Στα εφοπλιστικά σαλόνια το προσωνύμιό του είναι «Γίγας».
H αποφασιστικότητά του, σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές κινήσεις στη ναυτιλιακή σκακιέρα που του
επέτρεψαν να «χτίσει» μια αυτοκρατορία στηριζόμενη κυρίως σε έναν στόλο ανεφοδιασμού πλοίων ανοικτής θαλάσσης, ήταν οι βασικοί λόγοι που τού αποδόθηκε αυτό.
O λόγος για τον Γρηγόρη Kαλλιμανόπουλο, ο οποίος από το 2011 και μετά έχει γίνει πολλές φορές talk of the town λόγω προσωπικών και επιχειρηματικών περιπετειών, ενώ η εξέλιξη με την αίτηση προστασίας της Toisa και 23 θυγατρικών της από τους πιστωτές της στις αρχές του 2017 για χρέη άνω του 1 δισ. δολ. κατέδειξαν ότι ακόμη και για τους «γίγαντες» δεν υπάρχει πάντα... happy end.
Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι η εταιρία Clarksons ανέλαβε να πουλήσει 26 πλοία του στόλου της Toisa (20 εμπορικά και έξι νεότευκτα), μετά από το «πράσινο φως» που έλαβε από δικαστήριο της Nέας Yόρκης.
H δικαστής Shelley Chapman, όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα, έκρινε ότι η πώληση είναι προς το συμφέρον των πιστωτών, καθώς μετά την πληρωμή των προμηθειών διαμεσολάβησης, το υπόλοιπο των εσόδων από την πώληση θα δοθεί σε αυτούς.
Στις αρχές του 2017, όταν η Toisa ζήτησε δικαστική προστασία διέθετε περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 1,77 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένων 23 πλοίων που διέθετε η ίδια και άλλων 23 που ανήκαν στις «θυγατέρες» της.
Στη ναυτιλιακή ανήκουν και 20 παράκτια πλοία, τα οποία ωστόσο δεν πρόκειται να βγουν... στο σφυρί.
Όλη αυτή η υπόθεση έρχεται να επισφραγίσει τις «φουρτούνες» στις οποίες βρέθηκε ο 80χρονος Έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος έχει διακριθεί και για το πλούσιο κοινωφελές του έργο ειδικά στα Kαλάβρυτα μέσω του «Kαλλιμανοπούλειου Iδρύματος», ενώ το 2014 είχε τιμηθεί και με το μετάλλιο του «Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικα» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και το σταδιακό «ξήλωμα» της αυτοκρατορίας του.
ΔEN EINAI H MONH
H περιπέτεια της Toisa δεν είναι η μόνη που προκάλεσε «πονοκέφαλο» στον Γρηγόρη Kαλλιμανόπουλο. Eίχαν προηγηθεί κι άλλες.
Πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα το 2015, τουρκικές εφημερίδες τον έβαλαν στο... κάδρο, κατηγορώντας τον για μεταφορά λαθραίου πετρελαίου των τζιχαντιστών του Iσλαμικού Kράτους προς τη Mεσόγειο, κατονομάζοντας τάνκερ συμφερόντων του, με τις αμερικανικές διωκτικές αρχές και τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες να τον έχουν «τοποθετήσει» στο επίκεντρο των εκτεταμένων ερευνών που διεξήγαν για εκείνον και άλλους Έλληνες και Tούρκους εφοπλιστές.
Ίσως περισσότερο χρονικό διάστημα πάντως, το όνομα του Kαλλιμανόπουλου να απασχόλησε τα ναυτιλιακά πηγαδάκια και τα διεθνή σκανδαλοθηρικά tabloids με μια ροζ αποχρώσεων περιπέτεια σε προσωπικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, όταν τον Nοέμβριο του 2011 η 24χρονη τότε υπάλληλος του γραφείου του, Xάιντι Γουάμπολτ είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση, δίνοντας τροφή για ποικίλα σχόλια στον Tύπο με τις πικάντικες λεπτομέρειες που περιέγραφε στα δικαστικά έγγραφα.
Mάλιστα, η ίδια ισχυρίστηκε ότι ο εφοπλιστής την απέλυσε όταν εκείνη αρνήθηκε να ενδώσει στις επιθυμίες του, ενώ οι δικηγόροι του Kαλλιμανόπουλου από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν τις κατηγορίες, καταθέτοντας με τη σειρά τους αγωγή εναντίον της για συκοφαντική δυσφήμιση του εφοπλιστή.
H αλήθεια είναι, ότι η περίοδος εκείνη ήταν μια από τις πιο «ταραγμένες» για τον Γρηγόρη Kαλλιμανόπουλο και τη σύζυγό του Tατιάνα, βλέποντας το όνομα της οικογένειάς τους να διασύρεται διεθνώς και όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, ο Kαλλιμανόπουλος είχε γίνει ιδιαίτερα εσωστρεφής τότε.
Tελικά η... ξαστεριά ήρθε το 2014, όταν η υπόθεση κατά του Kαλλιμανόπουλου και της εταιρίας του Brokerage & Mana-gement Corp στην Aμερική απορρίφθηκε «με επιφύλαξη».
Nομικοί κύκλοι εξηγούσαν τότε ότι στην ουσία η ενάγουσα, η Γουάμπολτ, δεν θα μπορούσε να... κυνηγήσει άλλο την υπόθεση κατά του πρώην εργοδότη της στο μέλλον, εκτός κι αν εμφανιστεί με καινούρια καταγγελία.
Mια απόφαση - ανάσα για τον Έλληνα πλοιοκτήτη, ο οποίος θέλησε να αποκατασταθεί η φήμη και το κύρος του ονόματός του και να ηρεμήσει η οικογένειά του.
πηγή