Η καταπολέμηση, με τον εμβολιασμό, της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από λοιμώδεις ασθένειες, αποτελεί ένα από...
τα σημαντικότερα επιτεύγματα προόδου της επιστήμης, τον 20ο αιώνα. Ασθένειες, που σήμερα θεωρούμε μικρής επικινδυνότητας, πριν από κάποιες δεκαετίες ήταν ακόμα και θανατηφόρες. Η επαρκής αντιμετώπισή τους, οφείλεται αποκλειστικά στην ανακάλυψη νέων εμβολίων θεραπείας και πρόληψης.

Πολλά ερωτήματα αλλά και κινδύνους για την παγκόσμια υγεία προκαλεί η ολοένα και πιο διαδεδομένη άρνηση πολλών γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Παράγοντες όπως τo «αντι-εμβολιαστικό κίνημα» έχουν φέρει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ξεσπάσματα επιδημίας «εν υπνώση» ασθενειών, όπως πρόσφατα η ιλαρά. Άλλοι παράγοντες, όπως μας εξήγησαν γιατροί με τους οποίους συνομιλήσαμε, είναι ο μη επαρκής εμβολιασμών ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως οι Ρομά και οι κατατρεγμένοι από τον πόλεμο, πρόσφυγες.

Η πρόσφατη, λοιπόν, εκδήλωση της επιδημίας ιλαράς στην Ευρώπη προκαλεί την ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ο κυριότερος λόγος αυτής της ανησυχίας, δεν είναι απλά η αντιμετώπιση μιας γνωστής παιδικής ασθένειας, αλλά κυρίως οι διαστάσεις που έχει πάρει το “αντι-εμβολιαστικό κίνημα” και οι ομάδες ανθρώπων που είναι κοινωνικά αποκλεισμένες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει από τις 28 Μαρτίου του 2017 για τον κίνδυνο έξαρσης Ιλαράς στην Ευρώπη, λόγω του ανεπαρκούς εμβολιασμού του πληθυσμού. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για την Ευρώπη, ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς, εκτιμάται ότι μειώθηκε σταδιακά τα τελευταία 5 χρόνια, από το 95% το 2012 σε 93% το 2016. Ο ΠΟΥ τονίζει, ότι η κάλυψη εμβολιασμού τουλάχιστον κατά 95% θεωρείται απαραίτητη για την προστασία ολόκληρου του πληθυσμού από αυτή την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια. Το 2016, εικοσιπέντε ευρωπαϊκά κράτη είχαν εθνική κάλυψη κάτω του ορίου.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ

altsantiri.gr
 
Top