-Γκρίνιες των βουλευτών ότι βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των υπουργείων
Σε… υπόθεση για λίγους έχει μετατρέψει τη διακυβέρνηση του τόπου ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς –έναν χρόνο τώρα– όλες οι σημαντικές (κρίσιμες) αποφάσεις λαμβάνονται από τον ίδιο και ένα στενό επιτελείο υπουργών, συμβούλων και συνεργατών.

Από: Το Παρόν

Τα κυβερνητικά όργανα (Υπουργικό Συμβούλιο, ΚΥΣΕΑ κ.ά.) έχουν περιοριστεί σε συμπληρωματικό, ενίοτε και διακοσμητικό, ρόλο. Συνέρχονται σπάνια, μόνο και μόνο είτε για να επικυρώσουν τις αποφάσεις που έχει λάβει ήδη το πρωθυπουργικό επιτελείο είτε για να πάρουν οδηγίες για το πώς θα χειρισθούν τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του. Ενστάσεις, πολύ δε περισσότερο διαφωνίες, επί βασικών ζητημάτων από πλευράς υπουργών δεν προβλέπονται από τον… κανονισμό. Και για τους βουλευτές επίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δείξει εξαρχής τις προθέσεις του όσον αφορά τον τρόπο που σκέπτεται να ασκήσει τη διακυβέρνηση. Στην πρώτη –μετά τις εκλογές– συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου παρέδωσε ξεχωριστά σε κάθε υπουργό έναν φάκελο με τις υποθέσεις που έπρεπε να διεκπεραιώσουν σε… βάθος εξαμήνου! Με την… επισήμανση ότι από τις επιδόσεις τους θα κριθεί η παραμονή τους ή όχι στην κυβέρνηση.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω στην περίοδο της πανδημίας, οπότε οι αποφάσεις για μια σειρά ζητήματα λαμβάνονταν διά… περιφοράς, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, με τους υπουργούς να υπογράφουν τις πράξεις σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς προηγούμενα να έχουν μελετήσει τα σχετικά κείμενα.

Το πιο χαρακτηριστικό στον τρόπο διακυβέρνησης που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης έχει να κάνει με τη διαχείριση των 32 δισ. που εντός του 2021 θα έρθουν στην Αθήνα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μεν Επιτροπή των Σοφών θα δώσει τις γενικές κατευθύνσεις, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η «ισχυρή τριάδα» Γεραπετρίτη, Σκέρτσου και Δημητριάδη. Εκείνοι θα καθορίσουν πώς θα διανεμηθούν τα χρήματα ανά υπουργείο, ενώ οι υπουργοί θα είναι απλά… εκτελεστικά όργανα.

Κλειστές οι πόρτες των υπουργών

Την ίδια στιγμή, το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των γαλάζιων βουλευτών κάθε άλλο παρά εύκρατο και υγιεινό είναι. Υπάρχουν γκρίνιες πολλές και για διάφορα ζητήματα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδριάζει σπανίως και είναι χωρίς ουσιαστικό (παρεμβατικό) ρόλο. Οι βουλευτές κατά κανόνα παίρνουν στα χέρια τους κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» τα κείμενα νομοσχεδίων που πρέπει να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν στη Βουλή.

Με συνέπεια οι περισσότεροι εξ αυτών, ελλείψει χρόνου, να μην έχουν τη στοιχειώδη ενημέρωση και να ψηφίζουν χωρίς να έχουν πλήρη γνώση του τι ψηφίζουν. Γκρίνιες υπάρχουν και για τη συμπεριφορά των υπουργών. Οι βουλευτές συναντούν κλειστές πόρτες, ιδίως δε από κυβερνητικά στελέχη που διατηρούν στενή πολιτική σχέση με τον πρωθυπουργό. Υπάρχουν και κρούσματα αλαζονείας.

Παρά ταύτα οι βουλευτές αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τη δυσφορία τους, αφενός για να μην διαταράξουν το κλίμα ευφορίας που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και αφετέρου για να διατηρήσουν τις ελπίδες τους… εν όψει ανασχηματισμού.
 
Top