Περίπου 4.500 άνθρωποι αποφασίζουν τι θα αφήσουν και τι θα «κατεβάσουν» –αποκεφαλισμούς ανθρώπων, βιασμούς βρεφών, κανιβαλισμό, αυτοκτονίες– από τα ποστ των 2 δισ. χρηστών.
Φανταστείτε να ανοίγατε ένα πρωί το Facebook για το πρώτο σερφάρισμα της ημέρας στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη, και αντί για φωτογραφίες φίλων από παραλίες, γατάκια και ποστ που γκρινιάζουν για τη ζέστη, να βλέπατε βίντεο με αποκεφαλισμούς ανθρώπων, βιασμούς βρεφών, κανιβαλισμό ή αυτοκτονίες. Μα πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αναρωτιέστε. Κι όμως φαίνεται πως κάπως έτσι θα ήταν το Facebook, αν δεν υπήρχαν καθημερινά στις θέσεις τους οι επιμελητές περιεχομένου – ένα επάγγελμα που γεννήθηκε από τις ανάγκες της εποχής και έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση στα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα.
Χιλιάδες εργαζόμενοι
Περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι κάνουν πλέον αυτήν τη δουλειά μόνο για το Facebook, ενώ η εταιρεία σχεδίαζε από τις αρχές του καλοκαιριού να προσλάβει 3.000 ακόμα! Αν και το Facebook έχει τη δική του μικρή εσωτερική ομάδα επιμελητών, οι περισσότεροι εργάζονται για υπεργολάβους, σε κόμβους σε όλο τον κόσμο, όμως δεν αποκαλύπτεται ο ακριβής αριθμός τους ούτε οι τοποθεσίες όπου εργάζονται.
Ποιο είναι το αντικείμενό τους; Στην κυριολεξία, μια «βρώμικη» δουλειά που κάποιος πρέπει να κάνει. «Δεν υπήρχε τίποτα απολαυστικό σε αυτήν την απασχόληση. Πήγαινες στις 9 το πρωί, άνοιγες τον υπολογιστή σου και παρακολουθούσες τον αποκεφαλισμό κάποιου. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό, το μόνο που έβλεπες, κεφάλια να κόβονται». Ετσι περιέγραφε στον Guardian την εργασία του πρώην επιμελητής του Facebook που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος.
Η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε σειρά σχετικών θεμάτων όταν κατάφερε να εξασφαλίσει περισσότερα από 100 απόρρητα εγχειρίδια με τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές για ζητήματα όπως η βία, το μίσος, η τρομοκρατία, η πορνογραφία, ο ρατσισμός, οι αυτοτραυματισμοί κλπ., βάσει των οποίων οι επιμελητές περιεχομένου του Facebook και οι προϊστάμενοί τους αποφασίζουν τι θα αφήσουν και τι θα «κατεβάσουν» από τα ποστ των 2 δισεκατομμυρίων χρηστών τους. Το περιεχόμενο των εγχειριδίων πυροδότησε έναν διάλογο σχετικά με τον ρόλο και την ηθική του κολοσσού των κοινωνικών δικτύων, ενώ αποκάλυψε και το εύρος των θεμάτων που αντιμετωπίζει.
«Το Facebook δεν μπορεί να ελέγξει πλέον το περιεχόμενό του, έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, εξαιρετικά γρήγορα», αποκάλυψε μια ανώνυμη πηγή στον Guardian, ενώ οι εργαζόμενοι εξομολογούνται πως ο φόρτος εργασίας είναι τέτοιος που συχνά η κρίσιμη απόφαση για το πώς να διαχειριστούν ένα αμφιλεγόμενο ποστ μπορεί να πρέπει να ληφθεί σε μόλις 10 δευτερόλεπτα. Οι εργαζόμενοι των υπεργολάβων του Facebook λαμβάνουν εκπαίδευση δύο εβδομάδων, καθώς και όλα τα σχετικά εγχειρίδια με τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να μελετήσουν, ώστε να μπορούν να ανατρέχουν εύκολα και γρήγορα σε αυτά. Ομως το ψυχολογικό τίμημα που πληρώνουν μοιάζει τεράστιο, ενώ η εκπαίδευση, η προετοιμασία αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη που λαμβάνουν από τις εταιρείες τους καταγγέλλονται ως ανεπαρκείς.
«Υποτιμημένοι»
«Ημασταν κακοπληρωμένοι και εξαιρετικά υποτιμημένοι», δήλωνε στον Guardian ανώνυμος εργαζόμενος, που πληρωνόταν περίπου 15 δολάρια την ώρα, προκειμένου να αφαιρεί περιεχόμενο σχετικό με την τρομοκρατία. «Κάθε μέρα αναγκαζόμασταν να επισκεπτόμαστε ψυχολόγο. Κάποιοι δεν κοιμούνταν τα βράδια». Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι επιπτώσεις τού να παρακολουθείς τόσο ακραίες εικόνες, είτε πρόκειται για βίαιες τρομοκρατικές πράξεις είτε για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, μπορεί να είναι τεράστιες. Οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε τέτοιο περιεχόμενο πρέπει να έχουν κατάλληλη προετοιμασία και πρόσβαση σε συμβούλους, ωστόσο οι μαρτυρίες των εργαζομένων δείχνουν ότι η υποστήριξη που παρέχεται δεν αρκεί. Εκτός αυτού, όπως αποκαλύπτουν, πολλοί εργαζόμενοι, πρόσφατοι μετανάστες χωρίς ευχέρεια λόγου στα αγγλικά, που προσλήφθηκαν για να εργαστούν στη μητρική τους γλώσσα, επιλέγουν να αναζητήσουν ψυχολογική βοήθεια στον προσωπικό τους χρόνο από τον φόβο να μη χάσουν τη δουλειά τους.
Και... τρομοκράτες
Κι αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Πρόσφατα, το Facebook δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα: τα προσωπικά στοιχεία περισσότερων των 1.000 επιμελητών αποκαλύφθηκαν ακουσίως σε υπόπτους για τρομοκρατία χρήστες του δικτύου, με αποτέλεσμα έξι εργαζόμενοι να κριθούν ως υψηλής επικινδυνότητας στόχοι και να πρέπει να φυγαδευτούν για την ασφάλειά τους...