Έκθεση προσπαθεί να εξωραΐσει τη βαρβαρότητα όσων γίνονται τζιχαντιστές - Σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση η ιδεολογία των οργανώσεων δεν αποτελεί κίνητρο για τους επίδοξους μαχητές...



Ωραιοποιημένη απάντηση στο ερώτημα γιατί οι νέοι γίνονται μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Τζαμπάτ αλ Νούσρα στη Συρία, επιχειρεί να δώσει μία έκθεση της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης International Alert.

Σύμφωνα με την οργάνωση, λοιπόν, η απόγνωση, η φτώχεια και η ανάγκη για προστασία αποτελούν βασικά κίνητρα για ένα παιδί ηλικίας 12 ετών μέχρι έναν νέο ηλικίας 24 ετών που αποφασίζει να ενταχθεί σε ομάδες τζιχαντιστών.

Με τίτλο «Γιατί οι νέοι Σύροι επιλέγουν να πολεμήσουν» η έκθεση εξηγεί πως οι πιο ευάλωτοι είναι οι νέοι που δεν έχουν μόρφωση, που έχουν εκτοπιστεί και που δεν έχουν οικογενειακή στήριξη.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ιδεολογία της τρομοκρατίας έρχεται σε δεύτερη μοίρα για τους νέους, καθώς δεν αποτελεί βασικό κίνητρο για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στις οργανώσεις.

Παράλληλα, η International Alert υποστηρίζει πως η απόφασή τους ωθείται από ένα συνδυασμό τραύματος, απώλειας, απουσίας εναλλακτικής για μία αξιοπρεπή ζωή, κατάρρευση των κοινωνικών δομών και θεσμών, εκ των οποίων η παιδεία και η επιθυμία εκδίκησης κατά του συριακού καθεστώτος.

Την ίδια ώρα, η έκθεση αναφέρει πως οι ένοπλες ομάδες παρέχουν μία ισχυρή αίσθηση σκοπού, τιμής και αξίας στα παιδιά.

Ένας νέος Σύρος που βρήκε καταφύγιο στο Λίβανο, δήλωσε στην International Alert ότι ο κόσμος βρίσκει «ένα καινούριο νόημα στη ζωή χάρη στον εξτρεμισμό».

Παράλληλα, η κατάρρευση του συστήματος εκπαίδευσης στη Συρία, με περίπου δύο εκατ. παιδιών να μην πηγαίνουν σχολείο έχει συμβάλλει σημαντικά στην τάση των νέων να γίνονται μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς εντός αυτών «εκπαιδεύονται», μεταξύ άλλων, στη χρήση όπλων.

Η Ρεμπέκα Κρόζιερ, επικεφαλής ειδικού προγράμματος της International Alert, υποστηρίζει πως οι ένοπλες οργανώσεις στρατολογούν παιδιά και νέους στη Συρία και σε γειτονικές χώρες σε επικίνδυνο βαθμό, αλλά επισημαίνει πως έχει σημειωθεί ελάχιστη έρευνα σχετικά με τους λόγους που οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι τόσο επιτυχημένες στον προσηλυτισμό νέων μαχητών.
 
Top