει σταδιακά την είσοδό της στην αγορά. Σε μία μικρή βιοτεχνική εγκατάσταση, παράγονται χειροποίητα περί τις 4.000-5.000 μερίδες το μήνα, που φτάνουν σε μπολάκια, κατεψυγμένες, στα επιλεγμένα σημεία διάθεσης.
Με όλες τις ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων και με πρώτη ύλη ελληνική, ο Ελληνικός Σπιτικός Πατσάς, διατίθεται σε κρεοπωλεία και delicatessen, σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Καστοριά ενώ ήδη έχουν σταλεί δείγματα σε Γερμανία και Ολλανδία.
Ο τυποποιημένος πατσάς, κατεψυγμένος όπως διατίθεται σε μερίδες, είναι η εύκολη λύση για κατανάλωση στο σπίτι.
λλά για τον κ. Καλαγασίδη, οι πέντε κωδικοί που κυκλοφορούν είναι μόνο η αρχή, τόσο για την εσωτερική αγορά, όσο και για το εξωτερικό, άλλωστε υπάρχουν καταναλωτές, όπως οι Ασιάτες που λατρεύουν τον πατσά/tripe.
Tην επόμενη εβδομάδα η ομάδα των "πέντε", εμπλουτίζεται και με μία ακόμη σούπα, από γίδα βραστή, φαγητό επίσης αγαπημένο για πολλούς. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι πέντε επιλογές των καταναλωτών είναι παραδοσιακός ανάμικτος πατσάς, σούπα από σκέτη κοιλιά ή από σκέτα ποδαράκια, μοσχαροκεφαλή και χωριάτικος πατσάς που είναι μία μίξη των τεσσάρων πρώτων.

Μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η προεργασία ώστε από το φθινόπωρο να τοποθετηθούν στην αγορά και άλλες σούπες, παραδοσιακές ελληνικές, όπως ο τραχανάς, η μαγειρίτσα, η κοτόσουπα, το βραστό από μοσχάρι. Θα διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο κατάλογο που θα καλύπτει το κενό που υπάρχει στα μαγειρεμένα και τυποποιημένα γεύματα, δηλαδή στις σπιτικές παραδοσιακές σούπες», τονίζει ο ίδιος.

 
Top