Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 29/3/2017 η ανοιχτή εκδήλωση συζήτηση με θέμα «Από τη χρεοκοπία στη βιώσιμη ανάπτυξη» που διοργάνωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου Δραπετσώνας , με κεντρικό ομιλητή τον πρ. Υπουργό και μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδη και συμμετέχοντες τους Χρήστο Λαμπρίδη Γενικό Γραμματέα Λιμένων Ναυτιλιακής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του ΥΝΝΠ και Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και Γιάννη Καρδαρά μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου , του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ και μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά .
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σωματείων  και Συλλογικοτήτων.
Ο Χρήστος Λαμπρίδης ξεκίνησε την ομιλία του θέτοντας το ερώτημα:
Ποιο είναι το περιεχόμενο της βιώσιμης ανάπτυξης, ποιες πολιτικές μπορούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση του και εάν μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας μπορεί αυτό να υπηρετηθεί
«Παλεύουμε μέσα σε αυτό το  δύσκολο και  αντιφατικό πλαίσιο της Επιτροπείας   για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά. Επιδιώκουμε την προσέλκυση επενδύσεων φροντίζοντας να υπάρχει σημαντικό κοινωνικό μέρισμα, μοιράζοντας τα οφέλη της ανάπτυξης σε περισσότερους και μειώνοντας τις ανισότητες. Αξιοποιούμε τις διεθνείς και ευρωπαϊκές διεργασίες για αλλαγή των πολιτικών λιτότητας, τις ενθαρρύνουμε και βελτιώνουμε το πλαίσιο αυτό για τη χώρα μας εξυπηρετώντας συγκεκριμένους στόχους όπως είναι η διευθέτηση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο,  η ανακατανομή των βαρών υπέρ των αδυνάμων με παράλληλο στόχο την απεμπλοκή της χώρας από το καθεστώς Επιτροπείας.»
Στη συνέχεια, είπε, ότι ακόμα και σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο μπορούν , έστω βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα να υπηρετηθούν πολιτικές που θα θέσουν τις βάσεις για ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέροντας ως παράδειγμα πολιτικές και δράσεις της κυβέρνησης στο χώρο των λιμένων και της ναυτιλίας. Ειδικότερα αναφέρθηκε  στη Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ :
«Η συμφωνία  του Αυγούστου του 2015,  δεν υπεγράφη γιατί αποτελούσε το περιεχόμενο της προγραμματικής μας θέσης, αλλά για να αποφύγουμε μια κατάσταση που θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Όποιος υποστηρίζει ότι μπορούμε άμεσα, με μόνο δεδομένο την έξοδο από το πλαίσιο του ευρώ να έχουμε μια οικονομία με επάρκεια προϊόντων, πρώτων υλών, αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων ή των συνταξιούχων ή επάρκεια πόρων για επενδύσεις ψεύδεται συνειδητά ή ασυνείδητα.
Στην περίπτωση του λιμανιού του Πειραιά είχαμε ν αντιμετωπίσουμε μια δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση , η οποία δημιουργούσε τον κίνδυνο μονοπωλιακών καταστάσεων κι  έπρεπε να λειτουργήσει κατά τρόπο που να δίνει μια αναπτυξιακή προοπτική στον Πειραιά και στην Οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό κινηθήκαμε στη βάση τεσσάρων στόχων:
Α) στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.Β) στη διασφάλιση των απαραίτητων επενδύσεων για την ανάπτυξη λιμένα. Οι υποχρεωτικές επενδύσεις θα φτάσουν στο ύψος των 293 εκατομμυρίων ευρώ ενώ άλλα 200 εκ. ανακοινώθηκαν από την εταιρεία ότι θα πραγματοποιηθούν. Η πολιτική βούληση του Υπουργείου Ναυτιλίας  είναι οι επενδύσεις να γίνουν εμπροσθοβαρείς , ιδιαίτερα στο χώρο της ναυπηγοεπισκευής. Γι΄αυτό υπάρχει στενή παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ.
Γ) Στη διασφάλιση συνθηκών ώστε όλες οι επιχειρήσεις του λιμενικού cluster  (κατά κύριο λόγο Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ) να εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς εμπόδια. Η διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των επιχειρήσεων διασφαλίζεται στη Σύμβαση, ιδιαίτερα στη ναυπηγοεπισκευή, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Κλάδου στις υποδομές του λιμανιού.
Δ) Στην παραχώρηση στους Δήμους  χώρων που δεν υπάρχει λιμενική δραστηριότητα όπως η περίπτωση των Λιπασμάτων καθώς και μια σειρά άλλων περιοχών.
Σημαντική επιτυχία  αποτελεί η σύσταση της Δημόσιας Αρχής Λιμένα (ΔΑΛ) η οποία αφαιρεί  από τον ιδιωτικό ΟΛΠ όλες τις Δημόσιες Εξουσίες που ασκούσε (πχ έκδοση αδειών) και θα αποτελέσει το «μάτι» του δημοσίου στην ορθή υλοποίηση της σύμβασης σε μια σειρά από τομείς λειτουργίας. Η σύσταση της ΔΑΛ αποτέλεσε μία σημαντική θεσμική πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, ,η οποία πολεμήθηκε όσο τίποτε από συμφέρονται και από συγκεκριμένα ΜΜΕ και στη λειτουργία της οποίας προσβλέπουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον κλάδο φορείς»
Επίσης αναφέρθηκε και σε άλλα παραδείγματα επιτυχημένης διαχείρισης που μπορούν να συμβάλλουν στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η εκκίνηση των διαδικασιών για την αναβάθμιση της πλοηγικής υπηρεσίας, ή τα σημαντικά αποτελέσματα των νέων Διοικήσεων οι οποίες αύξησαν την κίνηση στα λιμάνια μειώνοντας τις δαπάνες τους και αυξάνοντας σημαντικά τον κύκλο εργασιών τους. Σημαντικό στοιχείο  αποτελεί η κατεύθυνση της κυβέρνησης ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης των λιμανιών σε σχέση με αυτό των πωλήσεων του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών τους.
 Ωστόσο ανέφερε ότι:
«Όλα αυτά τα παραδείγματα για να ενταχθούν μέσα σε ένα αποτελεσματικό μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης θα πρέπει η χώρα να απαλλαγεί από τους δεσμούς των μνημονίων διευθετώντας το χρέος της και ακολουθώντας μια αυτόνομη πορεία. Η προσπάθεια αυτή που καταβάλλει η κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου δίνει διέξοδο».
Επισήμανε ότι η εξαίρεση από τη Σύμβαση Παραχώρησης του παράκτιου μετώπου και άλλων εκτάσεων του ΟΛΠ και η  απόδοσή τους στους Δήμους , είναι πολιτική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης που επεκετείνεται για ανάλογους χώρους Πανελλαδικά.
 «Επιτυχία αυτής της Κυβέρνησης είναι η εξαίρεση από τη Σύμβαση παραχώρησης του παράκτιου μετώπου  της περιοχής των Λιπασμάτων, στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας καθώς και άλλων εκτάσεων ,δικαιώνοντας τους μακροχρόνιους  αγώνες της τοπικής  κοινωνίας.
Αναφορικά με την ΚΥΑ για τη ρύθμιση των όρων της παραχώρησης αλλά και συνολικά για το θέμα της ανάπλασης της περιοχής των Λιπασμάτων, θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπήρξε στενή συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Η ΚΥΑ έχει ήδη υπογραφεί από τον Υπουργό Ναυτιλίας και βρίσκεται στα συναρμόδια Υπουργεία για συνυπογραφή. Περαιτέρω τους τελευταίους μήνες υπάρχει στενή συνεργασία με την Περιφέρεια για την ρύθμιση των θεμάτων της απόδοσης στους Δήμους εκτάσεων που έχουν εξαιρεθεί από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Άλλωστε για το σκοπό αυτό όπως ανακοινώθηκε και στις 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Υπουργού Ναυτιλίας με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού ενώ εξακολουθούν να γίνονται συναντήσεις εργασίας για το σκοπό αυτό. Στις 12 Απριλίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και άλλους θεσμικούς παράγοντες για την οριστικοποίηση των σχετικών με την απόδοση των εξαιρουμένων χώρων ρυθμίσεων».
 Αναφερόμενος  στην περίπτωση των Λιπασμάτων, ο Χ. Λαμπρίδης, τόνισε ότι υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική με αυτή μας την επιλογή με κατεύθυνση να αποτελέσει η περιοχή των Λιπασμάτων και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά πόλο έλξης επισκεπτών από όλο το Λεκανοπέδιο αλλά και των επιβατών της Κρουαζιέρας για αναψυχή και δραστηριότητες που σχετίζονται με τον Πολιτισμό.
«Σε μια τέτοια κατεύθυνση ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής κινούνται έργα όπως:
Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Καστράκι
Η υλοποίηση των έργων που προγραμματίζει ο Δήμος,
Η  αξιοποίηση των κτιρίων των Αποθηκών και του ΣΙΛΟ από τον ΟΛΠ.
Αυτά είναι δεδομένα που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.
Η ηγεσία του Υπουργείου θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνεννόησης για την ανάπτυξη του συνόλου της έκτασης των Λιπασμάτων στις παραπάνω κατευθύνσεις αξιοποίησης των χώρων, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίστοιχο σχεδιασμό του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Μία τέτοια λειτουργία θα δώσει ανάσα εκτός από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»
Kλείνοντας ο Χρήστος Λαμπρίδης έθεσε το δίλλημα με ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα ταχθεί η κοινωνία;
«Υπάρχουν τρεις πολιτικές επιλογές:
α) Μία πολιτική επιλογή που λέει ότι φεύγουμε έξω από αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του ευρώ και της ΕΕ, Στην περίπτωση του Λιμανιού του Πειραιά προχωράμε πιθανότατα στην επανακρατικοποίηση του. Η πρόταση αυτή αξιολογείται για τη βιωσιμότητα της, τη δυνατότητα υλοποίησης της και τις επιπτώσεις της.
β) Μία δεύτερη επιλογή που προκρίνει την ελευθερία της αγοράς και τη δυνατότητας να αποτελεί ρυθμιστή των πάντων. Η πρόταση αυτή επιτάσσει να είμαστε δεκτικοί σε όλες τις προτάσεις των δανειστών, ή των υποψήφιων επενδυτών. Οι θιασώτες αυτής της πρότασης υποστηρίζουν ότι η υποτίμηση της εργασίας θα οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων. Στην περίπτωση του  λιμανιού του Πειραιά τι θα σημάνει αυτή η πολιτική επιλογή για τη στήριξη των διεκδικήσεων των εργαζομένων;  Τι θα σημαίνει στην περίπτωση της απόδοσης της έκτασης των Λιπασμάτων όταν ξεκάθαρα είχαν αρνηθεί την προοπτική αυτή προτείνοντας την ένταξη της στα στοιχεία της παραχώρησης;
γ) Η άποψη που εκφράζεται από την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν που υποστηρίζει ότι παλεύουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά αναζητώντας διέξοδο από αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον; .Η άποψη που υποστηρίζει ότι η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί στόχο με προϋπόθεση την αύξηση του κοινωνικού μερίσματος και των ωφελειών για το κοινωνικό σύνολο;
Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι συγκεκριμένο; Με ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα ταχθεί η κοινωνία;»
 
Top