Δικαστική δικαίωση και σημαντική νίκη με… πολιτικές πλέον προεκτάσεις, κατάφερε η ΓΣΕΕ και ο Πρόεδρός της κ. Γιάννης Παναγόπουλος, σε βάρος του Χριστόφορου Βερναρδάκη – Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αφορμή δηλώσεις του «περί εξαγοράς του προέδρου της ΓΣΕΕ», στο περσινό δημοψήφισμα.

Και λέμε ότι η απόφαση θα έχει και πολιτικές προεκτάσεις, διότι είναι τοις πάσι γνωστό ότι κατά τη διεξαγωγή του περσινού δημοψηφίσματος, η Κυβέρνηση επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΓΣΕΕ, κατηγορώντας την αναληθώς για στήριξη του ΝΑΙ, με ορισμένα Κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Βερναρδάκης και ο κ. Ανδρέας Νεφελούδης – Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, να κάνουν ακραίες δηλώσεις σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ.
Ήταν όμως έτσι τα πράγματα;

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών φαίνεται ότι είχε άλλη άποψη. Με την υπ’ αριθμ 1490/14.7.2016 απόφασή του, καταδικάζει τον κ. Βερναρδάκη για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου.

Μάλιστα, ένας εκ των μαρτύρων υπεράσπισης του Υπουργού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν και ο γνωστός συνδικαλιστής της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος (;;;), ο οποίος μάλλον «γεύτηκε» και ο ίδιος το «πικρό ποτήρι» της πρωτόδικης ήττας…Η ΓΣΕΕ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον κατώτατο μισθό και τη διαιτησία

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 6 Ιουλίου 2015, ο τότε Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου και σημερινός Αν. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χ. Βερναρδάκης, ανάρτησε στο ειδησεογραφικό site left.gr δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο αναφερόταν στη ΓΣΕΕ και τον πρόεδρό της με χαρακτηρισμούς όπως «διεφθαρμένη ηγεσία», «εξαγορασμένοι», «σφετεριστές της σφραγίδας» και μια σειρά από χαρακτηρισμούς που το δικαστήριο έκρινε άκρως συκοφαντικούς και συνεπώς αναληθείς και εξόχως προσβλητικούς.

Μάλιστα το δικαστήριο στην κρίση του κάνει και «μαθήματα δημοκρατίας» στον κ. Βερναρδάκη λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για δημοσιογράφο, ο οποίος μπορεί ν’ αναδεικνύει θέματα της επικαιρότητας ακόμη και με οξεία κριτική και δυσμενείς χαρακτηρισμούς, αλλά για πολιτικό κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις εκφράσεις του, ως υπέρμαχος του υγιούς πολιτικού διαλόγου και της πολιτικής άμιλλας, η χρήση δε προσβλητικών χαρακτηρισμών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στα πλαίσια της οξείας κριτικής, αφού ο πολιτικός δεν εξυπηρετεί το δικαίωμα του κοινού για πληροφόρηση, αλλά αντιθέτως αυτή η συμπεριφορά εξυπηρετεί πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα».

Σε ένα άλλο σημείο η απόφαση αναφέρεται στον κ. Βερναρδάκη κάνοντας λόγο για όλα αυτά που αναληθώς δήλωσε δημόσια για τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ «έγιναν εν γνώσει της αναλήθειας τους, προκειμένου να πλήξει την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος ως πολιτικού του αντιπάλου, χάριν εντυπωσιασμού και για προσωπική του προβολή».

Συνεχίζοντας το δικαστήριο, υπεισέρχεται και σε κρίσεις που δικαιώνουν την ίδια τη ΓΣΕΕ αναφέροντας «Μολονότι στο κείμενο του κ. Βερναρδάκη αναφέρεται ότι η ΓΣΕΕ και ο ενάγων αποδέχονται την απαγόρευση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού, συμπεριφορά που ερμηνεύεται ως εξαγορά, ομοίως τα ανωτέρω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθόσον ο ενάγων στην προαναφερθείσα απαντητική επιστολή του, το περιεχόμενο της οποίας δεν αμφισβήτησε ο εναγόμενος, αναφέρει ότι η ΓΣΕΕ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον κατώτατο μισθό και τη διαιτησία, καθώς και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το οποίο προέβη σε έκδοση αποφάσεων για τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν με τα μνημόνια, στη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και τον Πρόεδρο των Γερμανικών Συνδικάτων, ως εκ τούτου δεν προκύπτει ότι αποδέχεται την αλλαγή αυτή που ο εναγόμενος (Βερναρδάκης) του καταλογίζει».

Το Δικαστήριο επιδικάζει αποζημίωση 12.000€ σε βάρος του Αν. Υπουργού κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη και διατάσσει την δημοσίευση της απόφασης στο left.gr εντός 15 ημερών.
Το συνολικό κείμενο της απόφασης:
 
Top