Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία του.

Στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, δυστυχώς ο εντοπισμός του στα αρχικά στάδια δεν επιτυγχάνεται τις περισσότερες φορές, επειδή δεν εκδηλώνεται με πολλά συμπτώματα. Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος για να προστατευθεί, είναι να γνωρίζει τα σημάδια της νόσου και να υποβάλλεται σε τακτικές εξετάσεις.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τις πιο συχνές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι το 2016 αναφέρθηκαν περισσότερες από 95.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν 50.000 θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου ξεκινούν με πολύποδες, μικρά συσσωματώματα κυττάρων που είναι καλοήθη αλλά με την πάροδο του χρόνου εξελίσσονται σε καρκίνο.

Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, οι πολύποδες μπορεί να είναι μικροί και να δίνουν λίγα έως καθόλου συμπτώματα.

Για το λόγο αυτό οι γιατροί συστήνουν τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου προκειμένου να εντοπίζονται και να αφαιρούνται οι πολύποδες πριν εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Συμπτώματα

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου, σημάδια που συνδέονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι:

-πρωκτική αιμορραγία

-επίμονο κοιλιακό άλγος

-κόπωση

-απώλεια βάρους

-αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, ακόμη και όταν υπάρχουν συμπτώματα, είναι πιθανό να διαφέρουν, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του καρκίνου στο έντερο.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ συστήνει σε όσους είναι πάνω από 50 πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση για τον εντοπισμό τυχόν πολυπόδων στο έντερο. Σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, π.χ. λόγω οικογενειακού ιστορικού, η κολονοσκόπηση πρέπει να γίνει νωρίτερα.

Παράγοντες που αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών, το κάπνισμα, αλλά και παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάχρηση αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγή: onmed.gr
 
Top